Devlet mi, özel sektör mü mühendisler için bu ortamda daha avantajlı?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
devletteki mühendis boş, özeldeki canavar yargısı var bazı arkadaşlarda. bu düşüncenin sağlıklı olmadığı kanısındayım. devlette, işine sahip çıkmama gibi bir lüksün daha fazla olabileceği aşikar. Belki bu yüzden devletteki "boş adam", "çalışmıyor" algısı oluşmuş olabilir. İşini çok iyi bilen, canavar gibi mühendis, tekniker, teknisyen vs varsa gitsin kendi işini kursun. Niye kendi patronu olmasın? Devletteki işini özeldeki işini bırakıp kendi işini kuranlar var.
 
çok dokunaklı yazdın. doğru söze ne denir?

Kurumsal şirketlerde bizi bekliyor zaten, kurumsal ve büyük şirketlerin toplam istihdam %5 in üstünde olmadığı açıkken girilebilirse çok iyi. Her kurumsal şirkette çalışanda yükselicek yada yan sektörlere transfer olacak durumu yok, hatta devletteki ücretinizden çok yüksek maaş alınması da zordur. Üstelik bu şirketlerdeki yaş ortalamasına dikkat etmek lazım.

Bakın hala 2010 lu yıllardayız ve mühendislerin devlette körelme mevzusuna takılıyoruz. Körelme ne demek? Öncelikle teknik açıdan körelme nasıl olur? Piyasanın istediği mühendis ile devletin istediği mühendis farkından kaynaklanma olmasın bu. Devlet mühendisten işlerin mevzuata ve ilgili kanuna göre uyumlu olmasını isterken, özel sektör ise kar odaklı işin bir an önce bitmesini ister. Devlet sorumluluğu altındaki bir işi kontrol ederken, bu kontrolü yapacak kişiyi seçme sistemi yanlıştır. Şöyle ki en basit örnek, devlet elektrik-Elektronik mühendisliğinden mezun kişiyi elektrik mühendisi olarak atayabiliyor. Alan kontrolü yapmıyor. Şimdi o mühendis elektrikle ilgili dersleri almadan mezun olup elektrik mühendisi olarak kontrol yapabilir mi? Yapamaz sonra devletin verdiği rahatlıkla umurunda da olmuyor. Dışardan bakan kişide, o mühendis arkadaşta körelmekten dert yanıyor. Personel seçimindeki yanlışı bir kenara koyarsak körelme olayı insanın çalıştığı alandan çok kendi kişisel eğilimindendir. Özelde her çalışanda çok parlak konuya hakim insanlar olmadığı aşikardır. İnşaat firmaların kontrol mühendislerin ne kadar teknik bilgiye sahip olduğu da aşikarken, devletteki mühendislik için fazla üstüne gidiliyor.

Bakın öss taban puanlarına niye mühendislikler gün geçtikçe taban puanları düşüyor. Eğer kendini geliştiren hırslı kimse iyi para kazanacaksa niye millet tercih etmiyor???????????? Çünkü millet mühendislerin halini görüyor, para kazanmanın bu kadar zor olduğu bir alanda çalışmak istemiyor. Hiç size yapı denetimlerde emekliliğini bekleyen mühendisler gösterildi mi? Bunlar özeli tercih eden ömürleri şantiyede harcayan kişiler. Hani nerde o yüksek paralar ve iyi yaşam standartları? Teknik açıdan körelmeye satış mühendisliği yapan, mühendislikle alakasız sektörlerde çalışan (bankacılık, vs.) açısından da bakmak lazım ki, bu dediğim alanlarda çalışanlarda yüksek bir orandadır. Siz hiç bunlarda körelme lafını duydunuz mu? Mühendis ücretleri kamuda 3 bin lira civarı değil de 6-7 bin arası olsaydı, kimse körelmenin lafını ağzına almazdı. Körelme bahanedir. Bir kısmı devletteki mühendisliği vezne memurluğu gibi görürse yada özel sektörde çalışmamış direkt olarak kamuda pasif bir yerde çalışmaya başlamış kişi kendi rahatını bozmazsa körelme algısı çıkar. Peki mühendis devlette körelir ise, doktoru, öğretmeni, işletmecisi, avukatı körelir mi? Siz bu diğer meslekler için körelme tabirini kullanıldığını gördünüz mü? ÖSS sınavında mühendislik değil de öğretmenlik kazansaydınız ki bazı öğretmenlikler puanları mühendislikten yüksek üstelik. Şu an kpss ye girip atanma derdinde ve atandığında mühendisin yarısı bir ücrete çalışan öğretmende olabilirdiniz. Bu sefer yaptığınız iş ulvi olurdu. Ama mühendis iseniz devlette yatar yani körelirsiniz, harcanırsınız :)))). Mantık bu. Bu kavramlar zamanında İlyas Salman, Şener Şen, Levent Kırca film ve parodilerinde geçen memur aşağılamaların getirdiği sonuçtur.

Maaş konusuna gelince, ortalama olarak alırsak yani uç noktaları bir kenara bırakırsak, özel sektörde yeni mezun mühendisin başlangıç skalası 800-1.200 lira arasında değişir. 1.200 lira bile iyi rakamdır. Genel çalışma yerleri kobi, fabrika ve şantiye olan mühendisin haftalık çalışma saati 60 saatten aşağı düşmeyen işlerdir. Çoğu sektörde cumartesi izni, yıllık izin ve mesai ücreti ödemek yoktur. Sigorta ise en asgarisinden yatar. Çoğu işletmede sırf mühendis bulundurmak için sizi tutarlar ki kanun izin verse ilk sizi işten çıkaracaktır. Bu yoğun çalışmanın sonucu devletin verdiği ücrete birkaç yıl sonra varılabilir. Varıldıktan sonrada kat ve kat fazla ücretle çalışılmadığın farkına varılacaktır. Mühendislikte tecrübeli kişilerin ortalama sınır 4 bin 5 bin civarı dalgalanır. Bu sırada işsizlik, iş bulma ve emeklilik olayının, iş stresini de hesaba katın. Şimdi 3 bin liraya yakın kazanan mühendis, kendi gibi kamuda çalışan mühendisle evlendi mi, 6 bin liraya yakın kazancı, lojman, ek ödeme, kreş, yeşil pasaport, kurumun tatil yerleri gibi avantajlarını da düşünün, haftada 40 saat, 2 günlük hafta tatili, 9 günlük bayram tatilleri, yılda 30 gün izinde cabası. Harcanmayı görüyor musunuz? Böyle harcanmaya can kurban ) Bu konuda bile mühendis maaşları 2 bin lira geçmez derken, birkaç ay sonra maaşlar nereye geldi. Ocak ayında elinizi takvime alıp yıllık izin planını yapmak varken, özelde o sene aynı işte kalacağınızdan bile emin değilsiniz. Bir yerde ev almak için kredi alırken, hangi özel sektör çalışanı bu konuda rahatlıkla karar verir. Güvenebilerek yüklü bir taksite girebilir mi? Yok devlette körelirsin, ne işin var devlette, devlette kazandığını bir ayda kazanırsın diyenlerin teğet geçtikleri hayatın gerçekleridir bunlar. Özel sektörde iyi bir iş bulabilmek nerdeyse sayısal lotodaki büyük ikramiyeyi tutturmak gibi bir hal aldı. Şimdi kamuda müfettiş yardımcısı, yada trt ve üst kurullarda çalışan mühendis hiç şantiyede yada pano atölyesinde veyahutta bir fabrikada bakımcı olarak çalışmayı tercih eder mi? Üstelik kamuda yüksek lisans yapabilme imkanı da vardır.

Teknik körelmeyi geçtik, peki insani körelme durumu ne olacak? Bunu hangi kariyer sitesi söyler? Haftada 6 gün 60 saat, hatta 7 gün 70 saat ortalamayla çalışan, iş güvencesi olmayan, yıllık izni ne zaman kullanacağı belli olmayan, maaşı düzgün yatmayan, sigortası düşük ve düzgün yatmayan kişide oluşabilecek körelmeyi kim söyler? Fabrikada, şantiyede yani üretim sektöründe çalışan mühendisin kaderidir bu. Bu kişi kendi köreldiği gibi ailesinde zaman ayıramayarak ailesiyle olan ilişkileri de körelmektedir. Hem stres altında üretimin sorumluluğu, hem üstünüzdeki kişilerin yaptığı baskının cabasını da hesaba katın. Artık eskiden olduğu gibi 45 yaşında değil emeklilik 60 yaşında olucan, bizden sonraki kuşaklarda 65 yaşında olacak. 40 yıl çalış bu tempoyla göreyim seni.

