Elektrik nasıl çarpıyor?

Katılım
10 Eyl 2008
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
40
bakın arkadasla elektrik nasıl çarpıyormus! :)


Çarpık enerji politikasının bedelini vatandaş ödüyor. TEAŞ'ın, en fazla 3 cent'e mal ettiği elektrik, üretim kuruluşlarından 8-15 cent'e alınıp vatandaşa 12 cent'ten fazlaya satılıyor

Kendi santrallerinde bir kilowatt elektriği 1-3 cent'e mal eden TEAŞ, Yap-İşlet-Devret (YİD) ve Yap İşlet (Yİ) modelleriyle elektrik üretenlerle, otoprodüktörlerden aldığı elektriğe 15 cent'e kadar para ödediği için, dünyanın en pahalı elektriğini kullanıyoruz. Elektriğin tüketiciye maliyeti, dolar 1 milyon 360 bin lira hesabıyla, 8 ile 12.7 cent arasında değişiyor. +*bÇarpık düzen şöyle işliyor:

Kendi elektriği 3 cent

TEAŞ, elektriği çok farklı fiyatlarla topluyor. Bu nedenle tek bir elektrik maliyetinden bahsetmek mümkün değil. Ancak, kendi kaynaklarından ürettiği ya da ithal ettiği elektriğin fiyatı, 3 cent'i pek geçmiyor.

TEAŞ, hidroelektrik santrallerin elektrik maliyeti 1 cent'in altında. Termik Santraller elektriği 3 cent'e, doğalgaz çevrim santralleri ise 2.5-3 cent arasında mal ediyor.

TEAŞ'ın Bulgaristan ve Gürcistan'dan ithal ettiği elektriğin maliyeti ise 'gizlilik' gerekçesiyle açıklanmıyor. Ancak, TEAŞ, DPT bünyesinde oluşturulan alt komisyonlarda, ithalat fiyatlarının termik santraller dolayında bulunduğunu kaydetti. Bu nedenle, 3-4 cent aralığı olduğu tahmin ediliyor.

Dört katına alıyor

Buna karşılık TEAŞ'ın Yap-İşlet-Devret modeliyle (YİD) Yap İşlet (Yİ) kapsamında inşa ettirilen santrallerden aldığı elektrik, çok daha pahalıya geliyor. Daha çok doğalgaz ya da termik santrallere sahip olan otoprodüktörler, Türkiye'de toplam elektrik üretiminin yüzde 20'sini karşılıyor. Anlaşmalar gereği ürettikleri bütün enerjiyi devlet almak zorunda. Bu da kamunun daha yüksek maaliyetle enerji elde etmesine neden oluyor.

Edinilen bilgilere göre TEAŞ, doğalgaz çevrim santrallerinden 8.7 cent ile 12 cent arasında, 1999-2000 arasında inşa ettirilen gezer santrallerden de 11 cent'ten elektrik alıyor.

TEAŞ'ın 2001 yılı itibariyle toplam elektrik satış maliyetinin 5.5-6 cent civarında olduğu hesaplanıyor.

Faturayı biz ödüyoruz

TEDAŞ tarafından Ocak 2002 tarifeleri (KW/H başına TL) şöyle:


Kalkınmada öncelikli yörelerdeki sanayi kuruluşları elektriğin kilowatt/ saatini 106.2 bin TL'den (7.79 cent), diğer iller 113.400 TL'den (8.33 cent) kullanıyorlar.


Elektrik, ticarethane ve resmi dairelere 136.500 TL'den (10.03 cent) veriliyor.


Kalkınmada öncelikli yörelerdeki meskenler elektriği 107.500 TL'den (7.9 cent) alıyorlar.


Diğer illerde indirimli tarifenin kilowatt'ı 8.6 cent'e, normal tarifenin kilowatt'ı ise 12.64 cent'e geliyor.


En düşük tarifeli elektrik, vakıf, dernek, kamu okulları ve kamu üniversitelerine veriliyor. 94.300 TL (6.93 cent)

Tüketicinin yükü ağır

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın verdiği rakamlar çerçevesinde toplam üretimin yüzde 24'ü kayıp kaçak olarak devre dışı kalıyor. Yeterli denetim ve altyapının oluşturulamaması yüzünden ortaya çıkan bu kayıp, tüketici faturalarına yüzde 15-20 bir ek yük olarak yansıyor.

