DC/DC converter çıkışını transistörle tetikleme

0M42

Katılımcı Üye
Katılım
11 Eyl 2009
Mesajlar
585
Puanları
56
Arkadaşlar aşağıda DC/DC converter devresi ekledim bu devreden çıkışı tetikleyerek almak istiyorum devrenin sonuna bir transistör ekledim ve çıkışı bu şekilde tetikleyerek almayı düşünüyorum.

EykOl8.jpg


Sizden ricam şemayı bir incelermisiniz tetikleme konusunda sorun yaşarmıyım transistör tek başına bu şekilde tetikleme yapar mı?
 
Yapar, orada dikkat edilmesi gereken, IRFZ44N yi ya TAM süreceksiniz, yada HİÇ sürmeyeceksiniz. Bu MOSFET'ler anahtarlama amaçlıdır, lineer bölgede çalışmaya uygun değildir.
 
Biraz daha detaylandırabilirmisiniz bunu tam sürmek yada hiç sürmemek derken? Mosfet değilde bjt transistör kullanayım ?
 
Yani mosfet drain source direnci ya sıfıra çok yakın olacak yada neredeyse açık devre olacak.

BJT de kullanabilirsiniz.
 
Peki nasıl bir ekleme yapmalıyım bu devreye mosfet kullanmak istersem?

Yada mosfet yerine BJT ne önerirsiniz maksimum üzerinden geçecek yük 5 amper olacak
 
kullanılacak komponentlerin detayı uygulama alanına göre değişir. Rezistif bir yükü arada bir açıp kapatacaksanız, hiçbirşey eklemeye gerek yok.
 
Tamam teşekkür ederim bu şekilde bir deneme yapayım o zaman.
 
Eğer MOSFET fazla ısınıyorsa küçük bir soğutucu takabilirsiniz.
 
Tamamdır teşekkür ederim ;)
 
Eğer bir diyotla lm2577 nin fb ucuna 1,25 volttan daha büyük bir gerilim uygularsanız boost iptal olur ve çıkış 12-0,6 volt yani 11,4 volta düşer.
Devreyi yukarıdaki resimdeki gibi anahtarlamak isterseniz irfz44 ün gate ile source ucuna 10 volt verirseniz çıkış voltajınız 16 volt olur. 0 volt verirseniz yüke akım akmaz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,944
Mesajlar
921,899
Kullanıcılar
451,124
Son üye
MEK3232

Yeni konular

Geri
Üst