Enkoderler
makinaların konumu, açısı ve hızını algılayan döner ölçme sistemleridir. Bunlar enkoder (encoder) olarak adlandırılır.
Enkoderler aşağıdaki sistemler ile birlikte kullanılabilirler:
kontrol sistemleri, PLC
CNC kontrol sistemleri ve
sürücü sistemleri.
Enkoderler kullandıkları ölçme tekniklerine göre; inkremental ve mutlak değerli olmak üzere ikiye ayrılırlar. Inkremental enkoderler ; kontrol sisteminde işlenmek üzere, her bir turda belirli sayıda darbe üretirler.
Mutlak değerli mil kodlayıcılar; enerji uygulandığında mutlak pozisyon değerini daha makina hareket etmeden verir.
Enkoderlerin Montajı:
Enkoderlerin; flanş tipi, senkron ve sıkıştırma flanşlı olan montaj tipleri mevcuttur. Enkoderlerin elektriksel bağlantısı bir kablo ve soket kullanılarak veya direk flanşa monte edilmiş bir soket kullanılarak yapılır.
Mil kaplinleri ve sıkıştırma aparatları, montaj aksesuarları olarak sağlanabilmektedir.
artımlı mil kodlayıcılar
Inkremental enkoderlerin; eş uzaklıklı ölçeklenmiş bir izi ve belirli bir artım sayısı vardır. Bu enkoderlerde, referans olarak işaretlenmiş bir sıfır izi bulunmaktadır. Referans işareti; belirgin olarak atanmış bir artım izi olup, makinanın mekanik sistemine belirgin bir görev atanmasına izin verir.
Yüksek seviyeli kontrol sisteminin farklı arabirimleri için çeşitli elektriksel arabirimler mevcuttur. Bunlara örnek olarak; RS 422 (TTL), HTL veya 1 VPP analog sinyalleri verilebilir. Farklı çalışma gerilimleri için değişik seçenekler mevcuttur.
Mutlak Değerli Enkoderler
Mutlak değerli enkoderler; kontrol sistemi enerjilendikten hemen sonra (makina haraket etsin yada etmesin) mutlak pozisyon değerini verir. Mutlak pozisyon değeri, bir disk üzerinde halka biçiminde iç içe yerleştirilmiş olan izlerin opto-
Elektronik sistemle taranmasıyla hesaplanır.
Tek turlu mil kodlayıcılar bir tur içindeki mutlak pozisyonu algılar. Çok turlu mil kodlayıcılar ise ilave olarak dönme sayısını da kodlar.
Pozisyon bilgisi seri SSI (senkron seri arabirim) veya PROFIBUS-DP aracılığı ile kontrol sistemine aktarılır.
Ayrıca, PROFIBUS-DP üzerinden veri aktaran enkoderlerin parametreleri, bu veri yolu üzerinden gerçek zamanlı olarak değiştirilebilir.
Aşağıdaki değerler önceden belirlenebilir (örnek):
Çözünürlük ve mil etrafında dönme değerleri
Hız sinyali
Önceden ayarlanan değer
Dönüş yönü
Sınır anahtarı
Öğretme
Adres kurulumu ve bağlantılar, sökülüp takılabilen bir kapak altında gerçeklenir. Kodlayıcı değiştirilse bile kesintisiz bir veri yolu işletimi garanti edilmektedir.
Enkoderler; ilave uygulamaya özgün özel fonksiyonlar gibi PNO tarafından standartlaştırılmış birinci ve ikinci sınıf profilleri sağlamaktadır.
içi delikli mil ölçme sistemleri
Delikli mil ölçme sistemleri, mil çapları çok büyük olan uygulamalar için kullanılır. Bu yaklaşım, mil içinde bazı çalışma ve sıkıştırma parçalarının kullanımına imkan sağlar. Uygulamalara örnek olarak, freze veya torna tezgahlarının doğrudan sürülmesi verilebilir.
SIZAG 2
SIZAG 2, freze ve torna tezgahının ana milini süren motorlar için kodlayıcı olarak tasarlanmıştır. SIZAG 2 yi bağımsız bir mile monte edilen kodlayıcı olarakta kullanmak mümkündür. Kodlayıcıda yüksek doğrulukta dişliler kullanılmıştır. Bu dişlilerin herhangi bir temas olmaksızın opto-elektronik tarama başlığı ile taranır.
SIMAG H
SIMAG H; senkronize miller için oldukça küçük boyutlu ve içi boş-milli bir ölçme sistemidir. Bu ise tümleşik mil sürücülerinin gerçekleştirilmesine imkan tanımaktadır.
Sistemde manyetik kutup skalalı bir ölçme tekerleği kullanılmaktadır. Tarama manyeto-direnç algılayıcılar ile temassız olarak gerçekleştirilmektedir