Dönüyor bilgisi

HEPİNİZE SAYGILARIMI SUNARAK İYİ AKŞAMLAR DİLERİM.
e maillerinizi hızlıca okudum eminimki siz en iyi uygulamayı tespit etmişsinizdir.Bahsi geçen devir bekçisi vs.. elemanları hiç kullanmıyoruz bizim iş yerimizde.bizde iki ray üzerinde hareket eden köprümüz bulunmaktadır.patinaj problemi yaşıyorduk.bu problemi çözmek için ilk başta kardeşimizinde bahsettiği yıldıza benzer metal plakayıköprü tekerleği üzerine monte ettik bu plakanın kanatları ve aralıklarını eşit olacak şekilde ayarladık.daha sonra metal algılayıcı proxımıty siviç monte ettik, siviç plakanın boş ve dolu kısımlarını gördüğünde kontak verdirdik ve bir yardımcı röle çektirdik.rölenin kontaklari ile;kapalı kontak ve açık kontak olmak şartı ile her bir konuma ayarlı zaman rölesi koyarak hareketi kontrol ettik ve patinaj olayı olduğunda tahrik tekerleği döndüğü halde arkadaki tekerlek dönmediğinde siviç plakayı görürse onun zaman rölesi görmediği yerde ise ayarlana süre sonunda diğer zaman rölesi kontak verip devreyi kesiyor.bu şekilde çalıştık.yaklaşık 8 senedir kullanmaktayız bilgilerinize.
yalnız bizim sadece 1 köprümüz vardı belirtmek isterim
iyi geceler
 
Evvelki yıllarda şrink makinasındaki konveyörün durması halinde,ısıtıcı rezistansların devredışı olması istenmişti.İsteyen bir Sigorta şirketinin görevlisiydi ve sigorta yapmam diyordu.Sorunu bir dijital sayıcı ile çözdük.1 ile 5 arası saydırarak sayıcıda bulunan zaman gecikme özelliklerini kullanarak 5 rakamını görmediği zaman sistemi durduran devrayi kurup çalıştırdık.Bu tip sayıcıları araştırark istenilen devre yapılabilir.Bilginize.
 
telemekanik in hız bekçisi var. endüktif sensör. sensörün arkasında da ayar yeri var fiyatı 85ytl. anında kontal veriyor durduğu zaman. 2 kablosu var. 24 veriyon 24 alıyon kardeş
 
arkadaşım tak bir swiç olsun bitsin
 
Ben bu konuyu farketmedim hayret en büyük dertlerimden birisi....

Benim çalıştığım fabrika bir sunta fabrikası 1980 de üretime başlamış bol miktarda konveyör, bant, helezon ... var. Almanlar o tarihte tüm könveyörlere, önemli olan bant,helezon,tanbur .... VS bu cihazı koymuş. Tam da bu cihaz; adına devir bekçişi deyin yada hareket kontrol cihazı deyin ne derseniz. Ama çoğu 1978-1979 model olan bu cihazlara biz markasının ismini verdik ve "ORİTRON" cihazı olarak adlandırdık. Raporlarımıza da oritron arızası, oritron köprülendi , oritron svici .... yazıyoruz.
Fabrikanın yedek malzemeleri tükendikçe yerlerine kendisini, muadilini yada yenisini uydurmak zorundasınız. Ancak bu oritron cihazlarının tam anlamıyla yenisi de mudilide yok. Uzun süre bozuk cihazlarımızı İstanbulda tamir işlerimizi yapan elektronikçi Erkun abimize gönderdik bu cihazlar da çok kez tamir gördü. Sonunda ele alınacak halleri kalmadı.

10 seneyi geçti Erkun abimiz artık lehim yolları dahi kazındı olmuyor bunlar dedi. Biz de kendisine rica ettik çalışmalarını biliyorsun bize benzerini yap dedik. Uğraştı yaptı 20 tane kadar gönderdi bunları kullanmaya başladık daha sonra 2 defa daha yaptırdık son gelen 30 adet hemen hemen 3 - 3,5 senedir bizi idare ediyordu. Bu arada Erkun bey ile bağımız koptu sayılır zaten Elektronik tamiratı kalmadı gibi bir şey o da yaşlandı ben de başka firmalar denedim falan şimdi hiç kimseye göndermiyorum (ayrı hikaye). Son gelen 30 tanede zaman maksimuma ayarlı ise ve pals kapalı kalırsa cihaz devreyi açmıyor gibi bir de problem yaşadık. Sanırım stajer arkadaşlara falan yaptırdı neyse .....

