- Katılım
- 28 Eyl 2006
- Mesajlar
- 487
- Puanları
- 6
tristör saglamlık kontrolü nasıl yapılır
çok acil
İlk Mesajdaki dosya içinde tristor kontrolu mevcuttur.lütfen dosyayı tekrar gözden geçiriniz. ayrıca aşağıda tekrar kısa bir şekilde özetledim.
Tristörün Uç Tesbiti
Ölçü aletinin siyah probu tristör ayaklarından birine sabit tutulur. Diğer prob tristorun her iki ayağına değdirilir. Sapma olana kadar, sabit tutulan uç değiştirilerek ölçü tekrarlanır. Sapma olduğu anda siyah prob tristörün geyt ucunu, kırmızı prob ise katot ucunu gösterir. Boşta kalan uç ise tristörün anod ucudur.
Tristorun sağlamlık testi
Sağlam tristörün A-K uçları arası her iki yönde sonsuz direnç göstermesi gerekir.Sağlam tristörün G-A uçları arası her iki yönde de sonsuz direnç göstermesi gerekir.Tristörün G-K uçları doğru poiarize edildiğinde küçük direnç, ters polar; edilğinde ise sonsuz direnç göstermesi gerekir.
Daha ayrıntılı olarak;
TRİSTÖRÜN SAĞLAMLIK KONTROLÜ
Ölçü aleti X1 konumuna alınarak siyah ucu tristörün anoduna bağlanır. Kırmızı uç ise katoda bağlanır. Bu durumda ölçü aletinde herhangi bir değer okunmaması gerekir. Eğer düşük bir direnç veya kısa devre gözleniyorsa tristörün anot-katot arası kısa devre olmuş demektir ki bu da tristörün arızalı olduğunu gösterir. Eğer bu ölçümde bir hata yoksa şimdi sıra gate ucunun sağlamlığını ölçmeye geldi. Kırmızı ve siyah uçlar tristöre bağlı iken siyah uç anottan ayrılmadan aynı anda gate ucuna değdirildiğinde tristör tetiklenmiş olur ve ölçü aletinde çok düşük bir direnç hatta kısa devre görülür. Bu durumda tristör tetiklenmiştir, anot-katot arası iletken olmuştur ve gate ucu sağlamdır. Şimdi gate ucuna değdirilen siyah uç ayrılır ve ölçü aletinde hala aynı sapmanın olduğu görülür. Bu da tristörün bir kez tetiklendikten sonra tetikleme kesilse bile iletimde kaldığını gösterir. Eğer gate ucu ayrıldığında ölçü aletide yüksek bir direnç veya açık devre gösteriyorsa tristör arızalıdır veya gate ucu değdirildiği halde ölçü aletinde bir sapma olmuyorsa tristör yine arızalıdır