Evlere ulaşan elektrik faturalarından yüzde 5 TRT payı kesiliyor. KDV yükü ise yüzde 18. Ayrıca, aylık 150 kilowatt/saat'i aşan tüketimlerde elektrik tarifesi yüzde 50 zamlı uygulanıyor. Ancak tüketicinin yüzde 70'i, evde iki kere ütü yapıp normal çamaşır, bulaşık makinesi gibi araçları kullandığında 150 kilowatt'ı aştığı için, yüzde 50 zamlı tarifeden elektrik kullanıyor.

Ayrıca meskenlerde fatura başına 1 milyon, sanayi tesisleri 10 milyon, diğerleri 4 milyon lira sabit ücret (güç bedeli) ödeniyor.

TEDAŞ son olarak aralık ayında elektrik tarifesini önce yüzde 21 olarak artırdığını açıkladıktan sonra yüzde 8'e çekildiğini açıkladı.

Yılda yüzde 150 zam

Türkiye Elektrik Kurumu'nun (TEK) bölünmesiyle birlikte İstanbul'un Avrupa yakası elektrik dağıtım işini üstlenen Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş (BEDAŞ), TEDAŞ'dan elektriğin kilowatt/ saatini 2000 yılı ortalamasında yaklaşık 26 bin liraya alıp, 38 bin liraya sattı. Şirket yaklaşık yüzde 45 civarında kar elde etti.

BEDAŞ'ın 2000 Aralık'ında kilowatt/ saat satış fiyatı 48 bin liraya kadar yükseldi. Tam bir yıl sonra yani Aralık 2001'de BEDAŞ, elektriği 150 kilowatt/ saate kadar 117 bin liradan, 150 kilowatt/ saatin üzerinde kulanananlar için ise yüzde 50'lik bir artışla 172 bin liradan sattı.

Söz konusu rakamlar karşılaştırıldığında yaklaşık yüzde 150'lik bir zam uygulandığı ortaya çıkıyor. Bu rakamlara tüketicinin faturasına eklenen yüzde 18'lik KDV ve yüzde 5'lik belediye payları dahil değil. BEDAŞ'la TEDAŞ arasındaki yüzde 45'lik kar marjı bugün için de devam ediyor

saygılar
 
Şimdiye dek elektriğin insanlar üstünde şok etme ve öldürme etkisi var diye biliyordum.

Sanırım bu da süründürme etkisi olsa gerek :D

Saygılar
 
bu şekilde nukleer gelicek bu ulkeye hadi hayırlısı herkes nukleer gucun bizim ulkemize de girmesi gerektiğini söyluyor ama sanki bizim ülkemizde bu işi yönetebilecek kurgulayacak insan varmıs gibi...
hangi işi iyi yapmısız ki o kalmıs.vesselam kaybeden yine vatandas...
 
daha durun arkadaşlar birde önümüzde yeni gelecek olan zam var. Bakın siz asıl ondan sonra nasıl çarpacak..... :)
 
belki burada anlatılan doğru olabilir fakat yap işlet devret olmayınca devlet zaten parasını toplayamıyor ki
 
Ankara'nın elektriğini özelleştirdiler. Sabancı ve verbund adlı bir yabancı şirket ihaleyi kazandı. İstanbul'u özelleştirseler de bizde kurtarsak. Ama bu işin sonu yok arkadaşlar. Bu ülkenin kamburu çok.
 
özelleşince kurtuluş mu olacak?
telekom özelleşti ama nedense ben hala konuşmadığım telefona dünya para ödüyorum.
tüpraş ve PO özelleşti ama,dünyanın en pahalı mazotunu kullanıyorum.
Eğer özelleşen yerin rakibi yoksa,özel firma daha çok pahalı hizmet sunuyor
 
Halbuki arkaşlar kendi çalışmalarımızla kendi elektiriğimizi bedavaya üretebiliriz. Ve artık maliyeti çok az ama ülkemize fazlasıyla yeterli olacak yeni elektrik üretmek gerekli olduğunu düşünüyorum. Saygılarımla
 
Enerji ihtiyaci yilda%7-8 artan bir ulke olarak 10 yillik bir sure icerisinde kurulu gucumuzu ikiye katlamamiz gerekiyor ve su anki yatirimlar bunu karsilayacak gibi gorunmuyor. Sanayi kuruluslarinin bir bir batmasi ve fabrikalarin kapanmasi bir enerji tasarrufu politikasiymis megersem. Bu sayede ulkenin enerji talebi azalacak. Ne kadar cok kurulus batarsa o kadar iyi(?)...
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,163
Mesajlar
933,854
Kullanıcılar
453,277
Son üye
zkan78

Yeni konular

Geri
Üst