elektromagma
Üye
Denizcilik sektöründe elektrik ve elektronik üzerine kariyer yapmak isteyenler için iki ana pozisyon bulunur: ETO (Elektronik Zabiti) ve ETR (Elektro-Teknik Tayfası). Bu iki rol arasındaki temel fark, yetki seviyesi ve sorumluluk kapsamıdır.
İşte bu pozisyonlara gelebilmek için izlemeniz gereken adımlar:
29 Ağustos 2024 tarihli en güncel Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliği'ne göre, ETO (Elektronik Zabiti) ve ETR (Elektro-Teknik Tayfası) için aranan yeterlilik şartları
İşte bu pozisyonlara gelebilmek için izlemeniz gereken adımlar:
1. ETO (Electro-Technical Officer) - Elektronik Zabiti
Gemi makineleri işletme mühendisine bağlı olarak çalışan, gemideki tüm elektrik, elektronik, otomasyon ve haberleşme sistemlerinden sorumlu olan zabit sınıfıdır.- Eğitim Şartı: Üniversitelerin ilgili bölümlerinden (Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği vb.) mezun olmak veya denizcilik fakültelerinin ETO bölümlerini bitirmek gerekir.
- Kurs ve Sertifika: Eğer mühendislik mezunuysanız, Denizcilik İdaresi tarafından onaylanmış bir eğitim kurumunda yaklaşık 6 aylık "Elektronik Zabiti" tamamlama eğitimini almanız gerekir.
- Sınav: Eğitimi tamamladıktan sonra Gemiadamları Sınav Merkezi (GASM) tarafından yapılan Elektronik Zabiti Sınavı'nda başarılı olmalısınız.
- Staj: 6 aylık deniz eğitimini (stajını) tamamlamak zorunludur.
2. ETR (Electro-Technical Rating) - Elektro-Teknik Tayfası
Elektronik zabitine veya başmühendise yardımcı olan, daha çok uygulama ve bakım işlerinde görev alan tayfa sınıfıdır.- Eğitim Şartı: En az lise mezunu olmak (tercihen Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Elektrik-Elektronik bölümleri) gerekir.
- Kurs: Denizcilik eğitimi veren yetkili kurs merkezlerinden "Elektro-Teknik Tayfası" eğitimini almalısınız.
- Yeterlilik: Gerekli kursları bitirdikten sonra Liman Başkanlığı'ndan ETR cüzdanı çıkartılır. ETO'ya göre sorumluluğu daha az, ancak operasyonel yükü fazladır.
Ortak Gereklilikler (Her İkisi İçin)
Hangi pozisyonu seçerseniz seçin, gemiye çıkabilmek için şu belgeler şarttır:- STCW Sertifikaları: Denizde kişisel can kurtarma, yangın önleme, temel ilkyardım gibi 5 temel eğitimi kapsayan sertifikalar.
- Gemiadamı Sağlık Raporu: Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerden "Denizde çalışmaya uygundur" raporu almalısınız (Göz ve kulak sağlığı çok kritiktir).
- Gemiadamı Cüzdanı: Tüm eğitim ve sağlık raporlarını tamamladıktan sonra Liman Başkanlığına başvurarak alacağınız resmi kimliğinizdir.
- Pasaport ve Vizeler: Uluslararası sularda çalışacağınız için geçerli bir pasaport (tercihen 10 yıllık) gereklidir.
İlgili yönetmeliğe buran ulaşabilirsiniz : Yönetmelik:Yönetmelikten önemli kısımlar:
29 Ağustos 2024 tarihli en güncel Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliği'ne göre, ETO (Elektronik Zabiti) ve ETR (Elektro-Teknik Tayfası) için aranan yeterlilik şartları
1. Elektronik Zabiti (ETO) Yeterlik Şartları
Yönetmelik Madde 25: 750 kW’tan büyük ana makine ile yürütülen gemilerde görev alacak Elektronik Zabiti olmak için aşağıdaki yollardan birini tamamlamış olmanız gerekir:A) Eğitim Yolları
- Fakülte/Yüksekokul Mezuniyeti: Denizcilik fakültelerinin veya denizcilik yüksekokullarının "Elektronik Zabiti" eğitimini veren bölümlerinden mezun olmak.
- Mühendislik Mezuniyeti: Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği veya Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği mezunu olup, İdarece onaylı bir kurumda Elektronik Zabiti tamamlama eğitimini başarıyla bitirmek.
B) Deniz Hizmeti (Staj) Şartı
- Onaylı bir eğitim programı dahilinde, gemide en az 6 ay süreli deniz eğitimini (stajını) onaylı bir staj defterine uygun olarak tamamlamak.
C) Sınav ve Sertifikalar
- İdare tarafından yapılan Elektronik Zabiti Sınavı'nda başarılı olmak.
- Gerekli olan temel STCW sertifikalarına ve GMDSS Genel Telsiz Operatörü (GOC) veya Kısıtlı Telsiz Operatörü (ROC) belgesine sahip olmak.
2. Elektro-Teknik Tayfası (ETR) Yeterlik Şartları
Yönetmelik Madde 32: 750 kW’tan büyük ana makine ile yürütülen gemilerde yardımcı personel olarak görev yapacak ETR'ler için gerekenler şunlardır:A) Eğitim Yolları
- Lise Mezuniyeti: Mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Elektrik veya Elektronik bölümlerinden mezun olup, İdare tarafından onaylı Elektro-Teknik Tayfası eğitimini almak.
- Kurs Yolu: En az lise mezunu olup, denizcilik eğitim kurumlarında düzenlenen onaylı ETR kursunu başarıyla tamamlamak.
B) Deniz Hizmeti ve Yaş
- 18 yaşını bitirmiş olmak.
- En az 6 ay deniz hizmetine (stajına) sahip olmak veya onaylı bir eğitim programı sırasında bu süreyi gemide tamamlamak.
C) Yeterlilik Belgesi
- İdare tarafından belirlenen pratik eğitimleri başarıyla tamamlamış olmak (Genellikle ETR için merkezi bir GASM sınavı yerine, onaylı eğitim kurumundan alınan başarı belgesiyle Liman Başkanlığına başvurulur).
Ekli dosyalar
Son düzenleme: