Elektrikli Araba Projem için Hangi Motoru Kullanmalıyım?

noldu proje yalan oldu heralde :D
 
projeniz ne durumda karamsar arkadaşları aldırmayın bahsettikleri çalışmaları kullanarak yapacaksınız birşeyleri piyasada kaç kişi kompanent üretiyor ama mevcut kompanenti arkadaşın aşağıladığı usta da arkadaın yücelttiği mühendiste aynı amaç için kullanıyor eğitim şart ancak tecrübe ve usta kafalar olmadanda olmuyor.
@joker__ arkadaş link atabilirmisin özelden.
 
Arkadaşlar , merhaba . Ben konuyu takip ediyordum ama devamının gelmemesine çok üzüldüm. Teknoloji üst üste konularak ilerleyen bir şeydir. Bu yüzden Adem beyin kaldığı yerden ben devralmak istiyorum.
Manisa'da yaşıyorum. Kime bu planımdan bahsetsem hayal dünyasında yaşamamam gerektiğini duyuyorum.Herkes kötü yönden eleştiriyor ve kimden sponsorluk istesem bana ticaret öneriyor.Kendi paranı kazan diyorlar. Ama gözden kaçırdıkları şey var o da teknolojinin hayalde beslendiği.Sadece para ön planda olduğu sürece sadece bir şeyler alınıp satılır.Üretim olmaz .
Küçüklüğümden beri model araçlarla uğraşıyorum ve en son elektrikli 1/8 bir araçla 2 yıldır çok haşır neşirim. Birçok parçasını kendim üretip üzerinde oynama yaptım. Birçok şeyi çok iyi bilmiyor olsam bile güzelce anlatıldığı zaman anlayabilecek kadar bilgi sahibiyim ve bitirme projesi olarak elektrikli araba yapmaya karar verdim. Konsept olarak bir araba çizdim.Benzerleri mevcut ama o kadar yukarıdan bakarsan bütün araçlarda 4 teker ve direksiyonlarla yönetiliyorlar.Yani bu gibi konuları geride bakmalıyız.
"Yapacağım ! " demiyorum ama birkaç projem vardı ve hepsini yaptım. Ama bu kez çok büyük bir lokma ve tek başıma bu işin altından kalkamayacağımı biliyorum.Adem beye verdiğiniz desteği kazanmak istiyorum. Bu milletin desteğini alıp da başarılmayacak bir şey olduğunu sanmıyorum.İnşallah bunu da yapacacağız.
Bu yazım size bildirim olarak gidiyor mu bilmiyorum eğer cevap gelirse bu sayfa üzerinden devam edip bir insanlara istenirse bir şey yapılabileceğini göstermek istiyorum." Ben " yaptım demek istemiyorum ve adem beyin ve sizin de bu işin içinde olduğunuzu görmek beni mutlu edecektir.
Kendim hakkında her şeyi anlatmaya yetecek kadar yazı yazmak istemiyorum. Celal Bayar Üni. Elektrik elektronik müh. 4. sınıf öğrencisiyim.Derslerimde başarılı birisi değilim ama yurt dışı yarışma tecrübem var ve okulda alternatif enerjili araçlar kulübünde üretim ekibindeyim. Bana sadece fikir vermeniz benim için yeterlidir.Yıkıcı eleştirilere de açığım çünkü ilerde insan nelerin üstesinden geldiğini görünce daha mutlu oluyor.
Araç aşağıdaki linkteki adreste 3 boyutlu olarak incelemeniz için paylaştım.Aracın boyutları değiştirilebilir.O konuda eleştirilerinize anında çizimdeki değişikliklerle dönüş yapabilirim.
İşte proje linki :
https://grabcad.com/library/electric-car-concepts-1
İlgili materyalleri belirledim ve ağırlık hesabını tamamlamak üzereyim. Gerekli bilgileri sitede detaylı paylaşacağım. Her konuda yardım edebilirsiniz.Ama ilgilenip ilgilenmeyeceğinizi görmem gerekiyor çünkü eski bir konu.Eğer kimseye ulaşamazsam baştan bir konu açmayı deneyeceğim ama bu konu üstünden devam etsin isterdim.Destek verirseniz geçmişteki yorumlarla beraber bir işin bittiğine şahit olmak isterdim.
İnanan inanmayan herkese teşekkür ederim.Umarım bu çağrımı görürsünüz, iyi forumlar :)

