Enerji Kalitesi - WIN'09 Görüşmelerim ve İzlenimlerim

Katılım
14 Eki 2006
Mesajlar
1,441
Puanları
1

Bildiğiniz üzere enerji kalitesi çeşitli yönetmeliklerin yayınlanması, tesislerimizde karşılaştığımız bazı problemler vb. nedenler ile uzun bir süredir gündemimizdedir. Sitemizde de enerjinin kaliteli kullanımı hakkında zaman zaman çeşitli konular açılmakta ve yorumlar yapılmaktadır. Türkiye'de ve hatta Dünya'da büyük diyebileceğimiz birçok firma enerji kalitesi konusu üzerine çalışmalar yapmaktadır. Ek olarak, ülkemizde de orta ölçekli olsun, büyük ölçekli diyebileceğimiz firmalar da bu konuda çeşitli yatırımlar yaparak çalışmalarını sürdürmektedir. Enerji kalitesi mevzunun ne olduğu hakkında çok detaya girmeyeceğim. Bu konu hakkında internette, sitemizde, firmaların zaman zaman yaptığı seminerlerde sıkça anlatılmaktadır.



Elektriksel olarak yani iletim hatlarımızın, enerji bağlantımızın Avrupa ile sağlanamamasının nedenlerinden biri de enerjimizin Avrupa'dan çok daha kalitesiz oluşundandır. Gelişen teknoloji ile birlikte özellikle güç elektroniği konusundaki gelişmeler maalesef bu durumu meydana getirmiştir. Avrupa ülkeleri; bu sorunu iletim hatlarının başında, cihazların üretimi safhasında bu problemi gidererek, enerjinin kalitesizliği durumlarına en baştan çözüm bulmaktadır. Tabii ki, ürün satışında olsun, çeşitli maliyet hesaplarından dolayı olsun ülkemizde bu durum tüketiciye bırakılmaktadır. Tüketicilere ekstra maliyetler getirmektedir. Maliyetlerin yüksek olması tüketicileri bu konuda çeşitli sorunlarla karşılaşmalarına neden olmaktadır. Dolayısı ile ülkemizde enerji kalitesizliği durumu ile karşı karşıya kalmaktayız.



Ülkemiz, bölgesinde ve gelişen dünyamızda gittikçe önemli bir konumda yer almaya başlamıştır. Bu konum, ekonomik olarak da bazı açılımları beraberinde getirmektedir. Kısacası, enerji konusunda çeşitli anlaşmalar, bağlantılar vs. diyebiliriz. Geçenlerde haberlerde okuduğumuz Suriye-İran-Türkiye enerji anlaşmaları, enerji bağlantıları gibi, Avrupa Birliği mevzusunda enerji başlıklı fasılların açılması gündemi gibi, Kyoto sözleşmesinin imzalanması gibidir. İmza ile birlikte ülkemizde bazı önlemler şimdiden alınmaya başlanacaktır. Çünkü Kyoto sözleşmesi, ülkemize 2012'de bazı yaptırımlar getirmektedir. Dolayısı ile önlemler şimdiden alınmalıdır ki çeşitli sıkıntılarla karşılaşılmasın ve alınacaktır da. Bildiğiniz üzere Elektrik dağıtım kuruluşlarının yarı olarak özelleşmesi pilot bir uygulamaydı. Günümüzde Sakarya, Ankara gibi elektrik dağıtım kuruluşlarının tam olarak özelleşmesi, zamanla diğer dağıtım kuruluşlarının da aynı şekilde tam olarak özelleşeceği sinyalini güçlendirmektedir. Dağıtım kuruluşlarının özelleşmesi konusunda yorum yapıp, detaylandırmak istemiyorum. Fakat dikkatinizi çekmek istediğim hadise, enerji kalitesi konusunda özel sektörün devreye girmesi ile yaptırımlar sinyalinin artması olacaktır.



Fuarda enerji kalitesi ile ilgili birçok firma ile yüz yüze görüşmeler yaptım. Firmalarımızın enerji kalitesi konusunda görüş ve düşüncelerini aldım. Bazı seminer ve panellere katıldım. Bu panellerde söz hakkı aldım. Enerji kalitesi konusunda görüş alış verişinde bulunduğum firmalardan bazıları; Ergün Elektrik, Kael, Tense, Schneider, Aktif Müh, ECT Group vs. Firmalarımıza göstermiş oldukları ilgiden dolayı ayrı ayrı teşekkür ederim. Bazı firmaların enerji kalitesi konusunda farklı olarak düşünceleri bulunmaktadır doğal olarak.




