F klavyenin Q'ya karşı savaşı

ExpinceR

Üye
Katılım
15 Kas 2009
Mesajlar
540
Puanları
1
F klavyenin Q'ya karşı savaşı

Uzmanlar, Türkçe hızlı yazmaya en uygun klavye olan ancak kullanım oranı yüzde 10'lara gerileyen F klavyenin yaygınlaşmasının önemine işaret etti.
Türkiye Bilişim Derneği eski yönetim kurulu üyesi Serdar Bilecen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya genelinde Latin harflerini kullanan 4 klavyeden birinin F klavye olduğunu bildirdi.

Arap, Çin ve Kiril gibi alfabeler için özel klavyelerin bulunduğunu anlatan Bilecen, Türkçe F klavyenin ise Latin alfabesini kullanan özel olarak tasarlanmış 4 klavyeden biri olduğunu belirtti. Bilecen, İngilizce için geliştirilmiş İngiltere ve ABD menşei iki klavye ile Alman dili için geçerli olan bir klavyenin dışında F klavyenin 3. bir dil için icat edildiğini kaydetti.

İngilizce için üretilen Q klavyenin daktilo kullanılan dönemlerde harflerin birbirine karışmasıyla oluşan kitlenmelerin önüne geçmek üzere üretildiğini, ancak hızlı yazıma uygun bir klavye olmadığını belirten Bilecen, ''Q klavye, İngilizcede yavaş yazmak için üretilmiş bir klavye. O dönemlerde daktilolarda birbirine yakın tuşlar olması nedeniyle kitlenmeler yüksekti. Sık kullanılan harflerin birbirinden uzaklaştırılması için Q klavye ortaya çıktı. Bu nedenle Q klavye, hızlı yazma için verimli değil, aksine çok verimsiz bir klavyedir'' dedi.

F klavyenin ise 1955 yılında bir standart haline dönüştürülerek yoğun olarak kullanıma alındığını bildiren Bilecen, ancak giderek yaygınlığının azaldığını anlattı.

TÜRKİYE 10 YILDA F KLAVYEYİ KAYBETTİ
Son 10 yılda Q klavyenin, tüm klavyelerin yüzde 90'ını oluşturduğunu belirten Bilecen, ''F klavye oranı ise yüzde 10 dolayında kaldı. Türkiye, hızlı yazıma çok uygun verimli bir standart olan F klavyeyi son 10 yıldır kaybetmiş durumda'' diye konuştu.

Bilecen, önümüzdeki dönemde okullarda F klavye standardının yeniden getirilememesi durumunda bu klavyenin yakın zamanda ortadan kalkacağını belirterek, şöyle konuştu:

''F klavyenin yaygın kullanılması, Türkçe hızlı metin yazma, verimli metin yazma açısından doğru olandır. Çok hızlı yazanlar için F klavyede dakikada 100 kelime yazılıyorsa Q klavyede bu hız yarıya düşer. F klavyenin, Türkçenin harf ve kelime diziliş yapısına uygun olduğu bilimsel olarak da tespit edildi. Sürekli Türkçe yazan ve hız gerektiren mesleklerde, F klavye kullanımı büyük fark yaratır. Türkiye, F ile klavye hızında dünyada en yüksek başarıları kazanan ülkelerin başında geliyor. Dünya şampiyonları hep Türkiye'den çıkıyor. Bu şampiyonalarda tüm yarışmacılar kendi klavyesini kullanıyor.''

F klavye kullanımının yaygınlaşması için küçük yaşlarda alışkanlık kazandırılması gerektiğine işaret eden Bilecen, ilköğretim okullarından itibaren F klavye eğitimine başlanması durumunda 10 yıl içinde istenen kullanım oranının yakalanabileceğini belirtti.

Bilecen, ''Dünyada kendi klavyesini yaratmış 4 ülkeden biri olan Türkiye, F klavye ile dilimize ve on parmak kullanımına en uygun klavyeyi yaratmıştır. F klavye için farkındalık yaratılmalı ve çok geç kalınmamalı'' diye konuştu.

''AVRUPA VE ABD YÜZDE 85 ON PARMAK KULLANIYOR, TÜRKİYE'DEKİ ORAN YÜZDE 4''
Uluslararası Bilgi İşlem Federasyonu Türkiye Temsilcisi ve 1969, 1971 yıllarında Uluslararası Daktilo Klavye Şampiyonasında dakikada 113 kelime yazarak birinci olan Seçkin Köse ise açıklamasında, gençleri F klavye üzerine yetiştirip uluslararası yarışmalara götürdüklerini anlattı.

F klavyenin Türkçenin yapısına en uygun klavye olduğunu vurgulayan Köse, ''F klavyede, en güçlü parmaklara en sık kullanılan harfler yerleştirilmiştir. Sol ele sesli harfler, sağ ele sessiz harfler. En kuvvetli parmaklar olan işaret parmakları en sık kullanılan harflere basar. Bu sistem dünyanın ender sistemlerinden biridir'' dedi.

Avrupa ve ABD'de bakmadan 10 parmak klavye kullanıcılarının yüzde 85 oranında olduğunu, Türkiye'de ise bu oranın yüzde 4 olduğunu bildiren Köse, ''On parmakla bakmadan F klavye ile yazı geliştirilmeli. Böylelikle zamandan büyük tasarruf sağlanmış olur'' diye konuştu.

Köse, 1995 yılından beri Türkiye'de F klavyenin yaygınlaşması için çalışmalar yürüttüklerini, yakın zamanda ise Milli Eğitim Bakanlığını, Sanayi Bakanlığını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını ve TOBB'u ziyaret ederek bir öneri sunduklarını dile getirdi. İlkokullardan başlayarak gençlerin ve çocukların on parmakla F klavyeyi öğrenmelerinin teşvik edilmesini istediklerini bildiren Köse, ''Hangi klavyenin verimli olduğu tartışması bitmiştir. Bilimsel ve teknolojik olarak F klavyenin yaygınlaştırılmasının başarılması gereklidir'' dedi.


F Klavye yi 2 hafta kadar kullanmıstım daha basit fakat Q ya alıstıkdan sonra tekrar geri dönmek zor geliyor şahsen ..

İyi forumlar.
 
S.A.
İyi bir yazı arkadaşım Bilgiler için teşekkürler. Bütün ürünler Q klavye iken dönüş biraz zor devlet destekli olmalı bu iş
 
Ben ilkokuldayken sürekli F klavye ile Bilgisayar dersi görürdük..

Çünkü devlet o zamanlarda okullara F klavyeli Bilgisayarlar gönderiyordu.

F klavye ile İstiklal marşını yazmak baya zor gelmisti..

1 harfi 1 ders saati boyunca aramıstık :)

 
ilk bilgisayarım F klavyeydi alışmıştım iyice sonra Q ya geçmek zor gelmişti. ben de F klavyenin tekrar yaygınlaşması taraftarıyım. En yakın zaman da tekrar geçiş yapacam F klavyeye
 
Yapılan bir araştırmaya göre bir kitap için f klavye ile yazmada parmaklar 5 km mesafe katetmiş.Aynı kitabı Q klavyede ise yaklaşık 25 km mesafe kaydetmiş.İlginç değil mi? Bizi q klavyeye alıştıranlar utansın ne diyelimmmm
 
askerde F klavye kullanıyordum sivilie gelince alışmakta zorluk çektim. ama aynı zorluğu askerdede çekmiştim . yani insanlar istediklerine alışabilir kimseye kızmaya küfretmeye hakkımız yok.
 
Merhaba
"KEMALİYE KUYULUMU KAMELYAYA KEKELEYEMEM" Istanbulda "ŞAMPİYON DAKTİLO SEKRETER"kursuna gidip de bu ilk cümleyi bilmeyen yoktur.Hatırladığım kadarı ile parmaklarınızı "F" klavyeye yerleştirdiğiniz zaman tek hatta kalmak şartı ile bu bakmadan yazarak bu cümle ile başlardınız.Bizim süratli ve de hatasız yazı yazmada 1965-1975 arasında "DÜNYA ŞAMPİYONLARIMIZIN"olduğunu biliyor musunuz?
 
Sony, Türkiye pazarına verdiği önemi son derece somut biçimde ortaya koyan önemli bir yeniliği daha duyurdu.
Sony'den yapılan bilgilendirmeye göre, firmanın sadece kendi markası altında gelecek ilk akıllı telefonu olacak olan Xperia S ile birlikte başlayacak ve sonrasında piyasaya çıkacak tüm Xperia akıllı telefonlarda Türkçe F klavye desteği yer alacak. Tuş düzeni Türk dilinde en sık kullanılan harflere göre ayarlanan F klavye seçeneği ile birlikte hedeflenen tahmin edeceğimiz gibi Türk kullanıcılar için verimliliği arttırabilmek.

80'lerde Türkiye'deki ilk PC'lerin İngilizce Q klavye ile ithal edilmesi neticesinde ülkemize giren Q klavye bugün ülkemizin en yaygın klavye düzeni olsa da araştırmalara göre, ABD ve Avrupa'da (Q) klavyeye bakmadan yazabilen kullanıcıların oranı %85 iken Türkiye'de bu oran sadece %4. Bunun sebebi Q klavyenin Türk dilinin harf sıklığına uygun olmaması. Ülkemizde F klavye kamu kuruluşlarında ve basında, özellikle de daktilo çıkışlı kullanıcılar arasında oldukça fazla tercih ediliyor.


Buna ek olarak yine ülkemizde bakanlık düzeyinde yapılan araştırmalara göre Türkçe F klavye, tuşlara bakmadan son derece hızlı ve seri biçimde yazma alışkanlığı kazandıracağı için hem genç kuşakların teknolojiye erişimi kolaylaşacak,hem de dolaylı yoldan ekonomide üretkenliğin artmasına yönelik bir başka kanal daha açılmış olacak.

Alıntıdır Kaynak: PC Labs

Q,W,X harfleri ayrıca en üst rakam sırasında yer alan "OLYMPIA" marka 2 adet daktilomu,pc'min olduğu ancak printerimin olmadığı yıllarda dilekçe ve başvuru yazılarımı yazarken epeyce kullanmıştım.Şu anda "Q" klavyeli olarak kullanmış olduğum "A4 TECH Anti RSI" marka klavyemi,eskiden kullanmış olduğum "F" klavyeli daktilom kadar hızlı ve işlevsel olarak kullanamıyorum.
 
bize de lisede pardüs kurulu ve f klavyeli bir laboratuar kurulmuştu, ilk haftadan sonra klavyeler sokulup q ya donduruldu işletm sistemi de xp ile formatlandı..
 

Forum istatistikleri

Konular
130,166
Mesajlar
933,930
Kullanıcılar
453,294
Son üye
MEGATRO

Yeni konular

Geri
Üst