enduktif ve aktif direnc

kar
407vRA.jpg

Merhaba. Iletkenin su sekilde ,yani sargi seklinde kisa devre yapildiginda ayrilan isi enerjisini biliyoruz. Sorum su ki sargi seklinde olan iletkende sargilardan dolayi akima karsi enduktif direnc olusuyor mu? yoksa sadece aktif (omik) direnc mi var?
kardeşimi iletken olan (elektrik akımı taşıyabilen) herhangi bir iletkeni sargılar isen, mantetik alanını artırmış olursun. dümdüz bir telinde manyetik alanı vardır, ve buna bağlı olarak endüktif direncide vardır. Fakat bu çok küçük hatta yok denilebilir. Bobinde sen teli sargılayarak bu endüktif etkiyi artırıyorsun. Bobinin temel amacı budur. İletkeni sargılar isen mantetik alan artar endüktif etki artar. Senin bu resimdeki iletkeninde sargılanmış kabul edilebilir çünkü kıvrımlı. Elbet normal bir şekilde düz tele göre daha çok endüktif etkisi olacaktır. Ama ihmal edilecek kadar küçüktür. Çünkü çok fazla bir sarım yok. Mesela yan yana teli bayağı bir dolarsan sararsan ozaman endüktif etki artar. Bu devrede çok nano düzeylerde çalışmıyorsan eğer, endüktif etkinin bir önemi yoktur. Lenz kanununu ve faraday yasasını öğrenmeni öneririm.
Birde sana tavsiye, pusulayı akım taşıyan düz (sargısız tele yaklaştır) ve pusuladaki sapmayı gözlemle.

daha sonra sargılanmış (bobin etkisi olan) akım taşıyan bir iletkene yaklaştır birde öyle dene.

pusulanın verdiği tepkiler arasındaki farkı hemen göreceksin. Sargılı olan telin manyetik alanı daha fazla olduğu için sapma daha şiddetli olacaktır.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.

Forum istatistikleri

Konular
129,084
Mesajlar
923,112
Kullanıcılar
451,379
Son üye
memis.dincsoy@berkeotomas

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst