Elektrik ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Elektrik Mühendisliği sadece İTÜ,Kocaeli Üniversitesi,YTÜ bünyesinde bulunmakta olduğu doğrudur. Dikkat ettim bu üniversitelerde Elektronik Haberleşme Mühendisliği var. Elektrik-Elektronik Mühendisliği olan üniversitelerde ise elektrik-elektrik ile ilgili sadece tek bölüm bulunmaktadır. İTÜ,Kocaeli Üniversitesi,YTÜ bu konuda özelleşmiş ve konusunda uzmanlaşmayı hedeflemiştir. Bu üniversiteler teknik eğitim veren kurumlar olarak bilinir. Fakat Boğaziçi Üniversitesi,Marmara Üniversitesi,İstanbul Üniversitesi daha mı kötü eğitim verir, tabi bu tartışılır. Gelelim elektrik ve elektroniğe. Elektrik Mühendisleri yüksek,orta ve alçak gerilim üzerine çalışabilirler. Şantiye, fabrika, proje çizim,teknik müdürlük vs. Elektronik Mühendisleri alçak gerilim,yazılım,haberleşme vs. Elektrik-Elektronik Mühendisleri ise tümünü yapabilir. Elektrik-Elektronik Mühendisliğinde son sınıfta iki opsiyon bulunur enerji ve iletişim adında. Başarı durumunu göre her ikisini yada birini tercih edebilirsin. Bu kendine kalmış. Bu opsiyon senin diplomanda yazmaz. Yapmak istediğin, uzmanlaşmak istediğin alanda çalışırsın. Yani Türkiye'de üç üniversitede bölüm var diye sen aranan eleman değilsin. Senin işini yapacak çok kişi var. Bunun için çok çalışıp, alanında iyi gelişmen lazım.
 
ben eem olarak söylüyorum kamuda şartlar eşit,özelde eem yelpazesi daha geniş,
artık bir ayrım yok Elektrik müh. çalıştığı her alanda eem de çalışır. örneğin şantiyeler sanraller...
ama bir elektrik mühendisi Elektronik yazılım üzerine çalışamaz (kendini geliştirmemişse)
artık bana göre tek başına elektrik mühendisliği olmaması gerekir. Bütün üniversiteler eem olup bir dalda uzmanlaşılması gerekir.
 
Bence Elektrik mühendisliği okumak daha mantıklı, elektrik-Elektronik mühendisliğinden yeni mezun kişilerin özellikle elektrik konusunda teknik bilgileri çok yeterli değil. Bu da piyasada bilinen bişey. Bu sebeple elektrik mühendisleri tercih ediyor çoğu firma.
 
ben eem olarak söylüyorum kamuda şartlar eşit,özelde eem yelpazesi daha geniş,
artık bir ayrım yok Elektrik müh. çalıştığı her alanda eem de çalışır. örneğin şantiyeler sanraller...
ama bir elektrik mühendisi Elektronik yazılım üzerine çalışamaz (kendini geliştirmemişse)
artık bana göre tek başına elektrik mühendisliği olmaması gerekir. Bütün üniversiteler eem olup bir dalda uzmanlaşılması gerekir.
Katılıyorum size. Elektrik Elektronik Mühendisliği geniş ve seçeneğinin çok olduğu bir bölüm.
 
Bence Elektrik mühendisliği okumak daha mantıklı, elektrik-Elektronik mühendisliğinden yeni mezun kişilerin özellikle elektrik konusunda teknik bilgileri çok yeterli değil. Bu da piyasada bilinen bişey. Bu sebeple elektrik mühendisleri tercih ediyor çoğu firma.

Elektrik Mühendisleri'nin Elektrik-Elektronik Mühendisleri'nden teknik manada bir üstünlüklerinin olduğunu düşünmüyorum, yok da. Öğretim gördüğün üniversite ve hocalar fark yaratabilir sadece.
Piyasada da böyle birşey yok. Kim mesleğine hakimse o işi alır. Mesela bizim şirkette Elektrik Mühendisleri'nin işi olarak bilinen autocad proje çizimlerini Elektrik-Elektronik Mühendisleri yapıyor.
 
Söyleyin söyleyin belki birileri inanır, Elektrik-Elektronik geniş olabilirde o mühendislerin iş alanına dönüşünce genişlik bize yani yeplaze şemsiye olarak dönüyor. Elektrik mühendisliği varken, elektrik-elektronik okuyan kişinin ya puanı yetmiyordur yada dünyadan bir haberdir.
 
