ali demir 94
Üye
HES'de güç ayarlaması ve frekans kontrollü nasıl yapılır? VE DC'de neden elektirik üretilmediğini açıklayabilir misinz?
Ben kendi tecrübemle 24vdc yi 1,5 ttr kablo ile 50 mt taşıyamadım.50 mt sonra voltaj 21 vdc ye düşmüştü daha kalın kesitli kablo ile taşımam gerektiğini power supply satan firmanın yetkilisi söylemişti bana ama bu voltaj 100 bin olursa aynı şey olur mu bilmiyorum sonuçta voltaj ın kablo ya vereceği tepki aynı olmalı yanlış mı düşünüyorum?Aslında DC, enerji iletiminde tekrar kullanılmaya başlandı. HVDC diye wikipedia'dan ( tabi girebilirseniz ) bakılabilir.
Özellikle uzun mesafe iletimde DC ile kayıpların daha az olduğu belirtiliyor. Ayrıca uzun mesafe deniz altı kablolardaki kaçak kapasitenin yarattığı kayıplar da gene DC iletimde sorun olmaktan çıkıyor deniyor. Bir de bağımsız santrallerin frekans senkronizasyonunun artık gerekli olmaması da bir avantaj olarak belirtiliyor.
Hatta Çin'de kurulan bir HVDC iletim hattı, en uzun mesafede en yüksek enerji iletimi rekorunu elinde bulunduruyormuş ( 1.1 MV, 3000 Km, 12 GW)