Elektromanyetik spektrum ve radyasyon

Magnetron mikro dalgalarla uğraşmayı gerektirir.
Mikro dalgaların her cisimden yansımaları farklı olur. Mikro dalgalarla uğraşmak öyle pahalıdır ki böbrek dalak ne varsa satsan alamazsın.
Ayrıca bu gibi işlerle uğraşmak için binlerce yüzlerce wattlık vericilerden bahsedilmez.
Birkaç wattlık verici ve uygun bir alıcı işin temelidir.
Ancak sadece alıcının yapımı bile servet harcamayı gerektirir.
Teori için 2.4GHz alıcı yapıp, sinyal kuvvetini analog olarak işleyerek bir ledi yakma ile uğraşabilirsin.
Alıcı, temel anlamda bir radyo frekans alıcısıdır.
sayın ustam, denizde kum ben de para, hiç sıkıntı yok. her şeyi çözdüm fark edelim ledi yakmak için kaç volt vermem lazım? :)
 
sayın ustam, denizde kum ben de para, hiç sıkıntı yok. her şeyi çözdüm fark edelim ledi yakmak için kaç volt vermem lazım? :)
Kırmızı led için minumum 1.8V
Bu durumda bir sinyalin geri dönüşünü analog olarak işleyip, 1 led yakabilmek için 1 mikro volt geri yansıyan dalgayı alış seviyesini 1.8V a çıkartmak yeterlidir.
Teorik olarak iyi ve kararlı ara frekans devresine sahip bir radyo alıcısıdır.
Tek sıkıntı anten ve osilatör devrelerinin hesabıdır.
Bu frekansta bir bobini 0.5mm bile büyütüp küçültsek alış seviyesinde çok büyük farklar oluşur.
Bu frekansta dalga boyu çok daha hassas olduğu için gerekli olan verici ve alıcı antenleri öyle basitçe yapılan Wi-Fi antenleri gibi olamaz.
 
Elektronların havadaki serbest yayılımı ancak dış elektronu serbest olan başka atomlara (Teknikte iletken) veya moleküllere intikal etmesi sonucu bu iletkende bir elektron hareketi (elektrik akımı) oluşmasına sebep olur.
Ama efendim dalgalar metalden yansıyor diyorlar. Dış elektron serbest bırakıldığında başka bir iletkene çarptığı zaman yansımıyor mu. Nasıl akım oluşacak ki.
Bence bu işte bir tuhaflık var efendim. Elektromanyetik dalgalar bir iletkene çarptığında yansıyor bu kesin. Ama bence yansıtan metalde elektrik akımıda oluşuyor bu da kesin ama -ve+ yı metalin neresinden alacağımızı biz bilmiyoruz. Eksi ve artı kutbunun nasıl oluşturulacağını bilirsek eğer yansıtan metalden de kesin elektrik üretilebilir. Örneğin düz bir bakır levhayı mikrodalga üreticinin karşısına koduk diyelim. Mikrodalga bu bakır levhadan yansıyacaktır bu kesin günümüzde kesinleşmiş. Ama elektrik akımıda oluşuyor ise şayet oluşan akımı kutuplara ayırmak gerekiyor çünkü levhanın neresine tutarsanız tutun bir multimetreyi 0 gösterecektir. Çünkü kutup yok bilmiyoruz. Bence bir bobini 100 sipir saralım sonra güçlü bir mikrodalga uretecinin karşısına koyalım mesela magnetronun. Bobinin 2 ucu oldugundan dolayı elektrik üretilecektir. Eğer ki dalgalar elektrik akımı üretir diyorsak. Ki bence kesin üretilir. Çünkü bir demir çubuk nuveye 50veya60 Hz degisken akımda bir bobin sarar isek örneğin sol tarafa. Çubuğun sol tarafina da yine aynı şekilde bobin sararsak elektrik akımı üretiliyor bilindiği gibi. Bu da bir nevi elektromanyetik dalgalar ile oluşuyor bu elektrik akımı. Sizce bu elektrik akımının üretilmesinde çubuk nuvenin içindeki elektronlarla bir bağlantısı var mı? Bence yok. Çünkü Tesla bobini hava nuveli. Ve orada da elektrik üretiliyor bir nevi ki teslaya ampul yaklastirdigimiz zaman yanıyor. Eğer hava nuveli bir Tesla bobinin yanına (ampulü yaklaştırdığımız gibi) bir bobin yapıp yaklaştırır isek o bobin elektrik uretecektir. Çünkü Tesla bobini de dalga yayıyor ve bu yüzden ampul yaniyor veya bobin yaklastirdigin zaman elektrik üretiliyor. Kablosuz sarjlar nasıl çalışıyor? Bu teknolojide bobin var mı yok mu onu bilmiyorum işte. Eğer bobin varsa bu teknolojide tesla bobinine bobin yaklaştırır isek elektrik alırız bobinden. İşte demek istediğim güçlü bir mikrodalga uretecinden de elektrik aliriz bobinden. Fakat telefon sinyalleri den alamayız çünkü bir bobin sarar bir kenariya koyarsak nereye koyarsan koy elektrik üretimi olur anlamına gelir bu ama öyle olmuyor işte bence güç önemli. Güçlü elektromanyetik alan
Magnetron mikro dalgalarla uğraşmayı gerektirir.
Mikro dalgaların her cisimden yansımaları farklı olur. Mikro dalgalarla uğraşmak öyle pahalıdır ki böbrek dalak ne varsa satsan alamazsın.
Ayrıca bu gibi işlerle uğraşmak için binlerce yüzlerce wattlık vericilerden bahsedilmez.
Birkaç wattlık verici ve uygun bir alıcı işin temelidir.
Ancak sadece alıcının yapımı bile servet harcamayı gerektirir.
Teori için 2.4GHz alıcı yapıp, sinyal kuvvetini analog olarak işleyerek bir ledi yakma ile uğraşabilirsin.
Alıcı, temel anlamda bir radyo frekans alıcısıdır.
Hocam neden pahalı olsun ki. Benim yapmak istediğim ucuz yollu bir dedektör. En ucuz ve zahmetsiz bu şekilde yapabilirim. Sadece benim için önemli olan bir alıcı devresi. Ama bu yüksek güçte bir vericinin yani magnetronun alıcısı nasıl yapılabilir onu bilmiyorum elektronik de fazla iyi değilim. Sadece bulduğum devreleri yapabilirim. Kendim bir devre şeması cizemem tasarlayamam. Bir kaç güç kaynağı yaptım ve arıza çözüyorum hepsi bu.
Hazır satılan bir alıcı varmı acaba bildiğiniz
 