Uzun lafın özeti, devlette çalışma imkanları mühendisler için piyasa göre kıyaslama yapıldığında iyi bir alternatifdir. Bu konudaki ısrarım bu avantajları büyük olunan kamudaki mühendisliği küçümsenmesi ve dışarıdaki piyasayı olduğundan iyi gösterilmesidir. Kişi tercihini kendi yapacaktır ama bu kişilerin yönlendirilirken hayattan beklentilerinin ne olduğunu düşünerek hareket etmesidir. Eğer kamu bazıların dediği gibi bu kadar kötü olsaydı, kpss ye katılma rekor seviyede olmazdı. Eğer kamunun sağladığı şartları olanakları bir özel şirket verseydi, herkes ona girmeye can atardı. Mühendissiniz Süpermen değilseniz yada illaki işi öğrenme süreci diye patron sömürülmesini kabul etmek zorunda değilsiniz. Kamu içinde de kariyer yapabilirsiniz. Her iki alanda çalışmış biri olarak kamuda uzun vadeli plan kurabilir, özel sektörde ise hayal kurabilirsin. Hayali gerçekleştirebilirsen ne mutlu sana. Ben keşke kamuya yeni mezun iken girebilseydim, hem evliliğim hem üst kurullara başvurma imkanım yani hayatımı düzene oturtmam çok daha kolay olacaktı. Herkesin tekrar tekrar amerikayı keşfetmesine gerek yok. Eğer hayatın belli düzende, sosyal güvencenle bir hayat istersen devleti düşünmelisin. Ben kendi işim yada kariyerli (yani paralı) bir iş istiyorum dersen denemek bedava.
 
yerinde saymak için devlet sektörü,sürekli yenilik için özel sektör.
 
Arkadaşlar durumun analizini yaptım, iki alandada yeterince zaman çalışmış biri olarak olayı biraz geniş pencereden anlattım. Yok yerinde sayarsın, hep aynı kalırsın vs. ön yargılarla teknik elemana devletin olanaklarından uzak tutmayı marifet bilmişiz. Çok fazla üstünde durmamışız, çalışma şartlamız diğer mesleklere göre daha ağır olmasına rağmen bunu dile getirmemişiz. Teknik eleman dışındaki meslek grubların bir çoğunda devletle bağı varken, bizim genelimiz için böyle bir durum yok. Bu sebeple özel sektörde son 30 yılda ne kadar aşama kaydettiğimiz malum. Sürekli yenilikte olan 10 milyon ssk (sgk)lı, onu geçtim sürekli yenilikte olan bir çok teknik elemandan hangisi şartından memnun????? Yüzlerce kıyaslamalı örnek verebilirim. Üstte yazmış olduğum uzun yazı bir çok şeyin cevabını vermektedir zaten.
 
Arkadaşlar durumun analizini yaptım, iki alandada yeterince zaman çalışmış biri olarak olayı biraz geniş pencereden anlattım. Yok yerinde sayarsın, hep aynı kalırsın vs. ön yargılarla teknik elemana devletin olanaklarından uzak tutmayı marifet bilmişiz. Çok fazla üstünde durmamışız, çalışma şartlamız diğer mesleklere göre daha ağır olmasına rağmen bunu dile getirmemişiz. Teknik eleman dışındaki meslek grubların bir çoğunda devletle bağı varken, bizim genelimiz için böyle bir durum yok. Bu sebeple özel sektörde son 30 yılda ne kadar aşama kaydettiğimiz malum. Sürekli yenilikte olan 10 milyon ssk (sgk)lı, onu geçtim sürekli yenilikte olan bir çok teknik elemandan hangisi şartından memnun????? Yüzlerce kıyaslamalı örnek verebilirim. Üstte yazmış olduğum uzun yazı bir çok şeyin cevabını vermektedir zaten.

ön yargı bir işi yapmayıp ta yorum yapanlar için geçerlidir.burda ciddi düşüncelerimizi aktarıyoruz.
başkalarının düşüncelerine saygı duymayı bilmek lazım.bu temennilerle yazıyoruz burda.
burda her pozisyonda çalışmış sizin gibi çok insan var.kaç senelik çalışmışlığınız var onu bilmiyorum.ben 16 sene devlet sektörü 7 senede özelde çalışmış bir teknisyenim.diyebilirimki idealleriniz varsa özelde daha çok imkanınız var.ama ağzını açıpta çalışmadan kimse kimseyede imkan vermez.şartları her zaman zorlamak lazım.ama ben iş buldum böyle devam ederim derseniz devlet iyi.ha imkan bulup devlette farklı işler yapan başarılı olanlar yokmu tabiki var.ama istisnalar kaideyi bozmaz.her zaman bir yere kadar gidersiniz.benim yaşadıklarım bunlar.
 
Sevgili Ferit Bey, öncelikle yaptığınız ilk yorum burda 12-13 sayfalık konuyu okumadaği belli olan ve 41 yaşında 23 yıllık çalışma hayatına sahip birisinin yorumu gibi gelmedi. İkinci olarak özel sektördeki deneyim sürem sizden az değil, emin olun :)) Yine üstelik ücret olarak birileri için yüksek sayılabilecek miktarken daha düşük ücrete devlete geçmiş biriyim. Eleman sorunu konusuna bakarsınız anlarsınız. Şu forumda elbette oldukça tecrübeli kişiler var ama bir çokda acemi insanda var. Benim yaşadıklarımın daha çoğunu yaşamış insanlarda var, zaten bilinmedik bir iş dünyasınıda anlatmıyorum ama belli başlı noktalarıda bazen insanlar vurgu yapmak gerekir. Siz sanırım 16 yıl devlette sayıkladıktan sonra 7 yıl piyasaya çıktınız yada 7 yılda sürekli yenililik varken sıkıldınız 16 senedir yerinde saymaya devam ediyorsunuz???? Devlet mi özel mi diye bir çok tartışmaya katıldım gerçek hayatımda yada böyle benzer internet forumlarında, hiç birinde kaybetmedim. Süper bir adam olduğum için değil elimde somut ve net örnekler , karşımdakilerde ise meli malı falanca filancalar olduğu için haklı çıkıyordum. Devlette çalışma için yerinde saymak derken, devlette çalışan insanları küçük görmek ve hedefsiz göstermek ne kadar doğru.

Haftanın 6 günü sabah 8 akşam 8 çalışan, mesai ücreti almadan çalışan pazarlarıda ekstra mesai altında çalışan kişilermi sürekli yenilenecek?????? Tamam devlette pek çok sorun varken bunların misli misli özelde hemde sosyal güvencesiz olarak varken, bunlar niye söylenmez. Ayrıca devlette yerinde sayma konusuna gelince, devletteki genel müdürler kimlerden oluyor?? Bir devlette çalışan mühendisin ENTSO-E kapsamında 10 günlük Amerika, 20 günlük Fransa teknik gezisine katılabileceğini, üstelik bu gezilerden ekstra ücret kazanabileceği imkanı var desem. Enerji şirketlerine transfer olan 7 bin-8 bin tl ücret alarak geçen mühendisler nerde çalışıyorlardı??? Her çalışan özel sektörde siemens genel müdürü yada turkcell genel müdürü olamayacağı aşikar. 100 kişiden fazlasıyla söyleyim 7 kişi bir şekilde başarılı olmuşsa o 7 kişi örnek gösterilir ama 93 kişiden bahsedilmez.

Bu sitede eleman arayanlar kısmına bakın, sokata çalışanlara bakın, sürekli yenilik ve fırsatlar peşinde koşanların durumuna bakın, ondan sonra eleştirin. Devletin istenmemesinin sebebi alınan düşük sabit ücrettir. Yok yerinde sayarsın yok kendini geliştiremezsin yok bilmem ne gibi sebepler sadece bahanedir. Bu bahaneler 1970-1980 lerde belki haklı çıkardı ama 2010 lu yıllarda geçerliliği yok. 65 yaşında bana kaç kişi özel sektörde çalışacağını, onu geçtim 40 yaşından sonra kaç kişi çalışacak biri bana söylesin. Ben o 93 kişiyi gösteriyorum ve o 93 kişi gibi olacağınıza, devlete girin diyorum. Eğer devlette çalışıp sıkılan varsa, orayı işgal etmesinler piyasaya çıksınlar , onları zorla tutan yok!!!!!