----Örnek görsellere linkten hızlıca ulaşabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
piyasadan toplanan parçalarla bir akülü araba(golf car seviyesinde ) yapılabilir, ancak performans falan alınacağını sanmam. Yukarıdaki tartışma 4 yıl önce başlamış, konuyu açan kişinin sonuca ulaştığını sanmıyorum, olsaydı gelir tecrübeleri paylaşırdı.
sn silvestırın üslubu yanlış ama söyledikleri doğru. Bu iş çocuk oyuncağı değil. Konuya sonradan dahil olanlardan sıfırdan enerji üreteceğini iddia eden beyinler! de var. Keşke şu forumu azıcık karıştırmış olsalardı.
Ayrıca dikkatimi çeken bir şey de sn silvestırın 97 de itü den mezun olduğudur, yukarıda bir arkadaş yaşın başın kaç demiş ama kendi yaşı ondan daha küçük(avukatı gibi yazmış oldum :) )
Her ne ise sn Bilal Kubilayın CAD tasarımı oldukça hoş ve futuristik duruyor. Mekanikten çok anlamam ama arka tekerlekler üzerindeki uzun kollar yüksek moment uygulayarak bağlantı parçalarını haşat eder sanırım, ben olsam yükü doğrudan teker üzerine bindirmeye çalışırdım.

Son sözüm teorik bilgisi olmayanların gelip burda acayip tartışmlara yol açmaları ve ısrarcı olmaları canımı sıkıyor. Yukarıda verilen vakum motoru haberini hatırlıyorum(yaşlı bir amcaydı) geyiğine vermişlerdi herhalde diye düşünüyorum. Daha kötüleri bile aklımda . her neyse selamlar herkese.
 
Sayın B. Kubilay ,
tasarım çok orjinal ve güzel.
ticarileşmesi için birkaç hususu gözardı etmemelisin.
1- bu tip projeleri dünyanın hemen her yerinde yapanlar var . o yüzden daha basiti ,daha teknolojiği yada daha ucuzu ile bizim piyasamızda sana rakip çıkacak ,ürününü örseleyecek ,silecek çok fazla yapı ve insan var.
2- üreticiyi koruyacak hiç bir yapı yok.tam tersine üreticiler cezasız kalmaz.
2- carting eğlence spor tarzı olduğundan elektrikli yapmanı önermem. kurşun asit akü 250-500 kg gelecek sana 50-100 km sınırlı menzil verecek. ayrıca elektrikli araç parçaları 15.000 tl civarı tutacak.
3- ticarileşmesini istiyorsan bunu öncelikle bir arazide kiralayacak işletme şeklinde düşün.
4 - carting spor tasarımının görüntüsünü hiç bozmadan ucuz çin motor şanzımanları ile fiyatlandırıp projelendirmeyi dene.
5- illa elektrikli olsun istiyorsan seri hibrit yap.48 volt sepex dc + 250 cc 2 ayrı kavrama düşün.
6- bu tip araçlarda ticari başarıyı genelde canadalı ve abdli trike üreticleri beceriyor.performans ve tasarım ile. (polaris canam)
7- insanlarla uğraşmak hepsinden zor. fibere girmeni tavsiye etmem.
8- sıradışı ,basit ve ekonomiklik istiyorsan aliminyum yada krom çelik perçinli üretim tasarım düşün.
9- özel yapım motorcular gibi hareket etmeli yada çinli üreticiler gibi ekonomikliğe önem vermelisin.Çünkü ne çin nede gelişmiş ülkelerdeki imkanlarımız var.

ayrıca teknik detay başlangıcı için önceki mesajımdaki linkden okuyabilirsin.
 