Son düzenleme:
Her elektromanyetik dalga her cisimden az ya da çok yansır.
Her elektromanyetik dalga bir madde üzerinde elektrik akımı oluşturur.
DİKKAT !!
Elektromanyetik dalgalar bakır bir iletkende de bir taş üzerinde de elektrik akımı oluşturur. Taşın öz direnci bakırdan milyonlarca kat büyük olduğu için taş üzerindeki gerilimin ölçülmesi günümüz tekniğine göre mümkün değildir. Çünki taş üzerinde indüklenen gerilimin bir tarafa akabilmesi için taş içerisinden geçerek belli bir akım seviyesine ulaşabilmesi ölçüm aletinin iç direncinin ise Tera ohmlar seviyesinde olması gerekmektedir.
1 metrelik bakır bir telin direnci olsa olsa 0.1 ohm gibi desek, bu tel üzerinde oluşan elektromanyetik enerjiyi ölçebilmek için 1Mohmluk (1 milyon ohm) giriş direncine sahip osliaskoplar kullanılır.

Yansıyan dalgaların ölçülmesi.
Her maddeden farklı şiddette yansıdığına göre yansıyan sinyalleri yakalayıp şiddetine göre bir çizelgede belirleyebiliriz.
ÖRNEK RADAR.
Radar sinyalleri de bazı cisimlerden yansır. Radar alıcısına geri ulaşan bu sinyaller alıcı vasıtası ile işlenerek bir ekranda gösterilir.
Bir radar sinyali işlenirken genellikle geri dönen sinyallerin çok olması, dolayısı ile, demirden mi yansıyor yoksa taşlardan mı yansıyor ölçülüp uygun olarak alıcıda işlenir.
Radarlar yüzlerce binlerce km uzaklıklardan yansıyan dalgalarla ilgili olduğu için verici gücünün çok fazla olması son derece normaldir.
Ama 1 metreden bir radara sinyaller geri dönerse o radar yanar :D

Gel gelelim her maddeden yansıyan frekanslar da önemlidir.
Günümüzde insan vücudunun içerisinin resmini çizmek ULTRA-SOUND 20Hz altı frekanslarla mümkündür.
Kısaca ultrason denilen bu tür cihazlarla böbrek dalak ne varsa resmi çizilmektedir.
Bu durumda....
Yer altında madeni araştırma yapmak için her metal için farklı frekans gönderilerek yansıyan dalgaların resmi çizilebilir veya bir led yakılabilir.
Bu konuda şu olay önemlidir.
Bir cep telefonunun anteninin dibine bir bobin ve led koyarak bu ledi yakmak marifet değildir. Cep telefonunun gücü yaklaşık 1W civarıdır.
Ancak cep telefonundan 10 santi metre uzağa gidilirse led yanmaz. Çünkü elektromanyetik dalgalar yüzlerce kat azalır. Keza mesafe uzadıkça hem gerilim hem de iletken üzerindeki akım da düşeceği için bu durumda bu sinyallerin ölçülebilmesi pahalı ve özel aletlerle yapılabilir.
 
Peki efendim çok teşekkürler cevaplarınız için internette bu kadar bilgiler yok yinede anladığım kadarı ile sizlerden bilgi edindim sağolun. Söylediğim gibi mikrodalgalari 1 aydır araştırıyorum. Nedeni dedektör yapacağım için. İnternetten bayağı bir dedektör devresi var ama elektronik olduğu için çok zahmetli olduğu için (Çok zahmetli) hem fazla mesafe veya metal bulabilirlik az olduğu için mikrodalga magnetrondan yapmaya karar verdim. 1 aydır araştırıyorum. Yeraltı radarları da magnetrondan sinyal göndererek sinyalin yerin altındaki metalden yansımasıyla alıcıya teması ile çalışıyormuş.
Şimdi dedektör almaya karar verdim ilk başta ama çok pahalı geldi benim için. Bu yüzden en ucuz ve fazla uğraşmadan kendime bir dedektör yapmak istiyorum.
Magnetronun yeraltından yansıttığı sinyali nasıl yakalarım? Bu mikrodalga ile nasıl LED yakarım? Yardımcı olurmusunuz.
Ben uydularda canaklarda kullanilan elemli varya hani LNB işte onunla yakalayıp LNB çıkışına da uydu sinyal bulucu bağlayıp sinyal frekanslarina göre hareket edecektim ama olurmu olmaz mı bilmiyorum. LNB üzerinde 8 GHz 20 GHz yazıyor ama magnetrondan gelecek olan sinyal güçlü bir sinyal. LNB içindeki devreyi bozabilir diye düşünüyorum. Eğer bozmaz ise dalga yeraltından yansır LNB ile yakalar ve sinyal bulucu ekranından frekansı okuyup orada metal var mı yok mu öğrenebilirim.
Veya yansıyan dalgadan bir LED yakamazmiyim. Mikrodalga tasarruflu ampulleri yakıyor ama yeraltında 2 metrede ise metal. 2 metre iniş 2 metre de çıkış 4 metre yapar 4 metreden tasarruflu ampulü yakmaz. Ne yapabilirim. Bir buzzer da olur. Ses calabilir mesela. 850watt gücünde bir mikrodalgayı nasıl bir devre kurup ses veya LED yanmasını gerçekleştirebilirim. Bu magnetrondan ilk defa yapacağım deneyeceğim bu yüzden internette hiç bir bilgi yok. Sadece savunma radarları meteoroloji ve yeraltını okudum hepsinde bu magnetron kullanılıyor. Yeraltı için 2000mhz yani 2 GHz radar kullanılıyormuş ama gücünü bilmiyorum onu yazmamışlar kaç watt olduğunu. Savunmada 90 GHz kullanılıyormuş. Ama kaç watt olduğu yazmiyor hiç bir yerde. Ama tahminimce 850 watt bir magnetron yeraltı için yeterli olacaktır. Çünkü internette satılan dedektorler 100 watt bile değil belki gucluleri de vardır ama 850 watt değildir bu yüzden kesin olur gibime geliyor. Ama dediğim gibi yansımayı yakalayıp ses ile veya LED ile metal olup olmadığı bilgisini öğrenmek istiyorum.
Şimdiden teşekkürler
Magnetron tehlikeli cihaz.
Oyuncak değil. :)
Yer radarı için yüksek güç gerekmiyor. Verici kısmı basit ama alıcı kısmında yüksek hızda çalışan osiloskop lazım onun için. Onlarda çok pahalı.


Deniz radarı düşük güçte çalıştığı halde 1,5-2 metre güvenlik mesafesi gerekiyormuş.

https://www.boatingworld.com/question-answer/what-is-the-safe-distance-from-marine-radar/

DENIZ RADARINA GÜVENLI MESAFE NEDIR?​


Tekne meraklıları, gemilerinde radarın önemini bilirler. Deniz radarı, özellikle görüş mesafesinin düşük olduğu veya kalabalık suların olduğu durumlarda kaza riskini en aza indirmeye yardımcı olan önemli bir araçtır. Ancak, çoğu şey gibi, deniz radarının da güvenli kullanım sınırı vardır. Bu nedenle her kayıkçının deniz radarına olan güvenli mesafeyi anlaması çok önemlidir.
İlk olarak, radarın yüksek dozlara maruz kaldığında insan sağlığına zararlı olabilecek bir elektromanyetik radyasyon şekli olduğunu bilmek önemlidir. Radardan gelen radyasyon yanıklara neden olabilir, iç organlara zarar verebilir ve hatta kansere yol açabilir. Bu nedenle deniz radarından güvenli bir mesafeyi korumak önemlidir.
Deniz radarından güvenli mesafe, radarın gücüne, çalışma sıklığına ve anten tipine bağlıdır. Çoğu üretici, antenden en az beş fit uzakta durmanızı önerir. Ancak bu mesafe yüksek güçlü radarlar için yeterli olmayabilir.
Genel olarak, çalışma frekansı ne kadar yüksek olursa, deniz radarına olan güvenli mesafe o kadar kısa olur. S-bandı radarlar gibi düşük frekanslı radarlar 10 cm'ye kadar dalga boyuna sahiptir ve birkaç mil uzaktaki nesneleri algılayabilir. Bununla birlikte, 3 cm'ye kadar dalga boylarına sahip X-bandı radarları gibi yüksek frekanslı radarlardan daha az hassastırlar.
Deniz radarına güvenli mesafeyi belirlerken göz önünde bulundurulması gereken bir diğer faktör de antenin boyutudur. Daha büyük antenler daha fazla güç gerektirir ve daha yoğun radyasyon üretir. Bu, büyük bir anten için beş fitlik güvenli bir mesafenin yeterli olmayabileceği anlamına gelir.
 
Magnetron tehlikeli cihaz.
Oyuncak değil. :)
Yer radarı için yüksek güç gerekmiyor. Verici kısmı basit ama alıcı kısmında yüksek hızda çalışan osiloskop lazım onun için. Onlarda çok pahalı
Efendim biliyorum... Ama mecbur en ucuz ve zahmetsiz diye yapmayı düşünüyorum. Şimdi dedektörler 15 ila 20 bin liradan başlıyor. Magnetron trafo ve kapasitörü çıkarttım mikrodalga fırının içinden. Hepsi yaklaşık 1000 TL hadi 1500 TL tutsun. Üç beş de bakır veya alüminyum levhaya verecem. Hepsi bu kadar. Birde alıcı işte önemli olan bu. Nasıl yapabilirim veya nerden temin ederim bilmiyorum. Alıcı önemli.
Ama yamyam hocam taş maş dedi taş dan da yansır dedi soğudum.
Efendim biliyorum... Ama mecbur en ucuz ve zahmetsiz diye yapmayı düşünüyorum. Şimdi dedektörler 15 ila 20 bin liradan başlıyor. Magnetron trafo ve kapasitörü çıkarttım mikrodalga fırının içinden. Hepsi yaklaşık 1000 TL hadi 1500 TL tutsun. Üç beş de bakır veya alüminyum levhaya verecem. Hepsi bu kadar. Birde alıcı işte önemli olan bu. Nasıl yapabilirim veya nerden temin ederim bilmiyorum. Alıcı önemli.
Ama yamyam hocam taş maş dedi taş dan da yansır dedi soğudum.
Ayrıca araştırdığım kadarı ile yani arkadaslardan yakın çevreden bu 20 veya 30 bin TL lik cihazlar ise yaramiyormus. Öyle diyorlar ama bilmiyorum. Bende kendim yapmaya karar verdim. Devrelere de baktım internetten ama en kolayı zahmetsiz birde garantili bu yöntem diye düşündüm. Teşekkürler herkese
 