Görüşmelerim sonucu ve panellerdeki katılımım ile varmış olduğum kanı ki, bu benim şahsi düşüncemdir. Hiçbir firmayı bağlamamaktadır. 2012 yılı itibari ile enerji kalitesi konusunda çeşitli yaptırımların başlayacağıdır. Enerji kalitesi konusunda bildiğiniz üzere çeşitli yönetmelikler mevcuttur fakat yaptırımlar henüz yapılmamaktadır. Enerjinin kaliteli kullanımının nedenli önemli bir mevzu olduğuna girmeyeceğim. Enerji kalitesi konusunda tüketicilerin bilinçlendirilmesi ve bu konunun üzerinde durulması için Enerji Kalitesi İzleme Sistemlerinin kurulması gerekmektedir. Dağıtım kuruluşları belirli noktalara izleme sistemlerini yerleştirerek elektrik tüketicilerinin davranışlarını gözlemleyebilecektir. Ek olarak bu uygulama beraberinde birçok faydayı da getirecektir. Kaçak elektrik kullanımları scada sistemi sayesinde anında tespit edilecektir. Çeşitli gerilim çökmeleri, gerilim düşümleri, peak oluşumu, ani durumlar kayıt altına alınacaktır. KAYSERİ ve CİVARI ELEKTRİK T.A.Ş. bu konuda bir ilki gerçekleştirerek 17 ayrı noktada bu sistemleri kurmuşlardır. Başarılarının devamını dilerim.




Enerji kalitesi konusunda biz teknik elemanlar olarak konu hakkında bilinçlenmeliyiz. Meslektaşlarımız konu hakkında en azından genel bilgi sahibi olmalıdır. Görüş, düşünce ve izlenimlerim şahsi olarak bana aittir. Yazımın tüm meslektaşlarımıza bir şeyler katıp faydalı olacağını umar, iyi çalışmalar dilerim.
 
sanırım almanya mercedes benz fabrikası olsa gerek; fabrikada harmonikler için tüm önlemler alınmış dolayısı ile harmonikler sınır değerlerinin altında. bu fabrikaya yeni bir makine kurulduktan sonra tekrar harmonikler gözleniyor harmonikler de artış varsa yetkililer bunun kendilerinden kaynaklanmadığını makine üreticisinden kaynaklandığını iyi biliyor. bu durumda da makine üretici önlemini almak zorunda kalıyor. bu açıklamayı duyunca gerçekten çok etkilendim. bizim ülkemizde bu tür oalyın olması imkansız gibi gözükse de 2012 yılında yaptırımların başlayacağını duymak da hoş oldu benim için...
 
Sayın volcanoos

Bu konuda size katılıyorum. Avrupa ülkelerindeki gibi direk tüm maliyetlerin tüketiciye yüklenmesi değil de, makine üreticileri, cihaz üreticileri de üstlerine düşen görevi yapmalılar. Cihazın direk kendisinde bu sorunlar halledilmiş olmalıdır. Geriye kalan kısım için işletmeci daha düşük maliyetlerle problemi gidermiş olacaktır. Malesef ülkemizde yaptırımlar olmadan birşeyler yapılmıyor. Tüketiciyi de göz ardı etmemek gerekir tabii ki. Ekstra maliyetler olacaktır mutlaka ama bu gene tüketicinin yararınadır.
 
Enerji kalitesi ile birlikte,enerji verimliliği konusu da ,2010 yılından itibaren bizi çok meşgul
edecek konuların başında geliyor.Bu iki konunun,aynı başlık altında götürülmesi daha uygun
olur diye düşünüyorum.
Not :Eklediğim dosyada sorun çıktığı için maalesef sildim.
 
Son düzenleme:
Fahri bey, dosyayı açamadım.Bir sorun var galiba. Tekrar kontrol edebilir misiniz?
 
Eklediğim dosyada sorun olduğunu farkettiğim için sildim.Daha sonra tekrar deneyeceğim.
Enerji verimliliği kanunu,02.05.2007 tarih, 26510 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Mesajlar
930,997
Kullanıcılar
452,756
Son üye
umtdogru

Yeni konular

Geri
Üst