Elektrik Mühendisliği'ne puan yetmiyor diye birşey yoktur. Elektrik-Elektronik Mühendisliği ismi geçen devlet üniversitelerini kıyaslarsan daha yüksek puanla alır.
-Boğaziçi Üniversitesi / Elektrik-Elektronik Mühendisliği / 2010 yılı son giren kişi Türkiye sıralaması 784
-ODTÜ / Elektrik-Elektronik Mühendisliği / 2010 yılı son giren kişi Türkiye sıralaması 2.860
-Hacettepe Üniversitesi / Elektrik-Elektronik Mühendisliği(İngilizce) / 2010 yılı son giren kişi Türkiye sıralaması 13.400
-İTÜ / Elektrik Mühendisliği(İngilizce) / 2010 yılı son giren kişi Türkiye sıralaması 15.400
-Ege Üniversitesi / Elektrik-Elektronik Mühendisliği / 2010 yılı son giren kişi Türkiye sıralaması 18.300
-İTÜ / Elektrik Mühendisliğ / 2010 yılı son giren kişi Türkiye sıralaması 18.600
-Marmara Üniversitesi / Elektrik-Elektronik Mühendisliği(İngilizce)/2010 yılı son giren kişi Türkiye sıralaması 20.000
-Gazi Üniversitesi / Elektrik-Elektronik Mühendisliği / 2010 yılı son giren kişi Türkiye sıralaması 21.800
-Dokuz Eylül Üniversitesi / Elektrik-Elektronik Mühendisliği(İngilizce) / 2010 yılı son giren kişi Türkiye sıralaması 22.100
-Anadolu Üniversitesi / Elektrik-Elektronik Mühendisliği(İngilizce) / 2010 yılı son giren kişi Türkiye sıralaması 24.700
-İstanbul Üniversitesi / Elektrik-Elektronik Mühendisliği / 2010 yılı son giren kişi Türkiye sıralaması 25.400
-YTÜ / Elektrik Mühendisliği / 2010 yılı son giren kişi Türkiye sıralaması 26.400
-Eskişehir Osmangazi Üniversitesi / Elektrik-Elektronik Mühendisliği / 2010 yılı son giren kişi Türkiye sıralaması 28.700
....
-Kocaeli Üniversitesi / Elektrik Mühendisliği / 2010 yılı son giren kişi Türkiye sıralaması 46.500
...

Bunlar ÖSYM verileridir. Bundan da anlaşılacağı üzere genel itibariyle EEM daha yüksek puanla almaktadır. İlk 30.000'de puanı yetmeyen kesim EEM'ye gitmektedir hipotezi çürümüştür. O arkadaşların dünyadan ve olan bitenden sonuna kadar haberi vardır.
 
Güldürmeyin beni , bazısında ikinci öğretim son gireni alınmış (üstelik kontejan farklarıda hesap edilmemiş), Elektrik mühendisliğinden aşağı eem bölümlerini yazayım mı? 80 üniversitede bu eem bölümü teker teker sıralayalım mı???? Genel itibariyle elektrik mühendisliği eem bölümlerinden puanı yüksektir. Zaten insanlarda elektrik-Elektronik mühendisliğinin ismine bakıyor. Sonunda şantiyede elektrik saha mühendisi oluyor. Boğaziçi ile kocaeli ikinci öğretimi kıyaslayın, bir tek siz akıllısınız :))
 
Son düzenleme:
Ben Türkiye'de sözü geçen üniversiteler kıyasladım. Dediğim gibi ilk 30.000 kişiye baktım ve bu sonuç çıktı. Gülünç duruma kendiniz düşüyorsunuz. Şantiyede EEM de Elektrik Mühendisi'nin yapacapı işi yapar elbet. Sizin gördüğünüz sadece şirketin seçimidir. Şantiye işi pis iştir, gece gündüz demeden, haftasonu demeden orda burda sıcakta, soğukta kahır çekersiniz. Bu nedenle farklı alanlara yönelen çok EEM tanıyorum. Dediğim gibi bir EEM, Elektrik Mühendisi'nin işini çok rahat YAPAR. Ancak Elektrik Mühendisi, EEM'nin her işini yapamaz. Ne kadar doğru yapar, ne kadar düzgün yapar bilemem ama yapar. O kişiyle alakalıdır. Yazılım, programlama, iletişim de OG,YG,şantiye,proje çizimi,tahaahüt de EEM'nin işi olabilir. O birey kendi nereye yönelmek isterse yönelir. Çok iyi Elektrik Mühendisleri de var çok iyi EEM de var. Anlatabildim ya da anlayabildiniz umarım.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst