Eksik Kompanzasyon

emre3673

Üye
Katılım
25 Haz 2008
Mesajlar
29
Puanları
1
Yaş
40
İyi günler arkadaşlar,
Firmamızın enjeksiyon bölümünde toplam 100 kw gücünde 4 adet enjeksiyon makinası var. Kullanılan röle entes rgt-8 , ve kullanılan toplan kond. gücü 65 kvar. Dizilimi ise 2.5-2.5-5-5-10-10-10-20.Röle eksik kompanzasyon uyarısı veriyor. Sayaçta yaptığım kontrolde her geçen gün indüktüf oran artıyor. Daha yeni olduğum için nasıl kontrol yaparım, nerde hata ararım bilemiyorum. Forumda detaylı bir araştırma yaptım. Ancak işleme başlamadan önce sizlere değerleri verip sizlerden çözüm önerileri öğrenmek istedim. Kullanılan makinalar trifaze 380 V.
 
Yüklerinizin tamamı trifaze değilse,bu röle ile,etkili bir kompanzasyon yapma şansınız yoktur.Trifaze beslenen ve monofaze gurup daalabilen röle kullanacak şekilde değişiklik yapmanız gerekir.Eğer,yükleriniz dengeli ve sık devreye girip çıkan makinanız yoksa,kademe
sayısını artırarak ve araya 7,5-15-25 kvar'lık guruplar koyarak sorunu çözebilirsiniz.
Röle set değerlerini de gözden geçirmenizde yarar var.
 
Eğer tüm kondansatörleri devreye alıyor ve hala eksik kompanzasyon yazıyorsa. kondansatörlerin eksik, bitmiş, kontaktörlerin geçirmiyor olabilir. .
hiç kondansatör almıyor ve aşırı kompanzasyon yazıyorsa. akım ve gerilim uçları bir değildir.

kolay gelsin
 
ilginiz için teşekkür ederim, röle tüm kondansatörleri devreye almış gösteriyor, ve halen eksik kompanzasyon uyarısı veriyor, kondansatör bitmiş yada kontaktörler geçirmiyor olabilir demişsiniz, kondansatör gücü ile ilgili bir sıkıntı yok değil mi?
Saygılarımla
 
Kondansatörlerinizin ömrü dolmuş ve eskimiş, yıpranmış, bozulmuşsa sıkıntı var demektir. Kondansatörlerinizden başlayarak kompanzasyon panonuzu kontrol edin (Pensampermetre ile çektikleri akımları ölçün). Kondansatör sağlam ve gene olması gereken akımları çekmiyorsa kontaktörü kontrol edin. Kondansatör ve kontaktör sağlam ise sigortalarını kontrol edin. Sigorta+kontaktör+kondansatör sağlam ise akım trafosuna bakın. Tüm panoyu kontrol edin kısacası.
Enjeksiyon makinelerinde ısıtıcı yükleri de olduğu için 100kW lık güce karşılık 65kVAR normalde yeterli olur. Ama enjeksiyon anlarında hızlı değişen yüke Entes RG-8T hızlı cevap veremez bilginize...
 
enjeksiyon makinası olduğu için bence hiç sorun yaşamaz. zaten sizinde dediğiniz gibi ısıtıcı yükler olduğundan ve dengeli yükler olduğu için tek fazlı olan 8T de bence çok kolay çözer. olayı.
burada kondansatör gücü anladğım kadarı ile yetmiyor oda dediğimiz gibi kondansatörlerin bitmesi kontaktörün geçirmemesi Sigorta bozulması gibi nedenler olabilir. bütün bu nedenlerden sonra bence çok az da olsa biraz daha kondansatör ekleyebilirsiniz sisteminize.

hiç korkmadan.
 
Kondansatörleri kontrol ettim,
1.Kond. : 2.5 KVar gücünde 3.6 A etiket değeri, 0 A çekiyor :)
2.Kond. : 2.5 KVar gücünde 3.6 A etiket değeri ,2.8 A çekiyor
3.Kond. : 5 KVar gücünde 7.2 A etiket değeri, 5.6 A çekiyor
4.Kond. : 5 KVar gücünde 7.2 A etiket değeri ,5.7 A çekiyor
5.Kond. : 10 KVar gücünde 14.5 A etiket değeri ,10.4 A çekiyor
6.Kond. : 10 KVar gücünde 14.5 A etiket değeri, 10.2 A çekiyor
7.Kond. : 10 KVar gücünde 14.5 A etiket değeri, 11.1 A çekiyor
8.Kond. : 20 KVar gücünde 28.9 A etiket değeri ,24.4 A çekiyor

Kontaktörler ve sigortaları kontrol ettim herhangi bir sıkıntı yok, 1. kademedeki 2.5 kvarlık kondansatörü değiştiricem. 100 kwlık bir güce 65kvar kondansatör yeterli görünüyor hesaplara göre. Ancak panoya önümüzdeki ay içerisinde büyük bir yük gelicek. 160 A akım çekecek olan bir yük cihazı. Bu konuda kompanzasyonu nasıl ayarlıyım diye sormucam ama forumda bir çok çeşit hesap yöntemi buldum. En doğru çözümü yapabileceğim çözüm yöntemi nedir. Elimdeki güce karşılık ne kadar güçte kondansatör ve nasıl bir dizilimde yapabileceğim konusunda en doğru çözüm yöntemini benimle paylaşırsanız çok sevinirim. İlginize teşekkür ederim. Kontrolkalemi ailesi ile sayesinde kendimi geliştireceğime inanıyorum. Zamanı geldiğinde bende bilgi birikimlerimi paylaşmaktan onur duyarım. İyi çalışmalar. Saygılarımla
 
160A akım çekecek yük hakkında bilgi verebilirseniz yardımcı oluruz. Yükün karakteristiği önemli burda. Omik yük ağırlıklı mı yoksa motor yükleri de varmı? Ne sıklıkla çalışacak?
Röle akım trafosunun değeri nedir? Bu akım trafosundan, kompanzasyon yapacağı tüm yüklerin akımları geçmeli.
 
Kendi hazırladığım görünür güce göre ve aktif güce göre kompanzasyon hesabı xls dosyası ile tesisinizin ihtiyacı olan kondansatör gücünü hesaplayabilirsiniz. Kondansatör kademe güçleri için çeşitli alternatifler oluşturulabilir en doğrusu kompanzasyon sistemini devreye aldıktan sonra takip edip uygun dizilimi belirlemektir. Siz bu tablodan ihtiyaç duyulan kondansatör gücünü belirleyiniz kademe seçiminde yardımcı olmaya çalışırız.
 
160A lik yük cihazı laboratuarda kullanacağımız bir test cihazı. (Trifaze 430-450 V). Bu cihazda 125A'lik fiş ve prizlerin çekilecek yüksek akımda kontak ve gövdelerinde hasar olup olmaması kontrol edilecek. Cihaz nadir çalıştırılacak günde 5 dk maksimum. Cihazın çalışması hakkında, içinde trafo konumlandırılmış kombine yük. Endüktif bir yük, buda kompanzasyonu etkiler diye düşündüm. Ancak çok sık çalışmayacağı için sistemi etkiler mi o konuda bir fikrim yok. Akım trafosu 150/5 A
Saygılarımla
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,838
Mesajlar
930,673
Kullanıcılar
452,675
Son üye
xzscorpionn

Yeni konular

Geri
Üst