Elektriğin fiyatı rekor kırdı!

volcanoos

Katılımcı Üye
Katılım
20 Ara 2007
Mesajlar
2,532
Puanları
56
[h=1]Elektriğin fiyatı rekor kırdı![/h] Aşırı soğuklar nedeniyle doğalgazda yaşanan sıkıntı, Elektrik fiyatlarını zıplattı. Santralların ikincil yakıtlara geçmesi ve elektrik talebindeki artış nedeniyle toptan piyasada elektriğin kwh'ı 2 TL'ye ulaştı. Sektör oyuncuları, 'Bu sıkıntı sürerse artışlar tüketicilere yansıtılabilir' uyarısı yapıyor

TEİAŞ'ın bir birimi olan Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi'nde (PMUM) öğlen saatlerinde elektrik kilowat saati 2 liradan işlem gördü. Normalde 20-25 kuruş seviyesinde olan elektriğin fiyatı geçen hafta yavaş yavaş yükselmeye başladı, hafta sonu 97.8 kuruşa kadar yükseldi ve 2 TL'lik rekor seviyeye ulaştı. Enerji piyasasında faaliyet gösteren farklı oyuncular 'Bu maliyetler eninde sonunda bir yere yansıyacak bu da tüketiciler ve toptan satış yapan şirketler' yorumunu yapıyor. Gün içinde fiyatlar yeniden eski seviyesine indi ancak kaynaklar, 'Soğuklar sürerse fiyat yeniden yükselebilir' diyor.

Akşam'dan Esin Gedik'in haberine göre, fiyatların tarihi seviyeye ulaşmasının ana nedeni aşırı soğuklar. Kuzey Yarımküre'deki kış koşullarının ağırlığı doğalgaza olan talebi artırdı. Bu artış gazın basıncında düşüşe yol açtı. Azerbaycan ve İran'daki arızalar da doğalgaz arzını etkiledi. Bu dönemde Botaş, doğalgaz kullanan elektrik santrallarının ikincil yakıta geçmesini istedi. Bazı santrallar bir aydır ikincil yakıt kullanıyor. Aynı süreçte elektrik talebi de yükselince piyasada sıkıntı oluşmaya başladı. Ana dağıtım sistemi bu yükü kaldırmayınca 22 milyon kişi bir anda elektriksiz kaldı. İkincil yakıt kullanan santrallar artan maliyetlerini fiyata yansıttı ve 2 TL'ye ulaşıldı.

FATURAYA YANSIYABİLİR

Ceyhan Saldanlı-ELDER Başkanı: Önemli olan bundan sonra fiyatların ne şekilde cereyan edeceği... Dağıtım şirketleri elektriğin önemli bir bölümünü ikili anlaşmalarla EÜAŞ'tan alıyor, dolayısıyla şimdilik maliyetleri üzerinde ciddi bir etkisi olmadı. İlerleyen günlerde bu sıkıntılar yeniden yaşanırsa bunun maliyeti de doğal tüketiciye yansır.

SANTRALLAR DEVREYE GİRİYOR SORUN

KONUYLA ilgili açıklama yapan Enerji Bakanlığı yetkilileri de '2 TL'lik fiyat dün gün içinde yaşanan en yüksek seviye. Fiyatlar serbest piyasada oluşuyor, arz ve talebe göre bu tür değişiklikler yaşanabilir ancak fiyatlar hızla düşüyor, yarın (bugün) için verilen fiyatlar 16-18 kuruş arasında. Üretimi durdurmuş olan bazı doğalgaz santralları devreye girdi, bugün de (yarın) devreye girecek olanlar var. Tüketici açısından bir sıkıntı yok' açıklamasını yaptılar.

MALİYET FATURAYA YANSIR

ÖNDER Karaduman-Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı: Her yıl aynı senaryo yaşanıyor, her ülkenin doğalgaz talebi arttı ama ne yazık ki biz elektrik üretimimizin yüzde 47'sini doğalgazdan sağlıyoruz. İkincil yakıtlar üreticilerin maliyetini artırıyor, bunlar da elektrik fiyatlarına yansıyor. Bir süre sonra bu da çare olmayacak ve kesintiler başlayacak. Üretici maliyetini fiyata yansıyor, bu da bir süre sonra tüketiciye yansıyacak anlamına geliyor.

AVM VE OTELLER ETKİLENİR

MUSTAFA Karahan-Enerji Ticareti Derneği Başkanı: Bunun geçici bir durum olduğunu düşünüyoruz. Toptan satış şirketlerinin aleyhine olan bazı düzenlemeleri değiştirilmesi gündeme gelebilir. Fiyatlar böyle devam ederse serbest tüketici olan ticarethane, otel, AVM, hastane gibi serbest piyasadan elektrik alanların faturalarında artış olur.

Kaynak: GAZETEVATAN
 
Biran önce nükleer santraller kurulmalı
 
ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI KOCAELİ ŞUBESİ
BASIN AÇIKLAMASI
GAZ KRİZİ ELEKTRİK KRİZİNE DÖNÜŞECEKTİR


Son günlerde Azerbaycan ve İran‘dan alınan doğalgaz akışında yaşanan düşüşler kaygı verecek boyutlara ulaşmıştır. Doğalgaz arzında yaşanan sıkıntılar, kaçınılmaz olarak Elektrik arzını da ciddi ölçüde etkileyecektir.

İthal edilen doğalgazın yaklaşık yüzde 53‘ü elektrik üretiminde kullanılmakta ve 2011 yılında doğalgazın elektrik üretimindeki payının yaklaşık yüzde 45, ithal kaynak oranının ise yaklaşık yüzde 56,5 seviyesinde olduğu görülmektedir. Karşı karşıya bulunduğumuz tablo bu şekilde sürdüğü takdirde, elektrik üretiminde ciddi düşüşler meydana gelebilecek, bu da elektrik kesintilerini kaçınılmaz hale getirecektir.
Günlük 194 milyon metreküp olan gaz tüketimimizin 40 milyon metreküpü İran ve Azerbaycan‘dan sağlanmaktadır. Yaşanan kriz neticesinde bu giriş günlük olarak 6-7 milyon metreküpe düşmüş ve arz ile talep dengelenememiştir. Türkiye çok ciddi bir gaz kriziyle karşı karşıya kalmıştır. Enerji politikalarında acilen önlem alınmadığı takdirde, gaz krizi elektrik krizine dönüşecektir.

BOTAŞ, konutlarda özellikle ısınma açısından bir sıkıntı yaşanmaması için sanayiye ve elektrik üretim tesislerine, üretimlerini düşürmeleri yönünde talimatlar göndermiştir. Türkiye genelinde doğalgaz arzında yaşanan sorunlardan dolayı BOTAŞ 10 Şubat cuma günü saat 15.00‘den itibaren önce Gebze‘deki fabrikalara verilen doğalgaz akışını durdurdu. Daha sonra da Dilovası, Çayırova ve İzmit‘teki bazı fabrikalarada gaz akışı kesildi. Buna neden olarak da şubat ayının ilk haftasında Rusya‘dan alınan gaz akışında yüzde 65, 4 Şubat ile 9 Şubat aralığında da İran‘dan gelen gaz akışında yaklaşık yüzde 75 düzeyinde azalma yaşandığı gösterildi.

84ba50aa316943e_ek.jpg


Bazı elektrik üretim tesisleri, ikincil yakıta geçmek durumunda kalmıştır. İkincil yakıt olarak kullanılan motorin ve fuel-oil doğalgaza gore oldukça pahalıdır. Doğalgaz ithalatında yaşanan problem sebebiyle elektrik üreten santrallere düzenli gaz akışı sağlanamaması gazla çalışan santrallerde bazılarının devre dışı kalması, bazılarının ikincil yakıtlara geçmesi sonucu, soğuk havalarda artan elektrik talebinin karşılanmasında sorunlar yaşanmıştır. Elektrik talebindeki artış nedeniyle elektrik fiyatları aşırı şekilde artarak toptan piyasada elektriğin kwh‘ı 20-25 kuruştan 2 TL‘ye ulaşmıştır.

SORUN ENERJİ POLİTİKALARININ YANLIŞLIĞINDA
Her kış döneminde yaşanan doğalgaz krizinin altında yatan neden yanlış Enerji Politikalarından kaynaklanmaktadır. Hiçbir ülke elektrik üretiminde bu kadar çok doğalgaz kullanmazken, elektrik üretimimizin neredeyse yarısını doğalgazdan karşılıyor olmamız, sürdürülemez bir durumdur. Bu yüzden enerji sıkıntısının önümüzdeki günlerde artarak devam etme ihtimali yüksektir.

18.05.2009 tarih ve 2009/11 sayılı Yüksek Planlama Kararı ile yayınlanan "Elektrik Enerjisi Piyasası ve Arz Güvenliği Strateji Belgesinde" Elektrik üretiminde doğalgazın payı hedef olarak %30 olarak gösterilmiştir. Öncelikle yapılması gereken Elektrik üretiminde doğalgazın payının acilen yüzde 30‘lar seviyesine düşürülmesi için Enerji Politikalarının değiştirilerek tüm yapısal tedbirlerin alınması ve uzun dönemli bir planlama yapılması gerekmektedir. Bu planlamanın, elektrik üretiminde nükleer enerjiden vazgeçerek, yerli ve yenilenebilir kaynaklarından mümkün olduğunca faydalanmayı sağlayacak adımları içermesi gerekir.


ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
KOCAELİ ŞUBESİ
7. DÖNEM YÖNETİM KURULU
15 ŞUBAT 2012
 
Nükleere karşı olanlar bu fiyatlarada karşılarmı ? çözüm nükleerde ve rüzgar - güneş sistemlerinde
 
bu ne fiyattır ya... 52gw kurulu gücümüz var max 36 gw kullanıyoruz...yani yedekte enerjimiz var.. bunlar hep pahalı olanlar mıacaba?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,876
Mesajlar
930,955
Kullanıcılar
452,744
Son üye
ProCan

Yeni konular

Geri
Üst