kimkidük
Üye
evet hocam 3. sn'den sonra başlayan o uğultu işte. Kulağa gelen ses o.https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/evde-çözemediğimiz-ses.137519/
https://www.tesisat.org/sorucevap/923/dairede-ugultu
sesi yükselttim . herhalde bu ses
seste bozulma durumu var mı bilmiyorum ?
hayır hocam trafo falan yok bina altında.binanın altında trafo varsa sesin kaynağı o yasaklanmış bir eylemin sonucu.
Hocam çok teşekkürler cevabınız için. Fakat önerinizden, yazımı tam okumadığınız kanaatine vardım. Tüm binanın elektriklerini kesmeme rağmen ses kesilmedi! Yani kombi, tesisat ve sirkülasyon pompaları uğultuları direkt elendi! Buna varasıya evdeki temiz su borularından da bu tip uğultular olabileceğini düşünerek onun da ana vanasından kapattım. Ses devam. Hatta ve hatta bina doğalgaz vanasını da kapattım. Olası basınç değişiklikleriyle belki ses yapıyordur diye fakat nafile.Bakın, sn. tknsyn bu konuda en doğrusunu belirtmiş, çünkü trafo nüvesi uğultuları, elektromanyetik seslerin (çok yüksek gerilim hatlarındaki 380 kV 'da kablolardaki uğultular gibi) yanında çok daha başka sebepleri olabilir, bu türden olan çok değişik uğuldamaların.
Örneğin benim oturduğum apartmanda oturduğum 4. kattaki dairede bu sesler koriferler (bodrum katta 2 adet kombili doğalgaz kaloriferi ) özellikle yüksek derecelerle yandığı sürece çıkıp çıkan uğultulardan kış başından beri oldukça da rahatsız oldum. Ancak bahar aylarında yakma derecesini oldukça azalttıklarından olsa gerek uğultular azaldı, hatta hiç duyulmuyor. Bu uğultular insanın gece/gündüz kulaklarına işleyip oldukça rahatsız edecek boyuttaki karışık frekanslardaki sesler şeklindeydi. 2 adet küçük kombili kalorifer sistemindeki sıcak su sirkülasyon (devri-daim) pompalarındandır diyorum, kendi düşünceme göre. Çünkü kalorifer iç tesisat borularıyla sesler en üst katlara kadar iletilip her noktaya kolayca gidebilmiş oluyor.
Yani benim verebildiğim üstteki bu kalorifer gürültüsü uğultusunu da göz önüne alıp, sadece elektrikli üniteleri, elektromanyetik yolla oluşan Elektronik uğultuların yanında daha başka kaynaklarla ve çok değişik yollarla (Elektrik dışında kalan diğer makinalardaki mekanik veya hidrolik titreşimlerle de) oluşabileceğini ele alıp düşünmelisiniz. (Bu sesin orijinalini eksik kodecler yüzünden şu anda dinleyemedim, genel olarak duyulan uğultular üzerinden yorumu yapmış oldum) Kolay gelsin.
Hayır hocam. Elektrik cızırtısı değil. Bunu duyarak anlayabilirim zaten.
Binada bir şey değişmedi hocam. Söyleyebileceğim tek değişiklik, caddenin açıkta olan elektrik tellerini söküp kapalı tek kablo çektiler o kadar. Ama onunla alakası olduğundan ya da ondan sonra başlayıp başlamadığından emin değilim.Dairemizde son birkaç aydır, 24 saat boyunca hiç durmadan tuhaf bir ses geliyor.
Ben uğuldama diye tarif edebiliyorum.
bir kaç aydır ne değişmiş olabilir .
İp ucu burası.
Son düzenleme: