Fabrikasyon CNC makinası

Resimde a-.a- ve b-,b+ uçalrı belirtilmiştir.
 

Ekli dosyalar

  • TB6560connections.jpg
    86.7 KB · Görüntüleme: 39
Öğrenme açısından bundaki bağlantı ne amaçla veya neye göre söyleyebilir misiniz?
 
6 Kablolu motoru bu karttaki motor çıkışlarına bağlayacaksınız.Bu kart bipolar step motorlar için sizin motorlarınız hem bipolar hem unipolar olarak bağlanbiliyor.Bu yüzden uçları bulduk ve bipolar olarak (4 kablolu) bağlantıya hazır.
 
Ben bu motorları tek tek bağlasam çalıştırabilir miyim bu kart ile yoksa 3 motoru da bağlamalı mıyım?
 
Elbette çalıştırırsın cnc mantığı koordinattır xyz 3 düzlem=3D bu yüzden 3 motor şart, ama 2 düzlem de kullanabilirsin, a b + - de önemli ki ekranda gördüğünü alabilesin. Yani hatalı kafana göre bağlarsan sağa git dersin sola gider veya farklı motordur yükselir.
 
by lent_ cevaplamış sorunu.Motorları çalıştırmak için Mach3 kurman gerekecek bilgisayara ve cd içerisindeki ayarları yapman gerekecek.Ondan sonra isteğin axis'te istediğin motoru çalıştırabilirsin ister tek tek, ister hepsini, ister ikisini.
 
Evet, bağlantıları yaptım, programda port ayarlarını da cd ye göre ayarladım ama motorlarda hareket neden olmaz acaba?
 
Karta 24vd yada 12 vdc besleme gerilimi verdiniz değilmi?
Kart üzerinde yanan kırmızı led varmı?
Motorlara start nasıl veriyor ve çalışmıyor diyorsunuz?
 
Ramerturk arkadaşımız motor tuning ile ilgili zamanında bilgi vermişti:Motor Tuning ayarları nedir?

Steps Per: Sürücü kartın Microstep ayarına göre 1 mm için gerekli adım sayısı, nasıl hesaplanır?

1.8 derece 200 adım (1.8x200=360 derece =bir tur) step motorlar için kullanılacak 16 / 5 hatve vida miller için

1/1 (Fullstep) için = 200 / 5 = 40
1/2 microstep için = 200 / 5 = 40 x 2 = 80
1/8 microstep için = 200 / 5 = 40 x 8 = 320

Sürücü kartınızdaki microsteps durumunu bilmiyorsanız yanlış rakam girerseniz ne olur. Sadece makinanız tam ölçülerde hareket etmez. Siz 100 mm hareket etsin istediğinizde duruma göre 50 mm yada 200 mm hareket eder. Ama isterseniz otomatik olarakta bu değeri calibre edebilirsiniz. Settings sayfasında sol alt köşede "Set Steps per Unit" butonuna tıklarsnız, karşınıza X,Y,Z,A,B,C eksenleri çıkar hangi exseni kalibre etmek istiyorsanız tıklayıp "OK" ile seçersiniz. "How far would you like to Move the X axis" sorusu ile seçtiğimiz eksende ne kadarlık bir mesafe gitmek istediğimiz sorulur (mm cinsinden) Örn: 100mm yazın ve OK leyin.
Makinanız bulunduğu konumdan X ekseninde + yönde 100 mm hareket edecektir. "How far dd the X Axis move? (Measured Value)" ile Makinanızın fiili olarak ne kadar gittiğini ölçüp yazmanız istenir. Fiili gidilen ile mach3 ün gittiğini düşündüğü mesafeler birbirine oranlanarak sizin makinanız için uygun olan Steps Per Dğeri hesaplanır. Herşey bu kadar kolay.


Velocity : Makinanızın hareket hızını gösterir değer. Buradaki rakam Sürücünüze, kullandığınız Step motorların gücüne, mekanik aksamın sürtünme direncine, makinanızın ağırlığına, kullandığınız hareket mekaniğine ve kullandığınız güç kaynağına göre değişiklik gösterebilir.

Aynı motor için farklı mekanik sistemlerde farklı değerler girmek gerekebilir. MDF bir kasa ile Metal bir kasada kullanılan 3A motorun Velocity değeri çok farklı olabilir. Aynı şekilde değişik hareket yöntemleri bu oranı değiştirebilir. (Lineer Kızak+Araba , Krom mil+Lineer Rulman vs.)
Peki bu değerin büyük yada küçük girilmesi neyi değiştirir. Eğer sisteminize uygun değerden büyük bir Velocity değeri girerseniz motorlarınızın gücü bu hareketi yapmaya yetmeyeceğinden takılma yapar, adım kaçırır Ekranda görünen koordinat ile Fiili koordinat birbirini tutmaz. Olması gerekenden küçük girerseniz de makineniz daha hızlı çalışabilecekken daha düşük hızlara rıza göstermiş olursunuz.
Motorunuz takılma yapıp adım kaçırıyorsa Velocity değerini düşürün.
Motorunuz takılma yapmıyor ama yavaş çalıştığını düşünüyorsanız Velocity değerini arttırın. Bu iki şıkkın orta noktası sizin için en uygun Velocity değeridir.

Acceleration: Motorların harekete başlarken ve dururken nasıl bir hızlanma yapacağını gösterir. Arabaların kalkış ve duruşlarına benzer. Motorunuza, kullandığınız mekaniğe vs. göre değişiklikler gösterebilir. Acceleration için Yüksek değerlerde CNC'niz ilk hareket başlarken ve dururken sert hareketler yapar hassas işlerde bu sıkıntılar yaratabilir. Bu değerin çok düşük girilmesi durumunda da makinanız gereksiz yere yavaşlar.


Herkese kolay gelsin...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…