elektriğin rengi

(Olaya farklı bir yaklaşımda bulunmak isterim)uzun süreli elektrik çarpmasına maruz kalınca öbür taraftan bana doğru beyaz bir renk gördüm elektrik bence beyaz dokununca anladım :)
 
bir kimyager olarak bu konuya cevap verme gereği gördüm.

elektrik bir ark oluşturduğunda ,ortamda bulunan yerdeki atomları uyarır.

bir atomun yörüngeleri etrafında dönen elektronları örneğin; elektrik,foton,sıcaklık vs gibi dış bir etkenle uyardığımızda.atom yörüngelerinde dolanan elektronlar daha üst yörüngelere sıçrarlar. daha üst yörüngelere sıçrayan elektoronlar ,uyarılmadan önceki yörüngelerine döner.işte tam bu esnada yani üst yörüngelerdeki elektronlar alt yörüngeye inerken bir enerji salar.eğerki bu enerji gözümüzün görebileceği bir dalga boyunda ise o dalga boyuna denk gelen rengi algılarız.

yıldırımlar atmosferde bulunan gazların atomlarını uyarır.bu gazların büyük çoğunluğunu mavi renk frekansında salının yapan gazlar oluşturuyor demektir.örneğin atmosfer sırf argon gazı olsaydı yıldırımları kıpkırmızı görürdük.

bunun yanısıra demiri sıcak bir kaynağa tutarsak ilk önce kızarır ,daha fazla enerji verirsek sarımsı akkor olur.buda demek oluyor ki bir atoma verilen enerji miktarı ve enerjinin türü ,atomun yayacağı dalga boyunu etkiliyor.tabii ki renk de verilen enerji miktarına göre farklılık gösterir.

sonuç olarak elektrik,sıcaklık vs gibi dış kuvvetle uyarılan bir maddenin vereceği tepki,maddenin kimyasal yapısıyla alakalıdır.

siz daha iyi bilirsiniz ki AC şehir elektriğinin dalga boyu 50 hertz .bu dalga boyuda radyo frekansına denk gelmekte.eğer gözümüz radyo frekanslarının dalga boyunu göre bilseydi.şebekedeki elektriğin rengini görürdük.

gelelim DC akıma.dalga boyu yok hertz yok???e nasıl görecektik DC akımın rengini??

tabiiki göremeyecektik .göremiyoruzda.
 
Bence buradaki soru elektronların bir ışık kaynağı olup olmadığı, ve öyle ise farklı koşullarda hangi dalga boyunda radyasyon yaydığı değil. Bu aynı benzin ne renk dendiğinde: bu şartlarda yanarsa şu, şu şartlarda yanarsa da bu... demek gibi olur. Genelde insan için renk, maddenin beyaz güneş ışığının emmediği, aksine yansıttığı dalga boylarının gözdeki reseptörleri uyarması ile alakalıdır.

Bu da elektronun atomdaki koordinatsal yeri nedir sorusunu aklıma getirdi. Evet, çok küçük bir parçacık olsa bile, elektronun da bir kütlesi vardır. Atomdaki tam yeri, vb. unsurların tespiti için elektronun radyasyon dalgaları (ışık) bombardımana tutulması ile yerinin tespitine çalışırmıştı; fakat ışığın itiş kuvveti bu taneciklerin yerlerinden oynamasına sebep vermiştir - tam yerleri tespit edilememiştir. Aynı şekilde hacimsel olarak o kadar ufaktırlar ki, renk kavramının oluşması söz konusu değildir. Çünkü elektron hacmi, rengin oluşması için gerekli olan ışık dalga boyundan daha küçüktür. Doğal olarak da, yansıtıp/absorbe ettiği dalga boyu var mı, bunun belirlenmesi imkansızdır. Kısacası, renk kavramı elektronlarda mevcut değildir.
 
Elektrik akımını göremememizin sebebi tabi ki frekansının 50 HZ olması değil. Elektrik akımı bir oluşum, hareket, bir olaydır rengini sorarsanız ikinci dünya savaşıyla aynı renktedir.

Ark, yıldırım vs de gördüğümüz renkler de havadaki gazlar, bunların yoğunluğu ve enerji düzeyiyle ilgilidir hangi gaz ne renk verir bunu bilmiyorum.
 
Son düzenleme:
arkadaşlar bilimsel cevapları olan böyle sorulara garip cevaplar vermeseniz bilmiyorsanız birşey yazmak zorunda değilsiniz öğrenmekte ayıp değil retinalar mide asitleri felan yapmayın arkadaşalar bizler teknik adamlarız cevaplarınızda teknik olsun lütfen. elektrik iletkendeki elektron akışıdır. rengini çıplak gözle göremeyiz. ancak sebep olduğu olayların rengini sorarsanız ark gibi yıldırım gibi yalnız bunlar tek tek incelenmesi gereken olaylar bir kalemde sarı mavi diye ortaya bir renk atmakda her zaman doğru sonuçlar vermeyebilir. mesela yıldırımda havanın nem oranı etken olur arkta bambaşka bir etken. vs vs... ancak forumdaki elektrikçi arkadaşlardan ricam teknik eleman olduklarının bilinci ile yazmaları malum foruma herkez girdiğinden itibarımızı topluma karşı düşürmeyin.

arkadaşlar sadece elektrik konuşalım diyor ustamız böle şeyleri tartışmamıza öğrenmemize gerek yok
 
alimurat 82 arkadaşın dediklerine katılıyorum ... anltıkları doğru bizat kendim gözlerimle gördüm..
 
ustam sizmi odanın içindesiniz odamı sizin içinizde lütfen isbat ediniz
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
konuyu farklı yöne çekiyosun kardeş benim yazdıklarımın bilimsel karşılığı var sen okuyup öğrenmemişsen sana yabancı kalıyosa ben ne yapayım diyorsunki teknik adamlarız mide asiti retina yazdıklarımıza saçmalama örneği ile yaklaşıyorsun şimdi söleyin lütfen ne konuşalım modern tıppın kabulettiği retina mide asiti aerodinamik bunları yutalımmı doktor olmamamız bunları bilmememiz anlamına gelmiyoki gerilim düşümünü sadece elektrik mühendisi yapmazki sadece faz nötür getir götür mü konuşalım bi karar verin yada saygı duyun prof.dr.haluk nurbaki kanser oluşumunu anlatıyor size anlatsam teknik adamlarız diyosun stephan hawkingden meta fizik ötesinde odada olmadığını anlatsam sana kemoterapi gibi gelecek ee bunları konuşmayın diyorum lafyetiştirme hakaretinde bulunuyosun soru soruyom felsefeci ol diyon sonrada kendimizi bir tartışma ortasına çekiyosun cevap hisine lüzum duymuyosan cevaplama
 
Son düzenleme:
Bana göre elektriğin rengi değişiklik gösterir...

Bir bakarsının her yer mosmor olmuşşşş....
Bazen tek mor....
Bazen masmavi keser ortalık...
Bazen tek bir mavi...
Bazen açık kahverengi, bal rengi olur....

HAtta şunu da iddia edebilirim...
Elektriğin resmini size de gösterebilirim... ;)

BUYURUN SİZE ELEKTRİĞİN RENGİ... :D:D:D

https://tr.wikipedia.org/wiki/Elektrik_mavisi
 

Forum istatistikleri

Konular
130,297
Mesajlar
935,309
Kullanıcılar
453,554
Son üye
Sorgu

Yeni konular

Geri
Üst