Doğalgaz abone değişikliği ve gazınızın açılmama SEBEBİ ve ÇÖZÜMÜ!!!

tek16

Üye
Katılım
29 Eyl 2015
Mesajlar
26
Puanları
1
Yaş
40
Herkese merhaba,

Günümüzde doğalgaz kullanıcılarının abone değişikliğine gitmeleri sonucu bir sürü sorun ile karşılaşmaları mümkün. Sizlere yardımcı olabilmek için bu bilgilendirme yazısını yazıyorum. Umarım herkese yardımcı olur. Bugün sizin karşınıza çıkmadıysa yarın çıkmayacağının bir garantisi yok. O yüzden şiddetle okumanızı tavsiye ediyorum bu yazıyı. Çünkü bu konu ile alakalı yardım alabileceğiniz kimse yok. Çünkü sorunun ne olduğunu bilen kimse yok. Bunu anlayan kimse olmadığı için sonuca ulaşmakta güç. Ne teknik servisler bu konuda bilinçli, ne tesisatçılar bilinçli nede Bursagas. Herkes atıp tutuyor! Yavaş yavaş çok uzatmadan esas konuya giriş yapalım...

Abone değişikliği neden yapilir?
Özellikle kiracı olarak bir evde oturuyorsanız, oturduğunuz evden çıktığınız taktirde o eve ait doğalgaz, elektrik, su gibi faturalarını gider yetkili kurumdan iptal eder ve aboneliği sonlandırırsınız. Çünkü bazı yerleri kiralarken bunları üzerinize almanızı isterler... Üzerinize aldınız ve kullandınız bir müddet sonrada o adresten başka bir adrese gittiğinizde abonelik işlemleri sırasında depozito olarak yatırmış olduğunuz ücretleri yeniden alabilmek ve gidecek olduğunuz yerde ki yeni abonelikleri alabilmek için çoğu kişi bu paraya ihtiyaç duyar ve en nihayetinde o zaten sizin paranızdır. Buraya kadar herhangi bir sorun yok. Gidersiniz aboneliğinizi iptal eder ve ücretinizi alırsınız.

Gidecek olduğunuz yerde ki doğalgaz aboneliğini üzerinize almak!!!
Elektrik ve su konularını burada geçiyorum çünkü bizi ilgilendiren kısım DOĞALGAZ!
Bulunduğunuz ilde işler nasıl ilerliyor bilemem, fakat bahse konu ilimiz BURSA ve BURSAGAZ!!!
BursaGaz firmasına müracaatlarınız yapılır,
BursaGaz evinize ekip yönlendirir ve çeşitli kontrolleri bu şekilde sağlar...
Gaz tesisatının bulunduğu daire yada işyeri fark etmez gaz tesisatınız sayaçtan itibaren doğalgaz tesisatının son kör tapasına kadar kontrol edilir!

BursaGaz tarafından gazınız neden açılmaz!!!
Daha öncesinden Yetkili Doğalgaz Tesisatçı firma tarafından onayı alınan projenin dışında bir işlem varsa, tesisat değiştirilmiş ise yada mekanda bacalı bir cihaz bulunuyorsa genel olarak gazınız açılmayacaktır!
BursaGaz size yetkili bir tesisatçı firma ile görüşülmesi gerektiğini ve ardından tesisatın günümüz şartlarına göre uyarlanması için gerekli tadilatın yapılması gerektiği ve bu işlemler sonucu yeniden tadilat projesi ile BursaGaz firmasına yetkili tesisat firmasının başvurması gerektiği söylenecektir. Bu bacalı cihazları piyasadan kaldırıp atabilmenin bir yoludur bu arada! Neyse buraya kadar her şeyi normal sayarak devam ediyorum.
İkinci olarak tesisatın eski olmadığı ve cihazınızın da bacalı olmadığını düşünerek yazımıza devam ediyoruz...

Her şey olması gerektiği gibi günümüz kurallarına ve şartlarına uygun şekilde fakat bu seferde genel olarak sizi bekleyen sürpriz GAZ KAÇAĞIDIR!

Nasıl yani?

Tesisatınızda bir gaz kaçağının olduğu ve bununda kombi yada şofbende olduğu size söylenir. Tesisatçı firma ile BursaGaz personeli oradayken kaçak testi yaparlar ve u manometre sürekli düşer!!! SÜRPRİZZZZZ!!!!!!!!!

Sizden önce gaz kaçağı yoktu ve abonelik değişikliğinde bir kaçak mı oluştu?

Tabi ki bu sorunun cevabı HAYIR! Peki ya sorun nedir? Neden kaynaklı olarak gaz kaçağı oluştu? İşte esas soru bu?


Gaz abonelik değişimi sırasında neden gaz kaçağı tespit edilir?

Aslında bu olmayan bir gaz kaçağıdır. Uygulanan yöntem ve tekniklerden kaynaklı ve daha çok standartlara uymamaktan ve bilinçsizlikten kaynaklı bir sorundur! Genel olarak okumamak ve bilinçlenmemekten dolayı çok başımız ağrımaktadır. Bir şeyleri okumayı sevmeyiz, birileri bize anlatsın o bize yeter deriz. Fakat bu işler bu şekilde ilerlemez. OKU OKU OKU!!!

Gaz Tesisatında gaz kaçağının sebebi nedir?

Gaz tesisatınızda çok düşük bir ihtimal ile gaz kaçağı olabilir oda genel olarak tesisatın sökülerek işlem görmesi vb. durumlarda oluşabilecek nedenlerden kaynaklı olabilir. Bunun dışında tesisatta gaz kaçağının kombi yada şofben den olma ihtimali çok düşüktür. Fakat size söylenen neydi? Kombinizde gaz kaçağı var muhtemelen gaz valfi arızalı...Teknik servis çağırarak gaz valfini kontrol ettirin ve cihazda ki gaz kaçaklarının giderilmesi için gerekli tadilatı yaptırın ve ardından bize yeniden haber verin, gazınızı açalım!

Yukarıda demiştim gerekli standartların uygulanmaması ve bilinçsizlik diye. Burada devam ediyorum.
Yaptığım bazı görüşmelerde tesisatçı firmalardan duyduğum ve gördüğüm gaz kaçak kontrolü sırasında tesisatınıza uygulanan test basıncı ile alakalı sorun olması!

Edinilen bilgiler ışığında BursaGaz firması test basıncının min. 75mbar olmasını istemektedir! Tesisatçı firmalarda BursaGaz ile uğraşmamak için 80-90 ve 100mbar olmak üzere gaz kaçak testi yapmaktadır. Hali ile tesisatınızda gaz kaçağının çıkmama ihtimali çok düşüktür.

Peki BursaGaz firması bizim evimize kaç mbar basınçta gaz vermekte ve daire içi tesisatta kaç mbar basınç dolaşmaktadır? Dairenizde genel olarak 21-22mbar basınç vardır. Cihaz üreticileri de genel olarak bu basınç standardına uygun olarak cihazları üretir ve sizlere sunarlar.

BursaGaz neden min. 75mbar ile test istiyor? Test basıncının standardı nedir?

Normal şartlarda test basıncı; kullanılan genel gaz basıncının (21-22mbar) 1/2 oranında daha yüksek bir basınç ile test edilmesini öngörmektedir. Yani buda yaklaşık olarak min. 33mbar max. 40mbar olduğunu ortaya çıkarır. Peki bu test basıncını BursaGaz neden min. çarpı iki yaparak alıyor? Hangi standarda göre??? BURSAGAZ yetkilileri acaba bir yorum yapabilir mi? Hani standartlar nerede? Bursagaz'ın standartları neresini baz alıyor?

Aslında bizim evimizdeki cihazımızın ne olduğu, hangi model olduğu, kimin ürettiği Bursagaz'ı ilgilendirmemelidir!!! Bursagaz gazdan sorumlu firmadır! Gaz tesisatını kontrol eder standartlara uygunsa size gazı vermelidir! Fakat cihazın markasından tutunda geçmişine kadar cihazları didik didik etmekten keyif alıyorlar sanki! O halde TEDAŞ firması da evin elektrik projesini onaylarken prizlerin hangisinde ne kullanılacaksa( saç kurutma, ütü, çamaşır makinası.....vb) hepsinin denetim esnasında yerli yerinde olmasını hatta ampul, led ve aydınlatma ünitelerinin de hazır çalışır durumda olması ve bunların da asla değiştirilmemesi gerektiğini söyleyerek elektriğimizi açsın ne dersiniz? Aynı mantık değil mi? Birde kim üretmiş, modeli nedir gibi bilgileri de sözleşmeye eklesin! Saç kurutma prizine matkabı takarken de TEDAŞ'tan tadilat projesi isteriz... Bence gayet Bursagaz mantığı ile bire bir aynı oldu...

