Nükleer santral konusu desteklemek yada desteklememek kişinin bakış açısına göre değişir.
karşı değilim ancak tek sorun doğal afet gibi yıkıcı bir afet sonucunda yada işletim v.s. hatasında sonuçları çok kötü olan bir teknolojidir. Her ne kadar emniyet önlemleri alınmış olsa da tarihte bunun bir çok örnekleri mevcuttur.
Ayrıca şunu da bilgilendirmek istiyorum.
Bu teknolojiyi bilmeyenler için elimden geldiğince kısa öz açıklamak istiyorum. Nükleer satrallerde diğer termik santraller gibi yakıt yakarak ısı üretir ve bununla yine buhar basıncı elde edip türbin döndürür. Daha çevreci olma konusu atık karbon salımı olmadığı için daha çevreci ancak bu teknolojide dünyamızı ısıtmaktadır. Sera etkisi olayını arttırıcı etkisi vardır.
Bir ikinci konu ve yanlış bilinen durum bir nükleer santral kurulduğunda Türkiye'nin enerji ihtiyacı sorunu çözülmüyor. Akkuyuda kurulan nükleer santral enerji ihtiyacımızın yaklaşık % 5 - 6 sını karşılıyor. Yani öyle aman aman bir kazanç sağlayıp tüm enerji ihtiyacımızı karşılamıyor.
Sadece bazı noktalara değinmek istedim.
@tex soruna gelince tek bir santral devre dışı kaldığında tüm enerji normal şartlarda gitmiyor. Diğer santraller sistemi beslemeye devam ediyor. Şöyle düşünün tüm üretilen enerji ortada bir bilezik gibi bir halkada toplanıyor ve tüm ülkeye bu halkadan dağıtılıyor. İşte bu sisteme enterkonnektif sistem deniliyor. Bir santral sistemden çıktığında bu halkaya giren diğer santraller şebekeyi beslemeye devam ediyor.
Burada hassas konu tüm santrallerin senkron olarak çalışması her santral frekans ve voltajları birbirine eşitlemeye çalışır. Fark bulunmaz. Tüm santraller kendi aralarında iletişim halindedirler.
Selamlar..