Elektronik Balast mı? Mekanik Balast mı?

b a k u n

Üye
Katılım
10 Ocak 2012
Mesajlar
201
Puanları
1
Yaş
38
devlet hastanesinde çalışıyorum. bakanlıktan gelen bir yazı ile elektronik balast kullanımına geçmemiz istendi.

elektronik balastın çok sık arıza vermesi , kompanzasyon için kapasitif değerimizi yükseltmesi ve pahalı olması sebebiyle vazgeçmiştik.

kayıpların az olması ve enerji tasarrufu yaptığı da bir gerçek.

kararsız kaldık hangisini kullanalım. hastanede 4x18'lik armatürlerden nereden baksanız 2000 adet mevcut.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Bakanlık istemiş zaten, seçeneğiniz var mı? Maliyetler elbette yüksek, ama verimliliğinin yüksek olması sayesinde çalıştığı süre içerisinde kendini kesinlikle amorti edecektir. Maliyet bu sebeple bir kaygı olmamalı sizin için. Enerji verimliliğinin yanı sıra enerji kalitesini de arttırmaya yönelik olarak da elektronik balastlar avantajlı.

Kapasitif değerimizi yükseltiyor derken ne demek istediniz? Sanki aksi olurmuş gibi düşünüyor insan, yani güç katsayısı manyetik balastlara göre daha yüksek olduğu için gerekli kompanzasyon gücü azalmaz mı?
 
Bu saatten sonra mekanik balastların yeri çöplük...
 
Elektronik Balast - daha iyi seçim. Daha fazla aydınlık için sistematik çözüm. Elektronikteki son teknolojilerin yardımıyla artık lambalar ve ECG’ler öncekinden çok daha yakın bir şekilde eşlenebilmektedir. Bunun önemli faydaları vardır: Lamba sürekli doğru değerde çalıştırıldığı için en iyi aydınlatma verimliliği elde edilir. Konvensiyonel balast ile karşılaştırıldığında %30'a varan oranda enerji tasarrufu sağlanır. Durdurulabilir ECG lambanın daha sessiz, daha tasarruflu çalışmasını sağlar. Lambanın ortalama ömrünü %50’ye kadar artıtır; güç kaybını engeller. Titremesiz ışık ve lamba başlatımı. Elektronik kontrol tertıbatı sayesinde uzun süre yorulmadan, konsantrasyonunuzu kaybetmeden çalışabilirsiniz. Elektronik balast, dimerleme anlamında şimdiye dek görülmemiş düzeyde rahatlık sağlar ve aydınlatma kontrol sistemlerine tamamıyla entegre edilebilir.

 
Son düzenleme:
Bizde yaklaşık 1 yıl önce kullanmaya başladık. ucuz olsun diye ilk başlarda alınan çin malı blanslar, çok sorun yaşattı. şu anda trıdonic.atco marka kullanıyoruz. dikkatimi çeken en önemli şeylerden biri elektronik balans kullandığımız armatörlerde frolasan ampuller bozulmuyor, mekanik balans kullanılan armatörlerde ise günde en az 5 ampul+starter değiştiriyoruz, süreci hızlandırdık her ay 25 adet 2*36w ve 25 adet 2*58 w sipariş veriyoruz.

ayrıca bilen varsa;
en son siparişimizde gelen balanslarda, dijital dimable ballans %1 - %100 yazıyor ve d1 d2 girişleri var. yanılmıyorsam ışığı kısma özelliği var, fakat bir türlü çözemedim.

Biz elektronik balanslardan memnunuz.
saygılar..
 
Evet doğru tahmin, Dimmable=(dimmer'lanabilir), ayarlanabilir demek. Ama bu özelliğinden dolayı standart elektronik balastlara göre biraz daha pahalıdır.
 
Evet doğru tahmin, Dimmable=(dimmer'lanabilir), ayarlanabilir demek. Ama bu özelliğinden dolayı standart elektronik balastlara göre biraz daha pahalıdır.

nasıl kullanacağız, d1 d2 kısa devre ettim, balansın üzerinde d1ve d2 için L N yazıyor, faz nötür verdim, ampul normal yanıyor, kısılma falan olmadı.
 
uygun dimmer'i bağladınız mı ?
balast'ı bilmiyorum fakat d1 d2'yi neden kısa devre ettiniz ?
dimmerin içerisinde potansiyometre olur genelde (elektronik devrelerde farklı) sen yanlış anlamıdıysam dimmer bağlanacak yeri kısa devre ettin balast'ta potansiyometrenin en açık haline geldiğini zannediyor :)
 
nasıl kullanacağız, d1 d2 kısa devre ettim, balansın üzerinde d1ve d2 için L N yazıyor, faz nötür verdim, ampul normal yanıyor, kısılma falan olmadı.

d1 ve d2 uçlarına bir DİMMER ('lı anahtar) bağlarsan, dimmerin potansiyometresini (yuvarlak, sağa sola dönebilen radyo ses düğmesi gibi) sağa-sola çevirerek ışığı kısma ve parlatma işlemi yapabilirsin.
p1-p2 klemenslerini kısa devre etmekle dimmeri %100, max. duruma getirmek aynı işlemdir.
 
elektronik balastı dimmerle dim edemezseniz devrede dimmer yerine liht anahtar kullanmanız gerekli. balasta faz nötrü giriyorsunuz (balastın çalışma gerilimi) d1-d2 klemenslerinden birine liht anahtardan devre gidiyor diğerine nötr liht anahtara bastıkca kısıyor bir daha bastıkca açıyor ışıgı
 

Forum istatistikleri

Konular
128,872
Mesajlar
921,194
Kullanıcılar
450,994
Son üye
cma763

Yeni konular

Geri
Üst