Ayrıca araştırdığım kadarı ile yani arkadaslardan yakın çevreden bu 20 veya 30 bin TL lik cihazlar ise yaramiyormus. Öyle diyorlar ama bilmiyorum. Bende
Maden dedektörleri 1970 li yıllardan beri işleniyor. Hatta elektor gibi dergilerde örnekleri de sunulmuştu.
Neden işe yaramıyor.?
Gerek altın olsun gerekse demir olsun birer metaldir ve elektromanyetik dalgaları yaklaşık aynı seviyede yansıtırlar. Aralarındaki farklar frekans değişimi ile tam olarak ayarlansa bile önemli bir sorun vardır.
Yeryüzünde en çok bulunan metal demirdir. Demir yeryüzünde saf olarak bulunmasa da büyük kütleler halinde ve taş şeklinde kırmızı kütle olarak bulunmaktadır.
Halbuki altın ince tozlar halinde ve toprakla karışık halde saf olarak bulunur.
Bir demir madeni ile bir altın madeni getiri olarak çok farklıdır. 10 Kilo altın tüm masrafları karşılayabilir ama 1 ton ham demir çok para etmez.
İnce toz halinde bulunan altın zerreciklerini böyle bir dedektörle tespit edip maden için yatırıma gitmek dipsiz kuyudan bir taşı çıkartmaktan farksızdır.
Ben dedektörle altın arayıp da demir kömür veya başka metal çıkartanları çok duydum.
20-30 bin TL lik cihazlar böyle bir iş için hiç te yeterli değildir. TL bazında kıyasladığımızda de ki 1000$ lık bir cihaz. Bizler için büyük para gibi olsa da altın madencileri bu tür araştırmalara milyon dolarlar gibi para bile yatırabiliyorlar.
 
Peki hocam. LNB için ne düşünüyorsunuz. Şu bizim bildigimiz uydu canaklarindaki elembi varya hani. Elembinin devresinin bozulmaması için (magnetronun dalgalarında) ne gibi devrede değişiklikler yapılabilir. Devre girişine yani sinyal girişine bir diyot mu takılacak vs. Direnç mirenc kondansatör vb. Bir devre verebilirmisiniz elembiyi korumak için. Siz devre söyleyin ben yapayım sıkıntı değil. Veya "şu devre işini görür" diyebilirsiniz.
 
LNB nereden çıktı yaaf :D
Magnetronu LNB nin önünde mi çalıştıracaksın ki LNB bozulsun.
LNB ler neden bozulur?
@ozgurece-TA3HGU sen de kulağını kuyruğunu iyice aç ve dinle :p
1) Aşırı yaz sıcakları.
Yaz güneşinde LNB fazlaca ısınır. Özellikle dışı koyu olan LNB ler ısıyı fazlaca toplar. Her LNB bu koşullarda farklı ömre sahiptir. Bazı LNB ler 80'C de bozulurken bazı kaliteli LNB ler 90-100'C ye kadar dayanabilirler.
2) V/H 14-18V voltajdaki aşırı yükselmeler.
Uydu alıcısı içerisindeki voltaj regülatörü bozulur da LNB ye aşırı voltaj giderse LNB bozulabilir. Normal çalışan sistemlerde böyle durumlar çok nadir görülür.
 
Hani demiştim ya hocam magnetron verici kısım, alıcı kısma da LNB düşünüyorum diye. İşte onu diyorum. Yansıyan dalgalar LNB içindeki devreyi etkileyip bozmasın. Eğer bozar derseniz bunun önüne geçmek için bir elektronik devre yapayım diyorum yani girisine sinyallerin. Etkilememesi için LNB devresini sinyal önüne (alıcıdan sonra LNB içindeki sinyal okuyucunun önüne) bir devre varmı bildiğiniz, şunu yapabilirsiniz diyeceğiniz bir devre...
LNB yi uydu alıcılı TV kartına takip daha sonra hdmı ile PC ye bağlayacağım ve 3d alan tarama programları ile izleyeceğim ekrandan. Ne dersiniz. Olur mu olmaz mı bu düşünce.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,240
Mesajlar
934,707
Kullanıcılar
453,454
Son üye
hareket41

Yeni konular

Geri
Üst