DC ayarlı güç kaynağı devresi (basit )

izlediğim bir videodan aklımda kalmış, adam söküyor tetik kablolarına on off anahtar koyuyor. diğer kabloları söküyor (renk bazlı) yerini 10 tane kablo yerine 1 tane kalın kablo koyuyordu. bir tane voltaj göstergesi. 3,3 - 5 -12 voltlar i.in muz jacklı çıkışlar ve ve içeriye koyduğu voltaj regülatörü ile potansiyometre ile değişik voltajlar alıyordu. çok güzel bir çalışma yapmıştı. çok fazla bilgi olmadan sadece görseli izleyerek yapılabilir. link istersen bulamam. ama youtubede var.

Yine uygun bir AC trafo ile alttaki yapılabilir.
https://www.f1depo.com/urun/demonte-guc-kaynagi-devresi-0-30v-2ma-3a-diy-regule-karti

Ayrıca, @paskomya'nın dediği eski PC güç kaynağı ile yapılabilmektedir.
Önerdiğimiz devre başarılı bir devre değil.
Mekatronik.com da uğraştılar. Sonuç alamadılar. Sorunlu devre.
Bilgisayar PSU içinde;
Güç kaynağı yapımı kolaydır. Ancak smps olduğu için frekans gürültülü dür.
Atölye de LED ışıklandırma, fan bağlantısı gibi yerlerde kullanmıştım.
Şarjlı vidalama da da kullanılır.

Kabloların bağlantı şekli:
Kırmızı +5 v DC
Sarı+12 VDC
Siyahlar gnd
Yeşil ve siyah kabloyu birleştirirseniz PSU start alıp çalışmaya başlar. Araya anahtar eklersiniz.

Son düzenleme:
Evet
izlediğim bir videodan aklımda kalmış, adam söküyor tetik kablolarına on off anahtar koyuyor. diğer kabloları söküyor (renk bazlı) yerini 10 tane kablo yerine 1 tane kalın kablo koyuyordu. bir tane voltaj göstergesi. 3,3 - 5 -12 voltlar i.in muz jacklı çıkışlar ve ve içeriye koyduğu voltaj regülatörü ile potansiyometre ile değişik voltajlar alıyordu. çok güzel bir çalışma yapmıştı. çok fazla bilgi olmadan sadece görseli izleyerek yapılabilir. link istersen bulamam. ama youtubede var.
Ben onu izlemiştim. Evet. Dediğiniz gibi ustam.
Önerdiğimiz devre başarılı bir devre değil.
Mekatronik.com da uğraştılar. Sonuç alamadılar. Sorunlu devre.
Bilgisayar PSU içinde güç kaynağı yapımı kolaydır. Ancak smps olduğu için frekans gürültülü dür.
Atölye de LED ışıklandırma, fan bağlantısı gibi yerlerde kullanmıştım.

Kabloların bağlantı şekli:
Kırmızı +5 v DC
Sarı+12 VDC
Siyahlar gnd
Yeşil ve siyah kabloyu birleştirirseniz PSU start alıp çalışmaya başlar. Araya anahtar eklersiniz.
Ne gibi sorun oluyor. Sorunlu devre dediğiniz. Isınma problemi vs. felan gibi mi ?

güzel insan, amatör ve acemi olarak değerlendiriyorum sizi. küçük gördüğümü filan sanmayın aynı yollardan ben de geçtim. benim ustam, bana bir tane güç kaynağı yaptırdı/yaptık. bir hafta sonra gümlettim. (transistörü yaktım) yani başlangıç için yukarıdaki video gibi bir şey oldukça iyi. hem el becetin gelişir. hem de öğrenirsin. 3 voltla sadece led yakarsın (mis) 5 volt telefon şarj eder- 18650 pil şarj eder. (mis) 12 volt, süzme 12 volttur (tam) 12 volt ile çalışan aşağı yukarı her şeyi çalıştırabilirsiniz (mis) ayarlı olan yerden değişik voltajlar altın değişik şeyleri deneyebilirsiniz. amatörlük pahalı bir uğraştır bunu unutmamak gerekir. ileri adım hazır olan sistem almaktır. benden tavsiye mi? ne satın alın derim, nede yapın derim. karar ve para/zaman sizin. keyfinize göre davranın. diyecekler amerikayı yeniden mi keşfedeceksin, zaten keşfedildi. tamam amerikayı keşfetmeyeceksin ama nasıl keşfedilmiş onu öğreneceksin. dediğim gibi son karar senin, para senin, zaman senin.

Usta, benim daha aklımda yapmak istediğim çok devre proje var. Ben normalde Elektrik teknikeriyim. Elektroniği liseden ve myo dan az da olsa biliyorum.Yani temelim %40-50 arası sadece elektronikte devre elemanı fazla ama az çok hangisinin ne işe yaradığını da biliyorum. Bana göre Elektronik elektrikten daha zevkli bir bölüm ama tabi elektrikte elektroniğin olmazsa olmazı. Elektiriksiz elektronik olmaz malesef. Elektoniğe merakım vardı ama bu kadar değildi. Artık epey bir merakım var. Onun yanı sıra Arduino projeleri de inceliyorum. Dediğiniz gibi el becerimi daha da geliştirmek ve devrelerin devre elemanlarının çalışma şeklini öğrenmek amacındayım. Sizler değerli USTALAR sayesinde bilgilerimi daha da pekiştirme çabasındayım.En dikkatimi çeken devre bu DC güç kaynağı devresi ve motor sürücü devresi oldu. Belki size basit ve anlamsız gelebilir ama ben beğendim. Yani hep 12v adaptör kullanmaktan ise ayarlı hassas bir kaynak olması daha iyi olur. Test etmeyi daha da kolaylaştırır. Onun dışında araştırmalarım devam edecek. Bakalım hangi devre ve kartlar dikkatimi çekecek.Teşekkürler. USTA

güzel insan, senin iyi kötü bir temelin var. (küçümsemiyorum, benim nerdeyse hiç yok) ben emekli olduktan sonra elektronikçi oldum. (çakma elektronikçi, mekanik tamir kısmım iyidir). insan oğlu doymaz, hep daha iyiyi, daha büyüğü ister. elindekinin kıymetini bilmez. küçük basit kolay bir şeyle uğraşmaya başla. ilk başlarda korkarak bir şeyler yapacak, bozulacak diye korkacaksın ama bozulacak emin ol. hatalar ve başarısızlıklar, sana öğretmen olacaktır. burada benim bir saatte anlattığım şeyi, sen bir bileşen yakarak bir kaç saniyede /dakikada öğreneceksin. kendine biraz eğlence çıkar. 12 dc bir motor ve sürücü al öyle büyük filan değil. otur onu çalıştır ucuna takabileceğin şeyler sınırsız. dene, yap, boz ve tecrübe kazan. arduino 5 voltta çalışır yazılım işidir çoğu. kimse bir seferde öğrenmedi, sen de bir seferde öğrenemeyeceksin. geri dönüp nerede hata yaptığını bulacaksın ve tecrübe kazanacaksın.

Forum istatistikleri

Konular
129,771
Kullanıcılar
452,528
Son üye
Cakir_54

Yeni konular

Geri