Elektrikte çekvalf işlevi gören eleman ?

Katılım
24 Ağu 2010
Mesajlar
50
Puanları
1
Yaş
36
Selamün aleyküm. Elektronik işine meraklıyım ufak tefek işler yapıyorum ama pek bilgim yok. Bir soru sormak istiyorum belki komik gelebilir.
Elektirikte çekvalf işlevi gören bir eleman varmıdır acaba.

Şöyle bir işte kullanmak istiyorum. Araçtaki alarm beyninde kapı müşirleri için tek kablo var. Ama araçta ön kapıları açınca iç aydınlatması çalışıyor. Bagaj kapısını açınca bagaj aydınlatması çalışıyor. Ben bagaj kapısındaki müşürüde alarma bağlamak istiyorum. Ama ikisini aynı kabloya bağlarsam bu sefer hangi kapıyı açarsam açayım tüm ışıklar yanar. Buyüzden bagajdan gelen kablo ile ön kapı kapıdan gelen kablolara eğer öyle bir eleman varsa (çekvalf gibi) o elemandan takarak yapabilirim diye düşündüm. Yada bunu nasıl yapabilirim.
 
Ne yapmak istedigini tam anlamadim fakat eloktronigin cekvalfi diod tur.
 
Kısaca şöyle anlatayım a noktasına b ve c elemanları eksi akım verecek ama c nin vediği akım b ye bnin verdiği akımda c ye geçmeyecek ikisi aynı anda veya farklı anlarda akım verdiğinde sadece a ya akım gidecek.
 
Aleyküm selam.1N400X serisinden 1N4001 diyottan 2 adedi sizin işinizi görecektir.(Benzetme yaptığınız üzere ayni akışkanlardaki tek yönde geçirim elemanı olan bir çekvalf gibi) Diyotların çalışma şekli bu anlatımınıza görede aşağıdaki şekildeki gibi olursa biri diğerinden tam bağımsız - sinyali gönderir veya her iki kapı da açık olduğunda b ve c uçlarından gelen - sinyaller birbirlerini hiç etkilemeden de bu alarm ünitesinin a noktasından,ayni yerden de girerek ayrı ayrı veya toplamda yine alarmı tetikleyip etkin hale getirir.Yalnız diyotun kapılar açıldığında da - sinyali A noktasına verebilmesi için - kısma diyodun + ucu gelmeli,yani doğru tarafıyla iletimde kalan tarafı da mutlaka bağlanmalıdır.Şekildeki diyoda ancak + uç akım gelirse alarma bir akım gidebilir çünkü,yani dalgınlıkla + uca göre ben çizmiş bulundum.Ancak siz bu diyotları tam tersi yönünden,yani - kutuptan gelen şekli olarak diyodun diğer çevrilmiş ters tarafından tarafından b ve c'yi tam girip,ortak ucu da a'ya girmeden önce birleştirip (Düğüm yapıp) alarmın a noktasına o şekilde girmelisiniz.Kolay gelsin.

jJmggJ.jpg
 
Çok teşşekür ederim tam istedğim şeyi anlattınız. Çok sağolun. Peki bu diyotu nerden alabilirm. Ayrıca fiyatı nasıldır.
 
Birde benim kullanacağım kablolar negatif yani şaseden gelen 12v - kutub bi sıkıntı olurmu? + kutubu giriş - kubutu çıkış oluyor sanırım doğrumu?
 
Çekvalf gibi istediğin yöne doğru ters çevirip kullanırsın
 
beyaz çizgi - kutbu , uzak kalan artı kutup
 
1N4007 Diyot, 1N4007 Diyot Online Elektronik Komponent, DİRENC.NET / Türkiyenin elektronik kompanent satış sitesi., , , , DO41 KILIF DİYOTLAR

Merhaba.Örneğin dirençnet gibi bir internet sitesinden de satın alabilirsiniz.Beyaz çizgi ile işaretlenen kısım diyodun + kutbu,diğer işarete çok uzak kalan kısmı - kutbudur.1N400X serisinden 1N4007 de yine sizin bu işiniz için uygundur.(Bu sitede de yalnızca onu görebildim çünkü) Kolay gelsin.

Binbaşı Hocam Ustam, beyz çizgili kısım negatiftir sanırım siz analog ölçü aleti kullanıyorsunuz (eski toprak :)) prob renklerinden öyle düşünülüyor, aynı sebepten Ustamla hafif, tatlı tartışmamız oldu. Dijitallerde doğru gösteriyor siyah prop çizgide kırmızı diğer uçta bunun sebebi analogların besleme -pil bağlantısı sebebinden miş. Zenerlerde durum ters yani çizgili kısım + kutba bağlanacak. Affınıza sığınarak hatırlatırım.
Bir diğer konu da güneş paneli konulu başlıkta elle çizdiğiniz şema çok netti fakat burdaki resim iyi değil, önceki mesajınızı görünce zamanı gelmişti Binbaşı makineyi değiştirdi diy düşünmüş sevinmiştim, Saygılarımla
 

Forum istatistikleri

Konular
129,165
Mesajlar
923,870
Kullanıcılar
451,516
Son üye
SERDAR ASLAN

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst