Fanlardan tasarruf

ozgurumut

Üye
Katılım
9 Nis 2008
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar tasarruf amaçlı bazı projelerim var.Projede yaklaşık 650 derecede bir fırından çıkan 300mm.uzunluğunda,250mm. genişliğinde 6mm.kalınlığında 2 adet cam (aralarında 70mm. aralık var) 20d/dak. hızında 1.5 metre genişliğinde bir bantta hareket etmekte.Bu camlar dış ortamdan alınan hava ile toplamda 240Kw.gücünde 10 adet fan ile 10 metre mesafa sonunda camın sıcaklığını 650 dereceden 55 dereceye düşürmekte hava camlara hem üstten hem bantın alt kısmından üflenmektedir..Benim ulaşabildiğim veriler bunlar.Teknik ve şu anki yetki sorunları sebebiyle başka verilere ulaşmam mümkün olmadı.Bu konuyu yöneticilere bildirmeden ön araştırma yapmak istedim.
Ben birebir çözüm değilde genel tavsiye bekliyorum.Muhakkak bu sistemi etkileyebilecek birçok done mevcut fakat sorularım şu.
1-Bu sistem lokal bir paket chiller grubuyla yapılsa tasarruflu olurmu.
2-Ben bu 10metrelik mesafeye bantın üzerine ve altına işletme içinden hava üfleyerek çoklu fanlarla örneğin 2.2 kW 15 üste 15 alt kısma yerleştirerek(İç-dış sıcaklık değişkenliği 10 derece olsa) soğtmayı sağlayabilirmiyim.
3-Sizin bir fikriniz var mı?.
Teşekkürler.
 
Selamun Aleyküm
Sadece hali hazırdaki sistem özelliklerine göre değil aynı zamanda daha kaliteli ve ya gelişmiş sistemleri de incelemek gerekir.
Camların ısıl sığalarının tesbiti ile(özgülısı*kütle) soğutma hakkında bir tahmin yapılabilir ama camların muhattap oldukları ısıl halin mekanik özelliklerine etkidiği düşünülürse, soğuma işinin ne hızda(hangi sıcaklıklarda ne kadar vb.) olması gerektiği gibi bilgiler incelenmelidir.(istenilen cam özelliği de soğuma hızı vb için önemlidir.)
Gereken soğutma yüküne göre, hava ile ısı transferi ve camın kendi içindeki ısıyı iletimi(ısıl iletim katsayısı,hızı vb) düşünülerek hava ile zorlanmış konveksiyon namına incelemeler yapılabilir. Tabi havayı dağınık biçimde püskürtüp atmosfere bırakmaktansa bir kanalın içinde, havanın malzemeye uygun teması sağlanarak vb geliştirmeler ile çalışmak daha uygundur.
Camın sistenilen soğuma özelliklerine göre soğutma ortamı da hava dışında incelenebilir.
Hali hazırda bahsedilen soğutma yükü hesaplanıp, zorlanmış konveksiyonla (ideal) ısı transferi katsayısı hesaplanarak gereken hava hızı, debisi, atmosfer bilgileri(basınç,sıcaklık vb) ile kabaca hesalar yapılıp yorumlanabiir.
Soğuma hızı, hangi sıcaklıklarda ne kadar beklemesi ve dahası inceliklerin yer almadığı kaba hesap ile;
T1 : Camın ilk Sıcaklığı T2: Camın istenilen son sıcaklığı m : cam kütlesi c : cam özgül ısısı
Q = CamınSoğumaYükü = m * c * (T1-T2)
Hava ile ısının atılması için;
h : ısı transferi katsayısı (hava ile zorlanmış konveksiyon)
F : Isı transferi yüzey alanı
Th : Havanın giriş sıcaklığı Tc: Camın ilk sıcaklığı
Q = h * F * (Tc-Th)
Son hesaplanan Q nun ısıl sığadaki Q yu kabaca karşılaması gerekir. Mesela ışıma ile ısı transferi gibi ince noktalar da ele alınmış değil.
Sistem geliştirmesi, bant üzerinde temas ettiği kısımları içten su soğutmalı olarak yaparak ısı transferi namına kullanılamayan yüzeyler de kullanıma alınabilir.
Sistem özellikleri, camın fiziksel-mekanik özellikleri hakkında paylaşımlar olursa daha efektif ele alınabilir konu.
Başarılar dileriz..
 
Çok teşekkürler.Ben elektrik teknisyeniyim.İklimlendirme konusunda bilgim çok az.Bu iş tabiki profosyonel çalışma gerektiriyor fakat ben kapıyı nasıl aralayabilirim yani bu aaraştırmaya girmeden önce onay almam gerekiyor.Olur veya olmaz sorun değil.Fakat ben bu gücün yani 240 kW.fazla olduğu düşüncesindeyim.Bir de sulu soğutma mı ,yoksa sadece hava gücüylemi soğutma tasarrufludur acaba.Örneğin çok fazla düşük ısı gerektirmeyen yerlerde +25 derece gibi
 
Rica ederiz.
Buradan sistem özellikleri, resimleri çizimleri gibi bilgiler paylaşılırsa, gereken bilgiler verilirse dahil olanlar ile profesyonel bir çalışma yapılmaması için bir sebep yok.
Camın mekanik özelliklerini soğuma hali etkilediğinden, tek tasarım parametresi minimum enerji değildir.
Suyun daha düzgün yönlendirilmesinden(hava gibi dağılmamasından), ısı transfer ürünü(cam) ile tam temas halinde olduğundan(daldırılma vb), suyun soğutulması gereken ürüne(cam) ve kendisinin soğutulma ünitesine aktarımı (pompa) ile daha düşük enerji ile hallolduğundan, enerji masraflarının azaltılması akla gelir ama sistem işlem gereksinimlerini karşılaması yönünden incelenmelidir. Tabi bazı dezavantajlar, su sıcaklığının kontrol edilerek camın soğuma oranının ayarlanması gibi yöntemlerle aşılabilir.
Soğutma sistemi; nemlendiricili,yerine göre soğutucu akışkanlı kombine hatta soğutucu akışkan olarak havanın dahi kullanılma ihtimali ile incelenebilir.
Detaylı bilgi sunulması takipçilere de faydalı olur,
Başarılar dileriz..
 
Maalesef başka bilgi paylaşamıyorum.Yinede ilgilendiğiniz için teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,257
Mesajlar
934,843
Kullanıcılar
453,495
Son üye
Ozsuebu

Yeni konular

Geri
Üst