Her elektromanyetik dalga her cisimden az ya da çok yansır.
Her elektromanyetik dalga bir madde üzerinde
Elektrik akımı oluşturur.
DİKKAT !!
Elektromanyetik dalgalar bakır bir iletkende de bir taş üzerinde de elektrik akımı oluşturur. Taşın öz direnci bakırdan milyonlarca kat büyük olduğu için taş üzerindeki gerilimin ölçülmesi günümüz tekniğine göre mümkün değildir. Çünki taş üzerinde indüklenen gerilimin bir tarafa akabilmesi için taş içerisinden geçerek belli bir akım seviyesine ulaşabilmesi ölçüm aletinin iç direncinin ise Tera ohmlar seviyesinde olması gerekmektedir.
1 metrelik bakır bir telin direnci olsa olsa 0.1 ohm gibi desek, bu tel üzerinde oluşan elektromanyetik enerjiyi ölçebilmek için 1Mohmluk (1 milyon ohm) giriş direncine sahip osliaskoplar kullanılır.
Yansıyan dalgaların ölçülmesi.
Her maddeden farklı şiddette yansıdığına göre yansıyan sinyalleri yakalayıp şiddetine göre bir çizelgede belirleyebiliriz.
ÖRNEK RADAR.
Radar sinyalleri de bazı cisimlerden yansır. Radar alıcısına geri ulaşan bu sinyaller alıcı vasıtası ile işlenerek bir ekranda gösterilir.
Bir radar sinyali işlenirken genellikle geri dönen sinyallerin çok olması, dolayısı ile, demirden mi yansıyor yoksa taşlardan mı yansıyor ölçülüp uygun olarak alıcıda işlenir.
Radarlar yüzlerce binlerce km uzaklıklardan yansıyan dalgalarla ilgili olduğu için verici gücünün çok fazla olması son derece normaldir.
Ama 1 metreden bir radara sinyaller geri dönerse o radar yanar
Gel gelelim her maddeden yansıyan frekanslar da önemlidir.
Günümüzde insan vücudunun içerisinin resmini çizmek ULTRA-SOUND 20Hz altı frekanslarla mümkündür.
Kısaca ultrason denilen bu tür cihazlarla böbrek dalak ne varsa resmi çizilmektedir.
Bu durumda....
Yer altında madeni araştırma yapmak için her metal için farklı frekans gönderilerek yansıyan dalgaların resmi çizilebilir veya bir led yakılabilir.
Bu konuda şu olay önemlidir.
Bir cep telefonunun anteninin dibine bir bobin ve led koyarak bu ledi yakmak marifet değildir. Cep telefonunun gücü yaklaşık 1W civarıdır.
Ancak cep telefonundan 10 santi metre uzağa gidilirse led yanmaz. Çünkü elektromanyetik dalgalar yüzlerce kat azalır. Keza mesafe uzadıkça hem gerilim hem de iletken üzerindeki akım da düşeceği için bu durumda bu sinyallerin ölçülebilmesi pahalı ve özel aletlerle yapılabilir.