Elektrik tesislerinde topraklama

Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İsa Hocanın bu çalışması EMO eğitim notu olarak ta basıldı diye biliyorum. Önemli bir kaynaktır, teşekkürler.
Dolaylı dokunma korumasının varlığı, güvenilirliğinin periyodik kontrollerle doğrulanması gerekir.

https://www.uzmandelili.com/2023/11/periyodik-kontrollerde-onemli-konular.html
adresinde, periyodik kontrol hizmeti alacakları aydınlatmayı amaçlayan önemli detaylara değinilmiştir. Aşağıdaki alıntı linkten kopyalandı. İlgilenenler okumalı.

"Tesisin birincil panosunda tesis edilen bir toroidal cihaz doğrulamayı sağlayabilir ama açması halinde, tüm enerjinin kesilmesine hazırlıklı olunmalıdır.

Birleşik Krallık (UK) elektrik kodlarında, Şebeke tipine göre spesifik olarak ölçme sonucunda beklenebilecek çevrim empedans değerleri şöyle verilmektedir. TT | 11 ohm; TN-S | 0,8 ohm; TNC-S | 0,3 ohm. Ülkemizde de -dağıtım şebekesinde kullanıldığından- yaygın olan TT sisteminde, toprak ve nötr iletkenleri arasında metalik bağlantı olmadığından beklenen çevrim empedansı daha büyüktür. TT sistemde, büyük empedans yolu --> küçük hata akımı --> uzun açma süresi --> ek koruma tedbiri --> RCD şeklinde sonuçlanmaktadır."

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,661
Kullanıcılar
452,343
Son üye
bahattin09758

Yeni konular

Geri