Sürekli yenilik altında, yıllık izinsiz, haftada 6 gün 60 saat ortlama çalışma, düşük asagri ücretten sigorta, kıdem tazminatsız, iş güvencesiz çalışmalarda yada bu çekleri ne zaman ödeyeceğim, bu vergileri nasıl ödeyeceğim, elemanların maaşları geldi, ödeme yapıldı mı yapılmadı mı diye süren işverenlik hayatında başarılar dilerim.
 
Son düzenleme:
Sayın Murat Cengiz
burda yorum yazan gençlere her şekil yazmak mübahmı da yaşı büyüklere ona göre yazmayı düşünüyorsunuz.yanlış bir yaklaşım.
sizin yazdıklarınız insanlara hakaret küçümseme derecesinde yorumlar.Bence sizde yaşınıza uygun cümlelerle insanların yorumlarına saygı gösterirseniz iyi olur.tabi siz devlet dersiniz ,öbürü özel der, öteki farklı yorum yapar.bunu hazmetmek lazım.kendi yaşadıklarınız doğruymuş başka fikirler kesinlikle yanlışmış gibi empoze etmenin alemi yok.hiç bir tartışmada kaybetmedim yenilmedim falan diyorsunuz.arkadaşım burası forum fikirler söylenir kabul görür görmez burası yarışma programı değil.insanları rencide ederek yazınca haksız duruma düşüyorsunuz.fikirlerinize saygı duyuyorum .ama başka insanların fikirlerine saygı duyarsanız.
iyi çalışmalar.
 
Sayın Ferit bey, merak etmeyin kimseyi rencide ettiğim yok, bu konuyla ilgili tartışmaları hep kazanırım derkende yukarda açıklamasını yaptım. Türkiyede ki çalışma şartlarının durumu belli. Konu içinde insanlar, deneyimli veya deneyimsiz olsun düşüncelerini paylaşmışlar. Bu konunun tartışılmasıda güzel. Sayfalarda yeterince detay verilmiş, herkes kendi görüşlerine göre hayatını yaşar zaten.
İyi çalışmalar.
 
Bir akrkadaş brüt 3000 tl aldığını söylemişti. Net eline ne kadar geçiyor herşeyiyle. EK ücretler dahil olmak üzere söyler misiniz?
 
Son düzenleme:
Bir akrkadaş brüt 3000 tl aldığını söylemişti. Net eline ne kadar geçiyor herşeyiyle. EK ücretler dahil olmak üzere söyler misiniz?

Arkadaşın sorusunu detaylı olarak bilgimiz dahilinde cevaplamaya çalışacağım. Bu arada konunun ilk sayfalarıyla , son sayfalar arasındaki farkıda gözlemleyebilriz. Konuda paylaşım artınca deneyimli kişilerin Türkiye şartlarında somut örnekleri eklenince, bazı genç arkadaşlarımızın olayı çok daha geniş pencereden görmesini sağlamış olduğumuzu düşünüyorum. Sonuçta hangi alanda çalışacağımız kendi isteğimiz ve kaderimiz belirler.

TEİAŞ, EÜAŞ, TETAŞ, TEDAŞ [ELEKTRİK KİT KURUMLARI]
Maaş Ortalama: 2.750 tl (en düşük vergi diliminde)
Sendika Ödeneği: 45 tl ( 3 ayda bir)
Banka Promosyonu : 263 tl (6 ayda bir)
Aile Yardımı: 135 tl (eş çalışmıyorsa)
Çocuk Yardımı: 30 tl ( her çocuk başına)
Dil Tazminatı: 270 tl (KPDS den A puanı)
135 tl (KPDS den B puanı)
55 tl (KPDS den C puanı)
Kıdem Farkı: 60 tl
Derece Farkı: 5-10 tl (Küçük artışlar)


Devlet Hava Meydanı İşletmeleri
Maaş Ortalama: 3.400 tl (havacılık tazminatı dahil)

Tüpraş (İşçi Statüsünde)
Maaş ortalama: 4.000 tl (arazi tazminatı dahil)

Botaş (İşçi Statüsünde)
Maaş ortalama: 3.500 (arazi tazminatı dahil)

657 li Mühendislikler (DSİ, Bakanlıklar, vb.)
Maaş Ortalama: 2.200--2.400 tl (kuruma göre ve tazminatlara göre değişiyor)
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
130,060
Mesajlar
932,639
Kullanıcılar
453,041
Son üye
İHSAN DOĞAN

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst