effektif değer kullanmamızın nedeni?

YSFORL41

Üye
Katılım
19 Eki 2008
Mesajlar
29
Puanları
1
Yaş
39
yine benden gıcık bir soru :)effektif değer kullanmamızın temel nedeni nedir?ortalama değeri kullanmamamızın nedeni sinüsoidal akım veya gerilim ortalaması 0 olması.peki max değer neden kullanmıyoruz?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
efektif değer: alternatif akım veya gerilimin yarım periyotluk sürede yaptığı işe eşdeğer işi yapan değer. akım veya gerilimin tanımlanmasında kullanılan karakteristiktir. Şebeke akımının sürekli değişen bir voltaja sahip olmasına rağmen 220v olarak nitelendirilmesi gibi.
değer olarak ta kullanılır. genel olarak bir işaretin karesinin ortlama değerinin karekökü olarak tanımlanır. elektrik şebekesi için gerilim dalga şeklinin sinüs ve maksimum değerinin 311 volt olduğu düşünülürse efektif değerinin 220 volt olduğu görülecektir. sinüs şeklindeki sinyaller için efektif değer kısaca (maksimum değer/ karekök 2) ile hesaplanır.
 
efektif değeri, bir nevi değişen AC voltajın sabit DC olması durumundaki değeri gibi düşünebilirsin. maksimum kullandığında dalganın şekli de işin içine girer. örnek güç hesaplayacaksan P=VI'dan efektif değeri kullanarak sonuca ulaşabilirsin. max. kullanırsan dalga şeklini de hesaba katman gerekir.
 
Ölçü aletleri etkin değeri göstermektedir.Max değer için osiloskopla ölçüm gerekiyor.Alternatif gerilimin sürekli olarak yönü ve şiddetinin değiştiği için ve Hiçbir zaman sabit bir değerde kalmadığı için belirli bir değerin kabul edilmesigereklidir. Bu etkin değerdir.Alternatif akım uygulanan bir devre elemanında,harcanan gücü bulmak isterken hangi
akım değerini alacağımızı ilk anda bilemeyebiliriz. Akımın maksimum değerini alsak büyük
bir hata payı oluşur. Çünkü akım, bir periyotluk süre içinde sadece iki kez ve anlık olarak
maksimum değere ulaşır. Ortalama değer almak istersek bu değerin sıfır olduğunu zaten
biliyoruz. Bunu belirlemenin en güzel yolu; bir dirençten belirli bir zaman aralığında verilen
alternatif akımın sağladığı ısı miktarını, aynı dirençte ve aynı sürede bir doğru akım
tarafından elde etmektir. Bu doğru akım değerine ve potansiyel farkına alternatif akımın
etkin değeri denir.
 
arkadaşlar güzel cevaplarınız için teşekkürler
 
AC de ortalama değer pek kullanılmaz çünkü 0 dır
AC da maksimum değer de pek kullanılmaz çünkü çok kısa bir andır
peki o zaman ne kullanacaz kaç V luk AC dendiğinde ne söylememiz gerekiyor? düşünmüşler bir ısıtıcıya DC verdiğimizde ki ısıya eşit ısı oluşturan AC değerine efektif (etkin) değer demişler efektif değer ölçü aletlerinin gösterdiği değerdir
 
Maksimum değer ile Efektif değer arasında nasıl bir formül var arkadaşlar?
 
Umax=Ueff*1,41

Imax=Ieff*1,41

1,41=karekök 2


Hidro-Elektrik Santralinde çalışıyorum ve bizim lisansta yazılan kurulu güç değerlerimiz şöyle;

8.733 MWm / 8.472 MWe.

Maksimum değerle, efektif değer arasında nasıl bir ilişki var burada bulamadım...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,818
Mesajlar
920,724
Kullanıcılar
450,908
Son üye
mert095

Yeni konular

Geri
Üst