Eski teknoloji ile yeni teknoloji kıyaslanırsa, temelde digital sistemlerin gelişiminden söz edebiliriz.
Ancak eskilerde digital teknolji olmadığı için, sadece analog sistemleri kıyaslamamız gerekmektedir.
Digital ve analog tekniğinin kıyaslamasını ayrıca işleyebiliriz.
Çoğumuz biliriz ki çok çok eski model üretimler, oldukça kaliteli idiler. Günümüzde farklı teknolojilerle üretilmiş olsalar da, tadı tuzu olmayan, kalite unsurundan bahsedemeyeceğimiz yüzlerce binlerce ürün çeşidi bulunmaktadır.
Ne idi eskileri kaliteli yapan unsurlar?
Yarı iletkenler desek, daha modern ve teknik karakteristikleri çok çok daha iyi yeni üretimleri görmekteyiz. Üstelik eski teknolojide, ürünler çoğunlukla tekil elemanlar ile yapılmakta, bu yüzden bir elektronik devrenin ebatları çok çok fazla olmakta idi.
Devrede kullanılan pasif elemanlar desek, bugün üretilen kompenentler de, ebatları haricinde aynı işleve sahipler.
Bu sebeple, kendimce küçük bir araştırmaya giriştim.
Bu araştırma biraz da arkadaşımız
@elektrofizikci 'ye gıcıklık olsun diye yapılmaktadır.
NOT: Rekabet etmek gibi bir düşüncem yoktur
Hurdadan edinmiş olduğum bazı elektronik cihazları sökerek, içerisinde kullanılmış olan devre elemanları, yarı iletkenler ve pasif elemanlar olmak üzere incelemeye alınmıştır.
Böylece kendime farklı bir uğraşı ile, bilmediğim konularda araştırma ve dolayısı ile öğrenme fırsatım olacaktır.
Eski devrelerde kullanılmış olan, başta transistörler ve entegreler olmak üzere, veri katalogları internet üzerinden indirilerek, hem elemanların teknik özelliklerini, hem devrenin işlevsel özelliklerini, hem de tasarım özelliklerini incelememi sağlayacaktır.
İlk devremiz
@serkan_48 arkadaşımızda da bulunan, tahminim 80 li yılların teknolojisi olan BLAUPUNKT MICRONIC kaset okuyucunun kartı.
Serkan, yedek parçaya ihtiyacın varsa bana yaz. Elimde mevcuttur
Diğer bazı kartlar da incelemeye alınacaktır.
Devre kartları söküldükçe, elime bol miktarda malzeme de geçecektir
Bu malzemelerin teknik özelliklerini ve yeni tipleri ile kıyaslamalarını yapabilirsem, forumda payalabileceğim iyi bir veri olacağını düşünmekteyim.
Konu ile ilgili her türlü fikir alışverişinde bulunabilir, eleştrilerinizi yapabilirsiniz.