Oritron cihazına geçmeden önce son hikaye şu: 6-7 ay kadar önce atelyede yedek 1 tane kaldığını farkettik. Bozukları elden geçirdik 1 tane daha çıktı şu anda onlar da kullanıldı. Arkadaşlar yaptıralım dediler ben artık bu cihazların piyasada bulunabileceğini düşündüm. Şu yeni piyasaya sürülen PİC entegreli çok fonksiyonlu zaman rolelerinden bir kaç tane aldım... denedim .... bozdum.... nafile olmuyor. Yaklaşık 4-5 ay kadar önce Şehrimize Entes firması yetkilileri geldi kompanzasyon semineri için. Fırsat bildim 1 tane eski (orjinal) 1'er tane bizim yaptırdıklarımızdan paketledim içine sistemi anlatan adresim, telefonum, mail .... olan bilgiyi koydum seminer sonunda merkeze götürüp incelemelerini istedim. Yetkili arkadaş 15 mi 25 mi ne mühendisleri olduğunu çok yoğun olduklarını ilk fırsatta bakıp ilgileneceklerini falan söyledi. Ben bu kadar ihtiyaç olan bir cihaza atlayacaklarını sanmıştım ama cevap yok. Forma yazmayı da çok düşündüm fakat (açık söyliyeyim) bu cihazı yapacak sa Entes gibi kaliteli ve güçlü bir firmanın piyasaya sürmesini istedim.
Her ney se ... 2 ay kadar önce iyice kafaya taktım PİC entegre ile bu cihazı yapmaya karar verdim (Ah bir de PİC bilsem) önce pic öğreneceğiz formda kolay pic öğrenme bahsi var buradan parsic anlatım, deney seti, usb programlayıcı .... aldım. (Reklam sa reklam gercekten iyi hazırlanmış) 1 ay pic üzerinde çalıştım sonraki 1 hafta içinde de deney seti üzerinde (pic 16F628 ile) ORİTRON cihazını çalışır vaziyete getirdim. Taman da bu cihazı kullanılır hale getirmek için devresini ve kutusunu tasarlamak gerekiyor işte o daha zor geldi. Bunları da satın aldım fakat zaman yetmiyor ve ap ayrı bir dünya olduğu için konu beni aştı herşey öylece fabrikadaki atelyemde duruyor. Cihaz da tam istediğim gibi dijital göstergeli falan oldu.

KONUNUN DEVAMI İÇİN YARDIMCI OLACAK VAR İSE AYRICA GÖRÜŞELİM. Piyasada çok tutacağını sanıyorum patent falan alıp ben uğraşırım, piyasaya sürerim, reklamını, satışını yaparım diyen .....

Derdimi anlatma kısmı daha cihaza gelmeden up uzun bir yazı oldu. Bu günlerde biraz sıkışıklığım var fırsat buldukça size cihazı tanıtacağım fotağraflarını, devreye bağlantısını falan yayınlayacağım (reklama başlayayım :D )

Şimdilik şunları söyliyeyim Almanlar devreyi endüktif proksi sensör ile bağlamışlar sadece pals geliyor. Biz bozulan sensörlerin yerine normal siviç bağlıyoruz bir şey fark etmiyor. Ayrıca bahsi geçen devir bekçilerine göre yavaş hareketler (düşük devirler) için ideal. Bağlantısı, fiyatı (ucuza mal edilecek), arızaya müdahalesi ... daha avantajlı.
 
Sn.edremit ustam peki kendi üretiminiz olan cihazların birim maliyeti ya da satış bedeli ne civardadır.

Saygılar
 
Ben brim fiyatları bilmem ama içindeki malzeme bir zaman rolesinden fazla olmayacağı için malzemeyi toplu ve ucuza alan büyük firmaların maliyetleri de bu seviyelerde olacaktır.
Baskı devresini çıkartmayı kutusunu hazırlamayı birkaç ürün için düşünürseniz astarı yüzünü kurtarmaz.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Mesajlar
931,001
Kullanıcılar
452,757
Son üye
enesgokhancift

Yeni konular

Geri
Üst