Display arızası

sensör ayrı bir konu
12 Volt tam regüleli güç kaynağı ile besliyorum devreyi.
elimde 2 adet entegre var birisi 74LS164 diğeri 74HC164 ikisi ilede denedim durum aynı
9 V Pile ile besledim durum aynı ne olacak böyle bilmiyorum .. :( :(

ayrıca sensörü ters çevirdim denedm elim yanacak derecedeısındı sensör hatta dumanlar çıktı ..

Sensörü ters çevirilecek demedim sensörün 2 ve 3 nolu bacakları ters çevrilecekti..

Sanırım sensörünüz yandı. :( diğer konuda pcb şemasında bu iki entegre ilede çalıştığı yazılı. Diğer bir konu pic e yeniden hex atmayı deneyebilirsiniz.

Ancak yeni bir sensör bulmalısınız. Sensörü nasıl bağlayacağınızla ilgili aşağıda resim ekleyeceğim birazdan.

pRzELm.jpg

Son düzenleme:
sensörü o şekilde takıyorum sıkıntı yok elimde yeni sensör var zaten .
asıl mesele display başka bir arkadaş her display için aynı direnç kullanmışsın demiş bundan olabilir mi acaba ? shift entegresnini ilgili bacağı arızalanmış olabilir dedi o nedemek acaba ??

shift entegresi benimde bahsettiğim 74 serisi olan entegre.. Yani displayi süren entegre arızalı olabilir.

Bu entegrenin arızalanmasındaki bir neden de bu tür led displayler sürülürken her segment için ayrı direnç kullanılması gereklidir. Siz ortak uca sadece bir adet direnç kullanmışsınız. Aslında sorun sizden kaynaklı değil devreyi dizayn eden arkadaşımız bu şekilde dizayn etmiş.

Olması gereken her segment için ayrı bir akım sınırlama direnci kullanılmalı idi. Bu nedenle display fazla akım çekip 74 serisi entegrenize zarar vermiş olabilir. Aşağıda eklediğim resimde örnek bakarsanız her segment için ayrı bir direnç kullanılmış. Sizin devrenizde transistörlerin kollektöründe 1 adet 330 ohm direnc var. Pek tavsiye edilen bir yöntem değildir. Aşağıdaki resimde her segment için bir direnc ve nokta için bir toplamda 8 direnç kullanılmış.

M_PIC_7SEG_TEKLI.jpg

hımmm anladım usta ... :)
peki bu durumda ne tavsiye ederseniz yapılacak şey nedir sizce ?
yeni bir tane 74 serisi entegre mi alayım ??

Devre kartınız iyi baskı almışsınız. Bence de yeni bir 74 serisi entegre alıp deneyebilirsiniz.

çok özenerek yaptım bu devreyi akşam üstü gittim yeni bir tane sürücü entegresi aldım biraz daha uğraşacam eğer olmazsa pazatesi kargoya verecem devreyi çizen arkadaşa yolluyacam .. :(

usta devredeki pici ve sürücü entegresini değiştirdim aldığım görüntü bu

6ZmGqk.jpg
serkan hocm video da dikkat ettiysen parmağımı lehim yüzeyine değdirince ortadaki display yanıyordu bunda hiçbişey yapmadan yandı sizce tam alamıyla neden çalışmadı ??

Doğan hocam,

Resim aşağıda görebilirsin..

Dostum şu an sensörü ısıttığında yada soğuttuğunda ekranın tüm ledleri yanıyor mu değişik sıcaklıklarda ve sıcaklık değiştiğinde ekrandaki bilgi değişiyor mu ?

6zmgqk-jpg.24631

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Kullanıcılar
452,755
Son üye
İmmortalxxx

Yeni konular

Geri