Merhaba arkadaşlar,
Ben Elektrik mühendisiyim ve bir inşaat firmasından iş teklifi geldi. Durum şöyle;
Bu şirket ihalelerde şansını arttırmak amacıyla bir şirket daha kuracakmış.
İş alabilmek ve projelerde yetkinlik kazanmak amacıyla da şirkette %50 ortak olarak görünmem gerektiğini söylediler (Tabi bu tamamen kağıt üzerinde.) Ama normal bir çalışandan başka bişey olmayacağım.Şirketi bir sene dolunca tekrar asıl şirket sahibine devredeceğim söylendi. Bu süre içinde şirket artık normal olarak kendi işini alabilecekmiş. Şirket ortaklığına ok ama şirket borçlarına da ortak olunuyo sonuçta. İşin sakat tarafı sahtekarlığa denk gelmek..
Tabi Bi sene sonra çalışmaya devam edeceksin denildi.
Bu konularda yasal prosedür gerçekten böyle midir? Yani mühendisin şirket ortağı olması zorunlu mudur? Ve bir sene sonra bu zournluluk nasıl ortadan kalkacak?
Şirket devrinde elbette her iki taraf için riskler var. Milyonluk işler dönüyor ortada sonuçta.
Yapacagım işler projelendirme, taşeronlara verilen işlerin kontrolü ve keşif çıkartma. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Konuşmam biraz ağar olabilir alınabilirsiniz o yüzden özür dilerim şimdiden;
Ey benim mühendis olmuş arkadaşım bu şirketin ihalelere fesat karıştırmak için paravan bir şirket kurmak istediğini anlayamayacak kadar safmısın ki kendini bir alet olarak kullandırtıyorsun. Mühendis isen mühendisliğini yapmalısın. Benim için bu durumu anlamak gerçekten çok güç...
Bu paravan şirketin amacı; asıl şirketin ihaleye verdiği teklifin üzerinde teklif vererek ihalenin asıl şirket tarafından alınmasını sağlamaktır. Ek olarak ihalenin mantığı birden çok şirketin teklif vermesi ile yapılmasıdır. Bu firma ihale ile verilecek işi devlet memurlarına rüşvet vererek daha önce bağlamıştır (yani bu ihaleden sadece o firmanın haberi vardır). Ancak prosedür gereği en az iki şirketin ihaleye girmesi gerektiği için ve asıl firmanında tek firma olması dolayısıyla böyle bir paravan şirket kurması yasalardaki boşluktan kaynaklanmaktadır. Suç olmayan ancak bana göre ihaleye fesat karıştırma ve Allah katında günah (kul hakkı yemek) olan böyle bir işe alet olmak istiyor isen bu sizin seçiminizdir.
Ayrıca 1 yıl sonra paravan şirketin tüm borçlarınında size miras kalma olasılığı var.
Seçim sizin ya düşük ücretlide olsa mühendislik yapabileceğin bir iş bulabilir, KPSS' ye hazırlanabilir yada bir çok yeni mezun arkadaş gibi inşaat sektörü bataklığına düşersin.
Size olayı izah ettiğimi düşünüyorum bir meslektaşın olarak.
Saygılar...