Kimsenin kimseyi ikna etme mecburiyeti ve niyeti yok ,onu dert etmemek lazım.
da..HIV iyi bir örnek olmamış.
HIV nasıl yayıldığı bulaşma şekli şemali ile bu hastalığın şekli arasında hiç bir bağ yok.Ölüm açısından bakarsak kalp damar hastalıkları için karantina gerekir.Neticede en fazla ölüm sebebi bu hastalığa aittir.Yani demem o ki bu hastalığın yayılma şekline göre tedavi ve korunma yollarından biridir karantina. Nasıl damarı tıkanana anjiyo yapıp tedavi ediyor ve sonraki hayatında bir diye uyguluyorsanız bu hastalığı da alt etmenin yolu bu.
Ayrıca bizde daha radikal önlem alınmadı.Radikal önlem kati sokağa çıkma yasağıdır.Hoş bana kalsa kontrollü sokağa çıkma yasağını çoktan uygulamaya koymuştum ya neyse..
Ve bir yanılgınızı söyleyeyim.Bu virüs kimseye emekli misin diye sormuyor.0-9 yaş harici bütün yaş gruplarında ölüm var.sadece risk yaşla ve bağışıklık sisteminin durumuna göre artıyor.Yani 20 yaşında ki adam ben bana bir şey olmaz diye ortada dolaşıyorsa kayıtlı ölüm vakalarının yaş dağılımına bir bakmasını tavsiye ederim (en son baktığımda 40 yaşa kadar binde iki idi)Yani risk herkes için söz konusu.Benim içinde sizin içinde.
Aslında işin can alıcı noktası İnsanın sosyal bir canlı olmasından kaynaklanıyor.Kişi hastalığı ciddiye almayabilir,yok sayabilir,bana bir şey olmaz diye bilir,koyulan kurallara isyan edebilir,para kaybedebilir v.s v.s.. Lakin o kişinin kurallara uymamasının ceremesini sadece kendisi çekmiyor.Bu kadar kolay bulaşıcı olmasa yada hiç bulaşıcı olmasa ne istiyorsa yapsın onu ilgilendirir ama abartıyorlar deyip kafasına göre davranıra artık o arkadaş başkalarının yaşam hakkına tecavüz etmiş oluyor.Daha toplum olarak kavrayamadığımız nokta bu...