elektrik yangınlarını engelleme

F.T.

Paylaşımcı üye
Katılım
6 Ağu 2007
Mesajlar
892
Puanları
146
Yaş
54
selamlar.
arkadaşlar Elektrik yangınlarını oluşturan sebepler nelerdir.nasıl tedbirlerle yangınları algılayabiliriz ve engelleyebiliriz.herkesin fikirlerini bekliyorum.bunun üzerinde bir çalışma yapmak gereksinimi yokmu.
herkese iyi çalışmalar.
 
Elektrik yangınları kötü bağlantıdan ve yanlış Sigorta seçiminden kaynaklanır. başka sebebi yok diye biliyom. Bunun dışında elektrik yangınlarının onlenmesi için özel kablolar oluyo diye biliyom. Cok derin bir konu degil. fazla ugrasmaya degmez bence. Agılama işinde ise duman ve sıcaklık detektörleri var.
 
yanlış kesit ve Sigorta seçimlerinden kaynaklarınır.300 ma lik KAR rölesi kullanımıda yangın koruması için yapılıyor.
 
Arkadaşlar Elektrik yangının birçok nedeni mevcut en çok karşılaşabileceğiniz sebepler arasında kablonun güce göre seçilmemesi kontaktör ve şalter seçiminde güce göre düşük ve kalitesiz malzeme kullanımı tozlu ortamlarda kontaktörlerin ark yapması kontaktör yapışması ve buna bağlı elektrik arkı gevşek bağlantı Elektronik devrelerin bakımsız ve tozlu ortamda aşırı ısınıp zarar görmesi nem ve suyla temas sonucu kısa devre gibi birçok nedeni mevcut...

bu tür yangınların özellikle pano içi sistemlerde özel yangın söndürme gazı kullanılarak söndürme işlemi yapan sistemler var önceki çalıştığım şirkette plc panolarına ve güç panolarına bu sistemi kurdurmuştuk maliyet olarak sadece tüp ve hortum maliyeti var hortum belli ısıda delindiğinde yüksek basınçla delinen bölgeden gaz salınımı yapıyor ve yanan bölgeyi söndürüyor...elektronik kartlara herhangi bir zarar vermiyor sadece yangın bölgesine müdahele edilerek etkili oluyor ancak hortumu mevcut panoda dolaştırmanız ve iyi bir tasarım yaparak yangının çıkma ihtimali olan noktalardan dolaştırmanız gerekiyor....
 
Elektrik yangınları dedikleriniz durumlardan veya daha farklı sebeplerden kaynaklanıyor olabilir.ama sebep ne olursa olsun yangın çıkma aşamasında şebekede herhangi bir bozulma durumunu sezip ana sisteme müdahale edebilecek bir sistem oluşturulamazmı.kafama takılan cevap bu aslında.herkesin görüşleri için teşekkür ediyorum.uzman arkadaşlarında yorumlarını bekliyorum.
bu düşünceden bişi çıkarmı acaba....
 
acil stop arkadaşım güzel bir kaynak herşeyi açık bir şekilde izah etmiş.tabiki hatalar insanların eseri.kontrol sistemleride bu hataları en aza indirmek için yapılıyor.bende diyorumki yangın bu hataların sonucunda oluşuyor.acaba Elektrik yangını oluşması esnasında sistemde bir değişiklik bozulma parazit vs... gibi değişimler tesbit edilip bir koruma sistemi geliştirme şansı varmı..
 
Sn.ferittt,yangın algılama sistemleri zaten mevcuttur.İyonize duman,ısı artış,optik alev sensörleri ile yangın algılaması yapılıyor.Elektrik tesisatından kaynaklanabilecek yangınlarada nitelikli tesisatlar ve erken söndürücü ve geciktiriciler ile müdahale edilebiliyor.Asıl olan böyle bir tehlike anında yangını algılayıp enerjiyi kesmekten ziyade,yangın anında mümkün olduğu kadar uzun süre enerjinin devamlılığını sağlamaktır.Biliyorsunuz bunun için (halojen free)zehirli gaz üretmeyen,geç alev alan izolasyonlu kablolar kullanılıyor.Ayrıca kabloların bir mimari bölüntüden diğerine geçtiği yerlerde yangın önleyici harçlar,köpükler,tapalar kullanılmaktadır.Sn.semih_turna
nın bahsettiği hortum tipindeki yeni nesil söndürücüler de can alıcı noktalara yerleştirilerek bu işin üstesinden gelmek mümkün oluyor.Eşeğimizi sağlam kazığa bağlayıp,daha sonra Allah'a havale edeceğiz.Amerikayı tekrar tekrar keşfetmeye gerek var mı,gelişmiş ülkelerde bu böyle yapılıyor.Bize sadece öğrenip uygulamak düşüyor.
 
Elektrikli tesisatlarında, pano içi bağlantı noktalarında oluşabilecek yangınların önlenmesi için yeni bir ürün geliştirilmiş.
www.fipronmuhendislik.com.tr adresinden detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Ayrıca mevcut sisteme ve cihazlara zarar vermiyor. Herhangi bir Elektrik veya mekanik tesisata, yangın santraline, servis ve bakıma gerek duymaz. Standart servis veya bakım masrafı yoktur.

www.fipronmuhendislik.com.tr

Detaylı bilgi için kontrol etmenizi tavsiye ederim..
 

Forum istatistikleri

Konular
129,754
Mesajlar
929,672
Kullanıcılar
452,502
Son üye
TengEmre

Yeni konular

Geri
Üst