Kral kobra ustam, teşekkürler. Gönderdiğiniz,
ABB nin KAR' lar hakkındaki videosunu baştan sona 2 kere izledim notlar da aldım
Şu tespitlerde bulundum yanlışım varsa lütfen düzeltin.
Selektif veya diğer adıyla seçici tip KAR' lar kendinden sonra yani altında başka KAR varsa kullanılmalıymış.
Buradaki maksat üsttteki KAR' ı biraz bekletip açabiliyorsa önce alttaki KAR' ın açmasıymış.
Bu işlem üst tarafa alttaki KAR' ın en az 3 katı mA değerine sahip bir KAR takılarak ve/veya üst tarafa S tipi bir KAR takılarak yapılıyormuş.
Ben problemi yanlış mı anlattım bilmiyorum ama bizdeki problem, en alttaki yani dairenin içindeki KAR' ın açması,
Elektrik odasındaki ana panoda bir açma yok.
Problem yaşadığımız yani açma yapan KAR; EATON marka 4/40A/30mA özelliğinde ve
A tipi bir KAR.
!!! ÖNEMLİ !!!: yazıyı sonuna kadar okumayıp aradaki tavsiyelere göre çözüm üretmeye çalışan kimseler olabilir diye bir düzeltme yapayım haddim olmayarak ve hatam varsa siz ustalardan düzeltme bekleyerek.
Altında başka KAR yokken selektif bir KAR kullanılırsa, geç açacağı için insan hayatı tehlikeye düşebiliyormuş.
Bu yüzden evlerimizdeki daire içinde elektrik panolarında KESİNLİKLE ama KESİNLİKLE selektif KAR kullanmamak lazımmış.
Kaynak: Kral kobra ustamın gönderdiği videonun 34 - 38 nci dakikalar arası.
Bağışık ve selektif(seçici) tip KAR' lar farklı şeylermiş bu tamam. Ancak videoda bağışık diye bir bilgi göremedim veya benim dikkatimden kaçtı. Acaba
bağışık denilen şey APR tip midir?
Videoda
otomatik kapama ünitelerinden bahsetmiş.
Bu zaten aklımdaydı ama önce problemi tespit edip düzeltebilir miyiz diye araştırdığım için bu B planı olarak kenarda duruyor.
Videonun 44ncü dakikasında, burada hiç bahsi geçmeyen ilginç bir bilgi verilmiş, en çok dikkatimi çeken kısım bu oldu.
Ortalama bir tesisatta bir adet KAR' a en fazla 5-8 linye bağlanması gerektiği söylenmiş.
Ekli dosyayı görüntüle 57529
Her linye ve linyeye bağlı cihazların sabit bir kaçak miktarı olduğu için sıradışı bir kaçak yokken bile çok fazla linye tek bir KAR' a bağlıysa KAR'ın eşik değeri düşüyormuş.
Yani tüm linyeler ve bağlı cihazlarda 20mA sabit kaçak akım var diyelim. Bu durumda 10mA' lık bir kaçak KAR' ın açmasına sebep oluyormuş.
Bu durumda fazladan bir KAR daha takıp gruplamanın azaltılması çözüm olarak önerilmiş.
Bizim evin içindeki panoda da linye sayısı fazla anladığım kadarıyla. Hangileri linye bilmiyorum ama 16 tane sanki, doğru mudur? Doğruysa hiç cihaz yokken bile 16mA sabit kaça var demek sanki?
Ekli dosyayı görüntüle 57530
İkinci bir çözüm olarak da sabit kaçak akımlardan daha az etkilenen APR tip KAR kullanılarak gruplama azaltılmadan da sorunun
belki giderilebileceği söylenmiş.
Bu bilgiler ışığında şöyle bir çözüm doğru olacak galiba;
İyi marka APR tip bir KAR alıp mevcut KAR' ın yerine takıp hatanın tekrarlanıp tekrarlanmadığına bakıp; tekrarlıyorsa da panoyu büyütüp eski KAR' ı da yeniden taktırarak tüm linye sigortalarını bu 2 KAR arasında dağıtmak. Sami İnci ustam siz bu çözümü kastetmiştiniz galiba dimi ama terimlerin anlamını daha yeni anladığım için ancak anlayabildiğim
tabi doğru anladıysam
Kral Kobra ve Zeybek ustam bahsettiğiniz, şebeke ve jeneratör arasındaki kontaktördeki problemi not aldım. İnşallah bunu da düzelttireceğim.
Daha önce de sordum ama uzun uzun yazınca gözden kaçtı galiba;
kontaktördeki bahsettiğiniz hata, dairenin içindeki yani en sondaki KAR' ın hatalı açmasına sebep olur mu?
Dairenin içindeki KAR kendinden önceki bu hatayı farketmez gibi geldi bana okuduklarımdan.