elektrik panolarından gelen ses

çaylakelektrikçi

Paylaşımcı üye
selamın aleykum.
Elektrik panolarından cızırtı şeklinde değil de,
böyle florasan lamba yanerken Elektronik balasttan bir ses gelir ya.ıslık gibi mi desem,
nasıl desem O şekilde sesler geliyor.sigortaları tek tek kapatıyorum.sigortanın bir tanesini indirince O ses kesildi.Dedim acaba Sigorta mı eskidi,yenisini taktım yine yapıyor..çekilen amper 5-6.sigorta 16 amper..
ama bu ses tek bir panoda yok,hemen hemen bütün tali panolarda var.kablolarda gevşeme filan da yok.hepsini tek tek sıktım.sorun olur mu acaba?

selamın aleykum.
Elektrik panolarından cızırtı şeklinde değil de,
böyle florasan lamba yanerken Elektronik balasttan bir ses gelir ya.ıslık gibi mi desem,
nasıl desem O şekilde sesler geliyor.sigortaları tek tek kapatıyorum.sigortanın bir tanesini indirince O ses kesildi.Dedim acaba Sigorta mı eskidi,yenisini taktım yine yapıyor..çekilen amper 5-6.sigorta 16 amper..
ama bu ses tek bir panoda yok,hemen hemen bütün tali panolarda var.kablolarda gevşeme filan da yok.hepsini tek tek sıktım.sorun olur mu acaba?

Merhaba

Panonun resim ve videosu ( görüntü + sesli ) yok mu ?
NOT : ayrıntılı görüntüsü !!!
Sesi kesecek işlemler ( siğorta kapatma vs gibi )
Ayrınlı diğer bilğiler.

Kolay Gelsin .

Son düzenleme:
panolarda kontaktör yok.sadece Sigorta.
resimlik bir durum yok aslında..ups lerden de gelir bu tarz sesler.ıslık gibi değilde böyle
florasan lamba yanık haldeyken bir ses çıkarır ya..Tam olarak O ses..
Not:panoların yanlarındaki florasan lambalar kapalı:)ses lambadan geliyor demeyin diye yazmak istedim.:)

Slm arkadaşım sözünü ettiğiniz panoda sayaçlar ve siğortalar panoya sıkıca monte edilmiş mi? Malumunuz Elektrik akımı geçen yerde manyetik akım oluşur bu akımdan dolayı titreme gibi yankı yaparlar panolarda sayaç veya siğorta kutularının kapaklarında ki milim gevşeklik ses yapar.

Abilerim pano titresim sesi filan degil..
Zirildama gibi bir ses yok..online ups lerde ve florasanlarda ki gibi calisirken gelen bir ses.neyse bakicaz artik.cevaplar icin tesekkurler

Merhaba.Şok bobini (Flüoresan Balastı) veya trafolar gibi indüktif çalışma prensipli olan ve ara akım sınırlayıcıları veya akım/gerilim değiştiricilerinde (bir şok bobini veya trafonun sekonder sarımı çıkışında),bu kullanıcı (Tüketici) yüklere aşırı veya uygun olmayan kablo şekillerin veya uzunluklarını (Akım ve gerilim arasındaki faz farkınının veya uygun olmayan kullanıcı yüklerinde) uygularsanız hiç istenmeyen harmonikleri bu kablo uzunlukları ve bu sınırlayıcı/değiştirici ara indüktans sarımları arasında oluşabilir.

Normalde 20 ile 20 000 hz arasında rahatsız edici ıslıklar şeklinde bu elektromanyetik titreşimler (Osilasyonlar) belirgin şekilde duyulabilir. Örneğin klasik flüoesan balastları ile flüoresan ara bağlantı kablo birleşimini gereğinden çok uzun tutarak bu lambaları yakmaya çalışırsanız (normalde flüoresan saç kutusu içinden balastı çıkarıp sadece soket+lambaya 4-5 mt.'den seri bağlı balastla bu bağlantıyı yaparsanız,normalde duymamanız gereken bu Elektronik gürültüler (Islıklar,yüksek frekanslı vınıltılar,vb.) sizi çok rahatsız edebilir.

Bir de ups’de de 50 hz. ile çalışan ac/ac yükseltici trafonun çıkış bağlantısında beslenecek yüklere olan kablo bağlantılarından veya yükün özelliğinden,akünün voltajının aşırı düşmesinden,akımın (Amperin) o anda gerilimin fonksiyonu olarak yeterli dengede gitmemesinden benzer ıslık sesleri yine duyulabilir.

İndüktif yüklerin bu şekilde gereğinden fazla,rahatsız edici ve çok sesli çalışması, sadece bu rahatsız edeci ses şekliyle de değil,ayni zamanda indüktif bu ara yükün (Balast veya trafonun) normalden çok daha fazla ısınıp mevcut sargılarının yanmasına da sebebiyet verebilmesi,haddinden çok ısınması,vb.diğer mahsurları da vardır. Buna sebebiyet verebilecek herhangi bir kablo gevşekliği,aşırı uzunluğu,uygun olamayan geometrik şekli (Ek ve katkı oluşturacak indüktör yapısının bu ara sınırlayıcı veya değiştiricilerde ortaya çıkmamış olması) girişteki şebeke ac akımının kalitesi (Frekansı,hiçbir ara harmoniği içermemesi,vb.) bu olayı çok yönlü olarak araştırmalısınız.

Not: Üniversitede öğrenciyken bazı proje çalışmalarım sırasında, 2 adet 20 watt.’lık flüoesan balastını,bu olayı tam olarak bilmediğimden, metrelerce (5-6 mt.) uzaktaki 2 adet 20 watt.lık ve şebekeye seri bağlı balastlardan kabloyla uzatıp alarak vitrinin üstündeki soketli,starterli 2*20 wat.lık flüoresanlara bu şekilde iletip yakarken bu rahatsız edici ıslıkları fazlaca da duymuş (Bu esnada balastlar da yanacak derecede çok aşırı ısınmıştı ve ikisi için ayrıca alüminyum soğutucu bile bağlamak zorunda kalmıştım) ve bu olayın çözümünün balast ve soketli flüoresanı,starteri, sadece kendi kutusu içinde, en kısa ve en düzgün kablolama yaparak yani en nizami şekilde monteleyerek sonuçta da çözebilmiştim.Kolay gelsin.

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri