bir kimyager olarak bu konuya cevap verme gereği gördüm.
Elektrik bir ark oluşturduğunda ,ortamda bulunan yerdeki atomları uyarır.
bir atomun yörüngeleri etrafında dönen elektronları örneğin; elektrik,foton,sıcaklık vs gibi dış bir etkenle uyardığımızda.atom yörüngelerinde dolanan elektronlar daha üst yörüngelere sıçrarlar. daha üst yörüngelere sıçrayan elektoronlar ,uyarılmadan önceki yörüngelerine döner.işte tam bu esnada yani üst yörüngelerdeki elektronlar alt yörüngeye inerken bir enerji salar.eğerki bu enerji gözümüzün görebileceği bir dalga boyunda ise o dalga boyuna denk gelen rengi algılarız.
yıldırımlar atmosferde bulunan gazların atomlarını uyarır.bu gazların büyük çoğunluğunu mavi renk frekansında salının yapan gazlar oluşturuyor demektir.örneğin atmosfer sırf argon gazı olsaydı yıldırımları kıpkırmızı görürdük.
bunun yanısıra demiri sıcak bir kaynağa tutarsak ilk önce kızarır ,daha fazla enerji verirsek sarımsı akkor olur.buda demek oluyor ki bir atoma verilen enerji miktarı ve enerjinin türü ,atomun yayacağı dalga boyunu etkiliyor.tabii ki renk de verilen enerji miktarına göre farklılık gösterir.
sonuç olarak elektrik,sıcaklık vs gibi dış kuvvetle uyarılan bir maddenin vereceği tepki,maddenin kimyasal yapısıyla alakalıdır.
siz daha iyi bilirsiniz ki AC şehir elektriğinin dalga boyu 50 hertz .bu dalga boyuda radyo frekansına denk gelmekte.eğer gözümüz radyo frekanslarının dalga boyunu göre bilseydi.şebekedeki elektriğin rengini görürdük.
gelelim DC akıma.dalga boyu yok hertz yok???e nasıl görecektik DC akımın rengini??
tabiiki göremeyecektik .göremiyoruzda.