@canyer
Siz söyleyince fark ettim, arkadaki aktarma gerçekten dediğiniz gibi büyük açılı.Kelebeği kısaltarak açısını düşüreceğim.
@belgi.info
özellikle 8 numara üzerinde kafa yoruyorum çünkü ilk şasesi hazırlanmalı.perçin ve vida büyük bir kısmı karşılamalı.Hafif olamsı için de çelik Şunu demeliyim ki kesinlikle ticari bir amacım yok.Elektrik elektronik okuduğum için de benzinli yapmam bitirme projesi ile çelişen birşey olur.Bunu sadece bitirip bitirme projesi olarak sunmak istiyorum.Benimle çalışan arkadaşlarım var o yüzden iş gücünden kaçmayacağız.
Alttaki gibi bir sistem üzerinde düşünüyorum.Eleştirirseniz sevinirim.

Pil : panasonic 18650 den tesla nın yaptığı gibi önce ( değerler farazi ) 60 tanesi paralelden bir grup , bu gruptan 5 tane yapıp bunları seri bağlayıp 1 modül ve bu modülden de 5 tanesiyle bütünleşik batarya yapmak istiyorum. Maksimum mesafe arttırılmak isterse gruplar arttırılmalıdır ,max gerilim arttırılmak istenirse de modüller arttırılmalıdır.Balanslı şarj konusunda özel bir kart tasarlayacağız. ,
motor : 3 fazlı AC ednüksiyon motoru kullanmak ve DC kaynak ile arasındaki farkı da inventer kullanrak geçiş yapmak istiyorum.Böylece motor fireni yaparak bataryaları da geriye doldurabiliriz.

Şase olarak 6063 aluminyum düşünüyoruz.Şase aşağı yukarı 1200 lira falan tutuyor.Perçinli yaparsak daha güzel olacak ve daha ekonomik olacağına eminim.
 
headway lifepo4 de çok iyi tercih ,
tepeye 20 -30 w solar cell bağlayıp çıkışını onboard şarj cihazının dc girişine sigorta ile verebilirsin.(akıllı şarj cihazı için) hibrit besleme olur.
elimde 8 hp pan cake motor ve kelly controller var .(modenergy me 709) epeydir duruyor.ilgilenirsen ulaş.

kolay gelsin.
 
pan cake motor ve kelly controller bu sisteme uyumlu mu araştıracağım.Eğer öyleyse şase bitip gerekli olunca sizinle bu konuda irtibata geçeceğim.
 
iyi günler, elektrik motoru ile çalışan bir araba yapmaya çalışacağım ancak bu tarz projelerde, güçlü motorları uzun süre çalıştırabilecek batarya bulmak zor olduğundan ben bu sorunu 220 volt elektrik üreten jeneratör yardımı(saatte 1 lt benzin tüketmesi nedeniyle) ile bataryalara ihtiyaç duymadan elektrik sağlamak ve bu elektriği motora aktarararak çözmek istiyorum
jeneratör ile ürettiğim elektrik ile çalışabilecek güçlü motor tavsiye edebilirmisiniz?

(not: profesyonel değilm kağıt üzerinde ve gerekli teknik destekleri aldıktan sonra uygulamaya geçeceğim. bu proje için şimdilik 10 bin tlye kadar para ayırabiliyorum. 5 bin lirası 2. el bir araç kalanı, çıkma motor, jenaratör ve diğer malzemeler için)

teşekkürler...
 

Forum istatistikleri

Konular
130,185
Mesajlar
934,089
Kullanıcılar
453,323
Son üye
berkaygny

Yeni konular

Geri
Üst