Bugün bir elekrikçiyle görüştüm. Ona anlattım fotoğrafları da gösterdim. Ana kablodan şüphelendiğimi böyle bir ses yapıp yapmayacağını sordum. Yapabilir dedi. Eski binalarda demir borulardan geçiriyorduk o kabloları dedi. Zamanla bazen zayıflayan kablo o demirden dolayı ses yaptırabiliyor dedi. Hatta dükkanının olduğu binada üstteki dairede aynı sorun olmuş yıllar önce. Sanki evde trafo çalışıyor gibi ses yapıyormuş. Dışarıdan yeni hatla kablo çekerek ve dükkanlarla evlerin hattını ayırarak evdeki sesin kesilmesini sağlamışlar. Ayırdığımız gibi kesti sesi dedi. Hatta yanındaki diğer elektrikçi nötr mü toprak mı deyiyordur o da o sesi yapar dedi ama orada dediğini tam hatırlamıyorum.
merhaba.
konu üzerinden epey zaman geçmiş ama sorunu çözebildiniz mi? bu konuda
yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
bizim site
iki bloklu ve tahminen 10 yıllık bir bina. ilk taşınmadan sonra özellikle
gece yarısı uğultu duymaya başladım.
tamda ilk mesajda bahsettiğiniz türden. önce
klima, buzdolabı, çamaşır makinesi, derin dondurucu, spor aletleri vs. gibi bir şey sandım ama gece yarısına kadar kimse bu cihazları 7/24 aktif çalıştırmaz. çalışsa da öyle böyle belirli aralıklarla bunların durması lazım. bu yüzden bunları direkt eledim.
neyse sonra fark ettim ki
gece yarısı 03.00 civarınlarında ses/uğultu bazen tamamen kesiliyor.
ilk başlarda çok umursamadım. aman aman bir uğultu değil ve çokta hassasta biri değilim ama yine de sessizlik bulunmaz bir konfor. fakat
kışa girdikten sonra uğultu artık hiç kesilmedi.
neyse bir gün gece devriyeye çıktım
oturduğum bloğun sağını solunu kontrol ettim. uğultu giriş, 1-2-3 katlarda duyuluyor ve hatta blok alt kısmında bulunan sığınakta da duyuluyordu. muhtemelen diğer dairelerde de duyuluyor
ama çözüm bulunmadıysa kimsenin ilgilenmediğini düşünüyorum. çünkü öncesinde site yönetimi
şirketteydi ve şirketin pekte umurunda olmuyor bu tür şeyler.
kapıcıya söyledim,
ilk kez sizden böyle bir şikayet duydum gibi bir şeyler geveledi.
tabi aklıma
titreşim, ses, basınç oluşturacak 3 senaryo geldi.
birincisi sıcak su kazanından su basan
silkulasyon pompasının basıncından (bizdeki merkezi sistem, ısı pay ölçer) diye düşündüm. çünkü
kışın petekler aktif oldu ve yüksek basıncın borularda rezonans yapabileceğini biliyorum. buda haliyle uğultuya neden oluyor. kapıcıya
silkulasyon pompasının basıncın değerini sordum
7-7.5 bar arasında dedi. (iki blok her blokta 32 daire var)
yüksek değil mi dedim firmaya sordum normal dedi gibi birşeyler söyledi. (pek inandırıcı gelmedi) ayrıca
sıcak kazan dairesi benim blokta değil, yan blokta yer alıyor ve sıcak su boruları benim dairenin altından geçmiyor.
ikincisi binanın en tepesinde bulunan
havalandırma rüzgar gülleri. tam emin olamasam bu güller sürekli döndüğü için ve olması gerektiği gibi kurulmadıysa
tüm binada uğultuya neden olabiliyor. bilemiyorum...
üçüncüsü
bina içinde sığınak kısmında yer alan elektrik panosu/trafosu neyse artık. yanına gittim ama aman aman bir ses yok. ve
elektrik panosu/trafosu benim dairenin altından geçmiyor. yan dairelerin altında kalıyor.
neyse sitede oturan
yeni yöneticiye söyledim. yönetic
i böyle şikayetlerin uzun zamandan beri olduğunu (
kapıcı yok demişti) ilk 3-4 kata kadar herkesin bu şikayette bulunduğunu sorunun
silkulasyon pompasından kaynaklanmadığını ve sığınak kısmına yalıtım yapılması gerektiğini söyledi, böylece sorunun çözülebileceğini söyledi.
şimdi mantık olarak sorunun kaynağını bulmam gerekiyor. kaynağını bulmadan masraf yapmak çok mantıklı değil.
bu konuda
sorun yaşayan ve çözüm bulanlar yardımcı olursa çok sevinirim.
şunu da ekleyeyim.
uğultu evin her tarafında duyuluyor. salt bir noktada yoğun değil. derinden gelen bir makine sesi gibi. sürekli çalışan bir pervane gibi, motor gibi. dikkat edince kulakta
hafif basınç oluşturuyor. gündüz veya normal zamanda fark edilmiyor. fakat
gece yarısından sonra ortam sessizleşince fark ediliyor. dediğim gibi kıştan önce bazen kesiliyordu şimdi ise 7/24 o ses, uğultu var. aklımda hala
silkulasyon pompasının basıncından diye düşünüyorum ama borular benim dairenin altından geçmiyor ve yalıtım yapılmış.
havalandırma rüzgar gülü de yapıyor olabilir. aha kaynağı bu diyebileceğim bir şeye benzemiyor. tespit edebilsem çözüm bulacağım sanırım. ayrıca site çevresinde gürültü kaynağı olabilecek en yakın ana trafo 100 metre mesafede ve trafoda herhangi bir gürültü vs. yok. olsaydı yanındaki binalar çoktan şikayet etmişti. ve yine yakında bir baz istasyonu vs. de yok. ayrıca binada doğalgaz sadece merkezi sistemde yani kazan dairesinde var.
dairelerde doğalgaz yok. tüple devam. yakında geçen bir enerji nakil hattı vs. de bulunmuyor.... elektrik telleri yer altından gidiyor...