Gelelim Bursagaz yüzünden gaz kaçağı tespit edilen kombi yada şofben gaz valfi arızasına;

Tesisatta, özellikle cihazda gaz kaçağı olarak görülmesinin tek sebebi test basıncının haddinden fazla basılması = Bursagaz Standartları

Cihazların üzerinde kullanılan gaz valflerinin üzerinde etiketler vardır ve bu etiketlerde çeşitli bilgiler yer almaktadır. Tabi bu etiketleri okuyan varsa! Daha önce kaç kişi dikkat etti?
Gaz valflerinin üzerinde bulunan etikette derki;
Pi max 50mbar, bazılarında P max 60mbar yazmaktadır... Peki bu bize neyi anlatıyor?
Bu bize bu gaz valfinin max 50-60mbara kadar olan basınçlara dayanabileceğini ve bunun üzerinde ki basınçlarda gazı kaçırmayacağına dair bize garanti vermez. Belki 100mbarda bile kaçırmayabilir... Gaz valfi üreticilerinden SİT, HONEYWELL, JUNKERS gibi firmalar bize bu garantiyi vermektedir. Yani 50-60mbarı geçmediğiniz sürece benim üretmiş olduğum gaz valfinde kaçak olmaz!!! Diyor kendileri... Bilmem anlatabildim mi?

Elde edilen Sonuç!

Tesisatçı firmalar Bursagaz ile ters düşmemek için yutkunurken, Servisler de gaz valflerini yenisi ile değiştirip tesadüfen gaz kaçak testinden geçen gaz valfini takarak para kazanırken, Bursagaz firmasının da dediği gerçekleşerek tamamen karambole bir hayat yaşamaya devam etmekteyiz sevgili dostlar! Yani siz sağlam gaz valfinizi sağlamı ile değiştirdiğiniz için para ödediniz ve sefasını da hep birlikte yaşıyorsunuz. Ne mutlu sizlere ki herkes memnun olabildi. Büyük başarı gerçekten...

Bursagaz Abonelik esnasında gaz kaçağı giderme tavsiyeleri!

* Tesisatçı firma ve Bursagaz personeline gaz valfi etiketinde yazanları gösterin ve gereğinin yapılmasını talep edin!!!


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tüketiciye ve Aboneye tavsiyeler!

*Öncelikle okuyun!
*Hakkınızı bilin ve arayın!
*

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yetkili yada Özel servislere tavsiyeler!

*Yaptığınız yada yapmaya çalıştığınız işi hakkıyla yapın!
*Yaptığınız yada yapmaya çalıştığınız işi bilinçli yapın!
*Yaptığınız yada yapmaya çalıştığınız işin önemini, tehlikesini bilerek yapın ve bol bol OKUYUN!
*Unutmayın! Tamir ettiğiniz her cihaz sizin sorumluluğunuzda. Dikkatli olun!


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tesisatçı firmalara tavsiyeler!

*Yaptığınız yada yapmaya çalıştığınız işi layığı ile yapın!
*Yaptığınız yada yapmaya çalıştığınız işi size nasıl kolay geliyorsa değil, olması gerektiği gibi yapın!
*Yetkili tesisatçılar olarak birleşerek Bursagaz ile iletişime geçin ve bazı şeylerin yanlış olduğunu belirtin. Sonuç olarak aranızda bir dünya makina mühendisi var ve aynı meslektaşlarınız Bursagazda da var! Sizde OKUYUN ve İLETİŞİME geçin.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bursagaza Tavsiyeler!

*Sizlerde büyük bir firma olduğunuzu unutmayın. Dünya standarların da bu işler nasıl yürüyorsa sizde onlara entegre olun
*Standartların dışında kendi standartlarınızı oluşturmayın!
* İlla kendi standardınızı oluşturmak istiyorsanız, nacizane tavsiyem ilk önce bir gaz valfi üretin P max.100mbar olsun
* Kombi ve şofbenlerin marka modeli sizin dışınızda, bırakın üreticisi sorumlu olsun! Sonuç olarak Türkiye piyasasında satmak için sizden izin almadılar!!!
*Bursagaz mühendisleri, yöneticileri ve idarecileri de lütfen OKUSUNLAR!!!



Konu ile alakalı resimler ektedir... Dikkatlice bakmanızı tavsiye ederim... Umarım yardımcı olmuştur..!

Saygılarımla...
 

Ekli dosyalar

  • Gazvalfi.jpg
    204.2 KB · Görüntüleme: 46
  • Gazvalfi1.jpg
    301.1 KB · Görüntüleme: 38
  • Gazvalfi2.jpg
    179 KB · Görüntüleme: 44
  • Gazvalfi3.jpg
    147.8 KB · Görüntüleme: 39
Son düzenleme:
Ben bu durumdan şunu çıkarıyorum. Danışıklı döğüş varmış gibime geliyor.
 
Benim daha güzel bir önerim var,Bursa gazı maksimum 60mbar da calısan cihazı 75mbar da test etmeye kalkıp cihazı bozdular diye mahkemeye verin zararınızın tazminini ve mahkeme ücretlerini talep edin.Bakalım ondan sonra 75mbar da test ediyorlarmı etmiyorlarmı.Avukat arkadaşlara bedava para kazanma yolu çıktı.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…