Dünya Standartlarında Kablo Damar Renkleri!

Çalıştığımız büyük bir fransız firması standart olarak aşağıda ki renkleri istedi.
380V tümü Siyah
110V tümü kırmızı
24V dc kumanda tümü mavi
24V ac kumanda açık mavi
Toprak sarıyeşil
 
diğer sistemleri bilmemde tadilat tamirat işlerinde iç tesisat ta 220v sıklıkla sarı yeşil toprak siyah kahve mavi açık veya koyu fark etmez faz veya nötr olarak görüyorum nasıl geldiyse öyle bağlamışlar bazı yerlerde sarı yeşil nötr ve faz da gördüm ben
sarı yeşil toprak mavi nötr kahve veya siyah faz yapıyorum madem doğru dürüst standart yok kontrol kaleminin standart ı olsun
buradaki üyeler onu kullansın
 
Selam almanyadan kahverengi-faz mavi-notr sari yesil cizgili-topraklama L1 kahverengi L2 siyah L3 gri


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Extract from EN 60204-1:2006
13.2 Identification of conductors
13.2.1 General requirements
Each conductor shall be identifiable at each termination in accordance with the technical documentation (see Clause 17).
It is recommended (for example to facilitate maintenance) that conductors be identified by number, alphanumeric, colour (either solid or with one or more stripes), or a combination of colour and numbers or alphanumeric. When numbers are used, they shall be Arabic, letters shall be Roman (either upper or lower case).
NOTE Annex B can be used for agreement between supplier and user regarding a preferred method of identification.
13.2.2 Identification of the protective conductor
The protective conductor shall be readily distinguishable by shape, location, marking, or colour, when identification by colour alone, the bicolour combination GREEN-AND-YELLOW shall be used throughout the length of the conductor. This colour identification is strictly reserved for the protective conductor.
For insulated conductors, the bicolour combination GREEN-AND-YELLOW shall be such that on any 15mm length, one of the colours covers at least 30% and not more than 70% of the surface of the conductor, the other colour covering the remainder of the surface.
Where the protective conductor can be easily identified by its shape, position, or construction (for example a braided conductor, uninsulated stranded conductor), or where the insulated conductor is not readily accessible, colour coding throughout its length is not necessary but the ends or accessible locations shall be clearly identified by the graphical symbol IEC 60417-5019 (DB:2002-10) or by the bicolour combination GRENE-AND-YELLOW.
13.2.3 Identification of the neutral conductor
Where a circuit includes a neutral conductor that is identified by colour alone, the colour used for this conductor shall be BLUE. In order to avoid confusion with other colours, it is recommended that an unsaturated blue be used, called "light blue" (see 3.3.3 of IEC 60446). Where the selected colour is the sole identification of the neutral conductor, that colour shall not be used for identifying any other conductor where confusion is possible.
Where identification by colour is used, bare conductors used as neutral conductors shall be ether coloured by a stripe, 15mm to 100mm wide in each compartment or unit and at each accessible location, or coloured throughout their length.
13.2.4 Identification by colour
Where colour-coding is used for identification of conductors (other than the protective conductor (see 13.2.2)), the following colours may be used
BLACK, BROWN, RED, ORANGE, YELLOW, GREEN, BLUE (including LIGHT BLUE), VIOLET, GREY, WHITE, PINK, TURQUOISE.
NOTE this list of colours is derived from IEC 60757
It is recommended that, where colour is used for identification, the colour be used throughout the length of the conductor either by the colour of the insulation or by colour markers at regular internals and at the ends or accessible location.
For safety reasons, the colour GREEN or the colour YELLOW should not be used where there is a possibility of confusion with the bicolour combination GREEN-AND-YELLOW (see 13.2.2).
Colour identification using combinations of those colours listed above may be used provided there can be no confusion and GREEN-AND-YELLOW is not used except in the bicolour combination GREEN-AND-YELLOW.
Where colour-coding is used for identification of conductors, it is recommended that they be colour-coded as follows;
- BLACK a.c. and d.c. power circuits.
- RED a.c. control circuits.
- BLUE d.c. control circuits.
- ORANGE excepted circuits in accordance with 5.3.5.
Exceptions to the above are permitted where.
- insulation is used that is not available in the colours recommended; or
- multiconductor cable is used, but not the bicolour combination GREEN-AND-YELLOW
 
EN 60204-1:2006 Özü

İletken 13.2 tanımlanması

13.2.1 Genel şartlar

Her iletkenteknik dokümantasyon (Madde 17) uyarınca her fesih tanımlanabilir olacaktır .

Bu iletkenler numarası , alfa-nümerik , renk (katı ya da bir ya da daha çok çizgili olarak) ya da renkli ve sayı veya alfanümerik bir kombinasyonu ile tespit edilmesi ( örneğin, bakım kolaylaştırmak için ) kullanılması tavsiye edilir . Sayılar kullanıldığında , onlar harfler ( büyük veya küçük harf ya ) Roman olacaktır , Arapça olacaktır .

NOT Ek B kimlik tercih edilen bir yönteme ilişkin tedarikçi ve kullanıcı arasındaki anlaşma için kullanılabilir .

Koruyucu iletkenin 13.2.2 Kimlik

Koruyucu iletken yalnız rengine göre kimlik ,bicolour kombinasyon YEŞİL VE SARIiletkeninuzunluğu boyunca kullanılmalıdır şekil , konum , işaretleme veya renk ile kolayca ayırt edilebilir olacaktır . Bu renk tanımlama kesinliklekoruyucu iletken için ayrılmıştır .

Yalıtılmış iletkenler için,iki renkli kombinasyon GREEN - ve - SARI bir 15 mm uzunluğu , renklerin bir en az% 30 ve iletken , geri kalan kısmı kapsayan diğer renk yüzeyinin en fazla % 70 kapsar şekilde olmalıdır yüzey .

Koruyucu iletken kolayca şekil, pozisyon veya inşaat ( örneğin örgülü iletken , yalıtımsız telli iletken ) ile tespit edilebilir neredeyalıtılmış iletken kolayca erişilebilir olmadığı durumlarda , veya , uzunluğu boyunca renk kodlaması gerekli değildir ancakbiter ya erişilebilir yerlerde açıkçagrafik sembolü IEC 60417-5019 ( DB :2002 - 10 ) veyabicolour kombinasyon GRENE vE SARI tarafından tespit edilecektir .

Nötr iletken 13.2.3 Kimlik

Bir devre yalnız renk ile tanımlanan bir nötr iletken içeren durumlarda, bu iletken için kullanılanrenk MAVİ olacaktır . Diğer renkler ile karışıklığı önlemek amacıyla , bu " açık mavi " adında bir doymamış mavi kullanılabilir , ( IEC 60446 3.3.3 bakınız) önerilir . Seçilen renknötr iletkenintek kimlik olduğu , o renk karışıklık mümkün olan herhangi bir başka iletkeni belirlenmesi için kullanılan olmayacaktır .

Rengine göre kimlik kullanılması durumunda , nötr iletken olarak kullanılan çıplak iletkenler 100mm her bölmede veya birimde ve her yerde erişilebilir geniş , ya da kendi uzunluğu boyunca renkli bir şerit , 15mm renkli eter olacaktır .

Renge göre 13.2.4 Kimlik

Renk - kodlama (koruyucu iletken dışındaki ( 13.2.2 ) bakın) iletkenler belirlenmesi için kullanıldığı durumlarda ,aşağıdaki renkler kullanılmış olabilir

Siyah, kahverengi, kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, ( açık mavi dahil ) MAVİ , MOR , GRİ , BEYAZ , PEMBE , TURKUAZ .

NOT renklerin bu liste IEC 60757 türetilmiştir

Bu renk tanımlama için kullanıldığı zaman , renk yalıtım rengi ile ya da düzenli iç yapısına da renk markerleri ile ve uçları ya da ulaşılabilir bir yerde ya da iletkenin uzunluğu boyunca kullanılacaktır , önerilir.

Bicolour kombinasyon YEŞİL VE SARI ( 13.2.2 bakınız) ile karışıklık bir olasılık olduğu yerde güvenlik nedenleriyle ,renk YEŞİL veyaSARI renk kullanılmamalıdır .

Yukarıda listelenen renk kombinasyonlarını kullanarak Renk kimlik karışıklık ve YEŞİL VE SARIbicolour kombinasyon YEŞİL VE SARI dışında kullanılmadığı hiçbir olamaz şartıyla kullanılabilir .

Renk - kodlama iletkenlerin tespiti için kullanıldığı durumlarda , onlar aşağıdaki gibi renk kodlu olması tavsiye edilir;

- SİYAH a.c. ve d.c. güç devreleri .
- KIRMIZI a.c. kontrol devreleri.
- MAVİ d.c kontrol devreleri.
- PORTAKAL 5.3.5 uyarınca devreleri hariç .

Yukarıdaki istisnaları nerede izin verilir .

Veya ; - yalıtım tavsiyerenkleri mevcut değildir kullanılır
- Multiconductor kablobicolour kombinasyon değil YEŞİL VE SARI kullanılır, ancak
 
25 yılda öğrendiğim,380volt(R fazı gri),(S fazı siyah),(T fazı kahverengi),(NÖTR mavi);(TOPRAK sarı yeşil)
220volt,FAZ(kahvrngi,siyah,gri,ebruli olabilir),NÖTR(muhakkak mavi olmalı)TOPRAK(muhakkak sarı, sarı yeşil olmalı)ancak;bu güne kadar değiştirdiğim ve arızaya gittiğim tesisatlarda fazın mavi, toprağın kırmızı,nötrün siyah ta olduğunu gördüm,
12volt,24volt KIRMIZI+,SİYAH- dir.Yangın kabloları kırmızı dır.yurdumuzda elektrikte renklerin dili diye bir kitap veya çizelge varmı bilmiyorum lakin Elektrikçiyse eğer yinede bazı renkleri boş geçmez,elindekiyle yetinmez en azından linye ve beslemelerde gereğini yapar,ha tabi; faz nötür al götürcüyse renga renk te iş yapar.Bize de olmadık yerden iş çıkar.Arıza ekmekli iş kolay gelsin hayırlı işler.
 
S.Aleyküm arkadaşlar,

bu mesaja daha yeni cevap veriyorum. Yukarıda yazılanlar her arkadaşımın kendi görüşü ve tecrübelerinin bilgisidir. Herkes birbirinin tecrübe ve bilgisine saygı duymak zorunda, bu ilk başta benim için geçerli. Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.
bu Konuyu 10-07-2008 04:36 tarihinde açmışım.
bugün 13.04.14 ortalama 6 sene geçmesine rağmen şu anda çalıştığım şirkette GEA - Gala - Xantec - Avatar - Step Progetti firmasının ürünleri kullanılıyor. Bu kadar ürün içerisindeki Elektrik Panolarında İlk mesajda belirttiğim renk kodlamaları birebir uyuyor.
bu firmalar tabiki biz Teknisyen-Mühendisler için Referans olmamalı. Fakat bu tarz bilgi ve belgeleri görmezden gelip'te kendi bildiğimizi doğru sanıp bu şekilde devam etmemiz sadece MESLEKİ KÖRLÜK oluşturur.
Eğer Kendimizi geliştirmeye devam etmek istiyorsak, bu tarz ayrıntılara dikkat etmemiz gerekecek. Kaldı ki kontrolkalemi.com Forum'da zaten bu tarz amaçlar için kullanılıyor.

Sizlerinde elinizdeki belge ve tecrübelerinizi BİLGİ PAYLAŞIMI-TECRÜBE PAYLAŞIMI adı altında yayınlamanızı rica eder, hayırlı günler dilerim.

Saygılarımla.
 
24 v için kesinlikle kırmızı siyah diyen arkadaşlar lütfen otomasyon ürünlerinin datasheet lerini incelesinler schnıder sick keyence siemens.... sensör vb. ürünlerin tamamında 4pin 5 pin kablolarının cihazlarda ki + ve - pinlerine denk gelen uçların tamamında + kahve rengi - mavidir

başka sistemle haberleşme varsa turuncu kablo kullanılır
ac güc devreleri siyahtır.
 
elinize sağlık güzel bir konu olmuş. herkes mavinin nötr, yeşil - sarı'nın toprak, kahverenginin faz olduğunu biliyor ama bilmediklerimiz de varmış.
 
TSD de onaylatdığımız belgeye göre pano içnde kullanılan renk kodları

24v dc + =kahverengi
24v dc - =buz mavisi veya mavi üzeri beyaz
220 ve 380 v ac faz =kırmızı
220 v ac nötür =koyu mavi
plc input = beyaz
plc output = siyah
analoglar + = turuncu
analoglar - = yeşil
 

Forum istatistikleri

Konular
130,240
Mesajlar
934,709
Kullanıcılar
453,457
Son üye
kemli

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst