Denizde ETO & ETR olarak çalışmak için gereklilikler

Denizcilik sektöründe elektrik ve elektronik üzerine kariyer yapmak isteyenler için iki ana pozisyon bulunur: ETO (Elektronik Zabiti) ve ETR (Elektro-Teknik Tayfası). Bu iki rol arasındaki temel fark, yetki seviyesi ve sorumluluk kapsamıdır.
İşte bu pozisyonlara gelebilmek için izlemeniz gereken adımlar:

1. ETO (Electro-Technical Officer) - Elektronik Zabiti​

Gemi makineleri işletme mühendisine bağlı olarak çalışan, gemideki tüm elektrik, elektronik, otomasyon ve haberleşme sistemlerinden sorumlu olan zabit sınıfıdır.
  • Eğitim Şartı: Üniversitelerin ilgili bölümlerinden (Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği vb.) mezun olmak veya denizcilik fakültelerinin ETO bölümlerini bitirmek gerekir.
  • Kurs ve Sertifika: Eğer mühendislik mezunuysanız, Denizcilik İdaresi tarafından onaylanmış bir eğitim kurumunda yaklaşık 6 aylık "Elektronik Zabiti" tamamlama eğitimini almanız gerekir.
  • Sınav: Eğitimi tamamladıktan sonra Gemiadamları Sınav Merkezi (GASM) tarafından yapılan Elektronik Zabiti Sınavı'nda başarılı olmalısınız.
  • Staj: 6 aylık deniz eğitimini (stajını) tamamlamak zorunludur.

2. ETR (Electro-Technical Rating) - Elektro-Teknik Tayfası​

Elektronik zabitine veya başmühendise yardımcı olan, daha çok uygulama ve bakım işlerinde görev alan tayfa sınıfıdır.
  • Eğitim Şartı: En az lise mezunu olmak (tercihen Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Elektrik-Elektronik bölümleri) gerekir.
  • Kurs: Denizcilik eğitimi veren yetkili kurs merkezlerinden "Elektro-Teknik Tayfası" eğitimini almalısınız.
  • Yeterlilik: Gerekli kursları bitirdikten sonra Liman Başkanlığı'ndan ETR cüzdanı çıkartılır. ETO'ya göre sorumluluğu daha az, ancak operasyonel yükü fazladır.

Ortak Gereklilikler (Her İkisi İçin)​

Hangi pozisyonu seçerseniz seçin, gemiye çıkabilmek için şu belgeler şarttır:
  1. STCW Sertifikaları: Denizde kişisel can kurtarma, yangın önleme, temel ilkyardım gibi 5 temel eğitimi kapsayan sertifikalar.
  2. Gemiadamı Sağlık Raporu: Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerden "Denizde çalışmaya uygundur" raporu almalısınız (Göz ve kulak sağlığı çok kritiktir).
  3. Gemiadamı Cüzdanı: Tüm eğitim ve sağlık raporlarını tamamladıktan sonra Liman Başkanlığına başvurarak alacağınız resmi kimliğinizdir.
  4. Pasaport ve Vizeler: Uluslararası sularda çalışacağınız için geçerli bir pasaport (tercihen 10 yıllık) gereklidir.

İlgili yönetmeliğe buran ulaşabilirsiniz : Yönetmelik

:Yönetmelikten önemli kısımlar:

29 Ağustos 2024 tarihli en güncel Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliği'ne göre, ETO (Elektronik Zabiti) ve ETR (Elektro-Teknik Tayfası) için aranan yeterlilik şartları

1. Elektronik Zabiti (ETO) Yeterlik Şartları​

Yönetmelik Madde 25: 750 kW’tan büyük ana makine ile yürütülen gemilerde görev alacak Elektronik Zabiti olmak için aşağıdaki yollardan birini tamamlamış olmanız gerekir:

A) Eğitim Yolları​

• Fakülte/Yüksekokul Mezuniyeti: Denizcilik fakültelerinin veya denizcilik yüksekokullarının "Elektronik Zabiti" eğitimini veren bölümlerinden mezun olmak.
  • Mühendislik Mezuniyeti: Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği veya Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği mezunu olup, İdarece onaylı bir kurumda Elektronik Zabiti tamamlama eğitimini başarıyla bitirmek.

B) Deniz Hizmeti (Staj) Şartı​

• Onaylı bir eğitim programı dahilinde, gemide en az 6 ay süreli deniz eğitimini (stajını) onaylı bir staj defterine uygun olarak tamamlamak.

C) Sınav ve Sertifikalar​

• İdare tarafından yapılan Elektronik Zabiti Sınavı'nda başarılı olmak.
  • Gerekli olan temel STCW sertifikalarına ve GMDSS Genel Telsiz Operatörü (GOC) veya Kısıtlı Telsiz Operatörü (ROC) belgesine sahip olmak.

2. Elektro-Teknik Tayfası (ETR) Yeterlik Şartları​

Yönetmelik Madde 32: 750 kW’tan büyük ana makine ile yürütülen gemilerde yardımcı personel olarak görev yapacak ETR'ler için gerekenler şunlardır:

A) Eğitim Yolları​

• Lise Mezuniyeti: Mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Elektrik veya Elektronik bölümlerinden mezun olup, İdare tarafından onaylı Elektro-Teknik Tayfası eğitimini almak.
  • Kurs Yolu: En az lise mezunu olup, denizcilik eğitim kurumlarında düzenlenen onaylı ETR kursunu başarıyla tamamlamak.

B) Deniz Hizmeti ve Yaş​

• 18 yaşını bitirmiş olmak.
  • En az 6 ay deniz hizmetine (stajına) sahip olmak veya onaylı bir eğitim programı sırasında bu süreyi gemide tamamlamak.

C) Yeterlilik Belgesi​

• İdare tarafından belirlenen pratik eğitimleri başarıyla tamamlamış olmak (Genellikle ETR için merkezi bir GASM sınavı yerine, onaylı eğitim kurumundan alınan başarı belgesiyle Liman Başkanlığına başvurulur).

Ekli dosyalar

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
133,385
Kullanıcılar
459,240
Son üye
ekocaman

Yeni konular

Geri