Sn.hemmuhemtek,karar vermenize yardımcı olmak için bir genel bir kıyaslama yapayım isterseniz.Tasarruf + şebeke güç faktörü (Lamda) değeri açısından;
Klasik balastlı flüoresanlar <
Elektronik balastlı flüoresanlar < tasarrruf lambaları-cfl < led flüoresanlar şeklinde en az tasurrufludan,en çok tasarrufluya doğru olan bir enerji kazancı değeri söz konusu olacaktır.
Bizim baz alacağımız klasik balastlı,elektronik balastlı ve led flüoresanlar burada direkt söz konusu olduğundan;
Klasik balastlı flüoresan < Elektronik balastlı flüoresan < Led flüoresan lamba
0.45-0.60 < 0.65-0.85 < 0.90 değerlerinde genel manada bir lamda (Güç faktörü) sıralaması söz konusudur.
Güç faktörü en düşük,güç harcaması en fazla olan türü,klasik balastlı flüoresanlardadır.Bunlarda hem güç faktörü düşüktür,hem de devrede seri olarak yer alan akım sınırlayıcı ve ateşleme yapan yani tandem çalışan şok bobini (Balast),eleektronik balastlardakine oranla,daha büyük olan şok bobini trafosuyla,devrede fazladan ısıyla enerji kaybına ve şebekeye daha fazla bir reaktif güç iadesinin yapılmasına neden olur.Elektronik balastlı flüoresanlarda,bu büyük kütleden salınan gereksiz ısı enerjisi şeklindeki bu enerji kaybı çok daha azdır.Yani aslında bu tasarrufu,devreye seri olarak değil de,direk paralel olarak giren ve yüksek frekansla çalışan çok verimli olan bobinlerinden direk beslenmesi oluşturur.Ancak ayni lambada ışık haricinde üzerinde kaybolan ısı enerjisi yine aynidir,farklılık besleme şeklinde ve devreye seri olarak girip de,hem ateşleme,hem de akım sınırlama özelliğinin ayni anda tek bir balastın kendisinde toplanmamasındandır.
Led flüoresana geçtiğinizde ise,tüm bu lamba besleme sisteminin haricinde,bir de flüoresan lambadan da (36 watt. yerine 18 watt. gibi) direkt enerji tasrrufu sağlayarak,elektronik ateşlemeli balasta göre,çifte bir enerji kazancı sağlamanız söz konusu olur.Devredeki starter elektronik balastlıya geçişteki gibi iptal edilip,devredeki seri balast da tam çıkarılıp,direk 220 volt ac.voltajı flüoresan tüpün iki ucundan verilir.
Göz için en uygun ve en sağlıklı olan renk sıcaklığı değeri de bildiğiniz gibi daylight=gün ışığı olan,6500 K (Kelvin) sıcaklık değeridir.Led flüoresanlarında,eğer kesin kararlı olarak bir seçim yapacak olursanız,renk sıcaklık değeri olarak,bu değeri yakalayıp da tutturabilmiş olan firma ürünlerinden seçmeniz çok daha iyi olacaktır.Led flüorasana tam olarak geçmek,ilk yatırım maliyeti dışında,ilerde kendine otomatik olarak bir amortisman (Tasarrufla) sağlayacağı göz önüne alınırsa eğer,tabiki en tasarruflu olan bir seçim olacaktır.Benim favori markalarım hiç tereddütsüz philips ve osram olurdu,eğer ben bu seçimi,kendim inisiyatif kullanarak bir seçim yapmak durumunda kalsaydım.Ama asıl önemli kararı ben yine de size bırakıyorum.Kolay gelsin.