elektrik*elektronik mühendisliği hangi programlama dili

1.Mekanikçi veya inşaatçı olmasan bile Autocad öğrenmen şart. Bütün fabrika,tesis,yol,vs. projelerinin neredeyse tamamı autocad' de yapılıyor. Öğrenmesi de çok zor değil. Bir Elektrik-Elektronik mühendisi olarak bir kursa gidip 2 ay alacağın ders sana bir ömür boyu yeterli olacaktır.
2. Eplan veya Cofaso (Kontrol ve güç devreleri çizimleri için)
3. İngilizce ( Özelikle pratiği, mümkünse biraz eğitim aldıktan sonra kursların konuşma sınıflarına yazıl)
4. PLC ( Önce en popüler olduğu için Siemens S7-200,300,400,1200 serileri, ilave olarak yerli PLC lerden birisi)
5. Son bir tavsiye . Gerektiği yerde eğitim için para harcamayı aptallık olarak düşünme.
yaman arkadaşıma katılıyorum.. ve bir kaç sey eklemek istiyorum,

eem okuyan biri mesleki olarak AutoCAD , MATLAB , PLC(eplan ,cofaso da olsa iyi olur) ve en az bir programlama dili bilmelidir, meslek için bunlar kaçınılmazdır, olmazsa olmazdır, PLC durumu farklı çünkü plc otomasyon içindir, başlı başına VB, C# c++ gibi bir dil değildir,

ayrıca .net veya sql, asp gibi dilleri soyleyen arkadaşlar biraz abartmış bu diller eem için kaçınılmaz ortak bilinmesi gereken şeyler değildir, ama network, yazılım alanına girmek gibi bir amacı varsa öğrenmeli yoksa eem bir çoğu yazılım yapmaz boyle bilgisayar mühendisliği vari şeyler öğrenmek bizleri elektrik ve elektronik sektöründen uzaklaştırıp bilgisayar ve network alanına götürür, buna göre bir plan yapılmalı....

herhangi bir ileriye dönük kesin kararın yoksa yukarıdakileri öğren ve bir programlama dilini herşeyi ile bil sonra istersen başka bir programlama dili öğrenirsin ben pascaldan c++ gectim ordan da c# ve vb öğreniyorum tabii mesleki olarak bunları kullanmıyorum, elektrik sektöründeyim, hobi olarak ve sevdiğim için uğraşıyorum..
kolay gele
 
Genelde okullarda c veya c++ öğretilir. Eğer bir Elektronik veya Elektrik mühendisliği öğrencisi eğitiminde programlama ile zevkli bir şekilde ilgilenmişse diğer bütün dilleri öğrenmesi kolay olur, tecrübe ile sabittir. Aslında önemli olan budur. Okullarda herşeyin en temelinin verilmesinin nedeni de budur. Size bir yere kadar C yeterli olabilir ama tıkandığınızda, başka şeylere ihtiyaç duyduğunuzda mesela C# kullanmanız gerektiğinde zaman kaybetmeden kullabilmelisiniz.

Bunlara ek olarak mezun ise ve CAD&CAE sektörü de zevkli olabilir düşüncesindeyse Eplan, Autocad, Ansoft, Matlab gibi programları da bilmesi gerekir.

Saygılarımla,
 
Merhaba

Naçizane bir şeyler eklemek istiyorum

Programcılık başlı başına bir bilim dalı. Programcılık öğrenmek kendini geliştirmek ile programcılığa kaymak arasında seçim yaptıktan sonra hangi programlama dillerini öğrenmen gerektiğini kararlaştırmalısın...
Programlama dillerinini 3 başlığa ayırmak mümkün.
1- Alt seviye programlama dilleri
2- üst seviye programlama dilleri
3- Web programcılığı diyebiliriz

Alt seviye programlama dilleri Assambly, C/C++ gibi dillerdir.
Üst seviye programlama dilleri c#, VB, Delphi (kardeşi Kylix ), Java, Pyton, Perl
Web Programcılığında da kullanılan diller PHP, Asp, JS, Perl, .Net Teknolojisi, Pyton, Ajax, Xml ve aklıma gelmeyenleri...

Alt seviye dillerden Assambly eem için olmazsa olmazdır. CPU ların çalışma mantığını anlamak açısından. PIC programlama içinde kullanılabilir ancak önerilmez onun yerine C daha kolaydır.
C/C++ da genel olarak işletim sistemlerinin ve alt seviye protokollerin kullanılmasını gerektiren durumlarda kullanılır. C/C++ ın yetmediği yerlerde araya Assambly kodlarıyla müdahale edilir.

Bunlardan hariç Makine Dili vardır. 1 ve 0 lardan oluşan...

Üst seviye Programlama dilleri iste; İşletim sisteminin Altseviye Protokolleriyle uğraşmadan Daha çok hazır bileşenlerin kullanıldığı Dillerdir. Bu dillerin içinde Delphi DEVASA hazır bileşen kütüphaneleriyle rakiplerine tur bindirmiş durumda.

Alt seviye üst seviye programlama dillerini biraz daha açarsak mesela Delphide bir programa mail göndertmek istediğimizde Sendmail() fonksiyonunu çağırırız. Kütüphaneden otomatik yüklenen bileşenler bize bu şekilde hazır gelir

Ancak bir C++ ile mail göndermek istediğimizde ise sayfa sayfa kod yazmak gerekecektir. DNS bilgilerini bulacağız sonra ilgili IP ye üç yollu el sıkışma yöntemi uygulayacağız, TCP 25. portun açıkmı diye soracağız, açıksa maili yollayacağız, aldınmı diye soracağız falan falan en az 20 defa sadeleştirilmiş bir şekilde anlatılmış bu olay sayfa sayfa C++ kodu gerektirir.

Programcılığa giriş yapacak arkadaşlar Hangi dli öğrenmeleri gerektiğini iyi bilmelidirler. Birbirine benzesede Mantıken aynı olsada Algoritmaları oldukça farklıdır.

Yararlı olması dileğiyle...
 
okulda öğrenilen c yetmez ileri c öğrenmelisin.

ben sadece okulda c öğrendim. Bir çok yerde de kullandım. Bugüne kadar benim öğrendiklerimin dışında birşeyle de karşılaşmadım. İleri C nedir?
 
Nerde çalışacağını bilmediğin için hepsini giriş seviyesinde öğrensen yeter. Aouto CAD mutlaka öğren iş hayatına atıldığında zaten birinde veya birkaçında uzmanlaşacaksın. Derslerini en iyi şekilde öğrenmeye çalış devamsızlık yapma sana yeter.
 
Bir çok kişi AutoCad mutlaka öğren demiş. Fazla bilgi göz çıkarmaz ama Autocad kullanmanı gerektirmeyecek bir çok uzmanlık ve iş alanı var. Mutlaka öğren demek fazla genellemeci olmuş. Ama eğer autocad öğrenirsen, yarın birgün işsiz kalırsan Autocad biliyorum diyip hiç yoktan bi işe girebilirsin. Garantisi var. :D Aynı şekilde PLC dillerinden en az birini (Simatic Manager üzerinde olması avantaj) bilmekde aynı şekilde senin için bir garanti sağlar. Ama hayallerindeki gibi bir mühendis olmak için değilde katma değerim olsunndan başka bir işe yaramaz. Her ikiside bir iki ay içinde ögrenebileceğin şeyler çünkü.

Ama iyi c/c++ bilirsen ve hem algoritma hemde nümerik matematikte geliştirirsen kendini bu yukarıdakilerden farklı olarak katma değer katmaktan ziyade sana bir uzmanlık kazandırmış olur.
 
ustalar gerekli şeyleri söylemiş bende nacizana fikrimi söylesem ayıp olmaz herhalde ;).hangi okulda olduğunu yani hazırlık okuyup okumadığını bilmiyorum desem daha doğru olur.Önceliğin ingilizce olsun şöyle kpds 80 alacak şekilde.Mesleki olarakda bana sorarsan C,C++ bilen birisi kendini biraz kasarsa kısa zamanda diğer dillere adapte olabilir diye düşünüyorum bu yüzden bu dille yapılan uygulamaları kurcala ve araştır.Görcel olarak ise C# olabilir ama acale etme birini biraz öğren sonrada C# bak.C++ ve C # bilirsen bitirme projesinde falan karşılaşma durumunda hazırlıklı olursun.Çünkü ben C bilgim sayesinde PIC C ye çabuk adapte oldum ve bitirme projesinin görsel kısmınıda temel bir Visual Basic ile hallettim.Ama sen bu saatten sonra C# öğren.PLC konusunda ise; otomasyona ilgi duyarsan vezgeçilmez bi konudur diyorum ve S7200 Reçep Çetin PLC kitabından faydalanabilrsin.Biz 4. sınıfta bu kitaptan aldık temel olarak ii oldu diyebilirm.Biraz uzun oldu ama idare et :)
 
tum programramlama dillerinin tabanı C dir oncelikle C ogrenin
arkasında vazgecilmezlerden olan javayı tavsiye ediyorum
PLC olmazsa olmaz zaten
yukarıda plc içince pic war diyen arkadas S7 200lere bakarsan içinde motorola microişlemci goreceksin yani sen LAD yada STL yazdıgın zaman plc dolaylı olarak siemes in yazmıs oldugu programlar onu direkt assambly e cevirir motorolaya gomer geri planda onun uzerinden assambly doner
 
ben yolun daha cok başındayım galiba lise 3'üm ve okulda pic'i ögrenmeye başladık bende araştırmaya başladımilerde nelervar diye neler karşıma çıkıcak diye böyle bilgiler ögrendigim iyi oluyor teşekkürler herkeze :))
 
İlerde ne yapacağına karar veremediysen hepsinden azar azar öğren derim bi gün önüne çıkar ve yabancılık çekmezsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,854
Mesajlar
930,790
Kullanıcılar
452,714
Son üye
emirkyn1

Yeni konular

Geri
Üst