Değerli arkadaşlar. Söyledikleriniz katılmakla birlikte yapılan kompanzasyon panolarının çok büyük çoğunluğunda işletmedeki yüklerin karakteristiklerinin ölçümleri yapılmaz. Elbette en iyi kompanzasyon biçimi bireysel kompanzasyondur ancak yükünüz çoksa pek kullanışlı bir yöntem değildir. Bunun için işletmelerin genelinde mevcut trafo gücüne göre grup kompanzasyon yapılır. Grup kompanzasyonda gerekli tedbirleri alındığında sorun çıkarmayacak bir kompanzasyon biçimidir. Peki nedir bu gerekli tedbirler ; birincisi, trafonun boşta çalışma akımını karşılayacak bir sabit kondansatör olmalıdır (genellikle trafo gücünün %3'ü gibi birşeydir). Eğer sabit kondansatör konulmazsa aktif tüketim düştüğü zamanlarda (bayramlar, tatiller, bakımlar ...vb.) trafonun çalışması için hala reaktif tüketim devam edeceğinden endüktif reaktiften sorun yaşayabilirsiniz. İkincisi bütün kompanzasyon kademeleriniz aynı olmamalı en az 3 farklı kademe olmalıdır. Örneğin; 1. kademe 25kVAR, 2. kademe 50kVAR, 3...n. kademeler 80kVAR gibi. Üçüncüsü kondansatörlerin önüne harmoniklerin engellenmesi için reaktör olmalı ve bu reaktörlerin rezonans frekansları uygun seçilmelidir. Kondansatörünüzünde voltaj değeri uygun seçildiğinde (460V, 525V ...vb.) kompanzasyon konusunda bir sıkıntı çekeceğinizi sanmıyorum...
Bunlara ek olarak hızlı devreye girip çıkan yükler içinde bir şey söylemek isterim. Eğer yükleriniz yüksek tüketimli ve sık sık devreye girip çıkan cinstense kontaktörlü tetikleme yerine tristörlü tetikleme kullanılırsa tristörler kontaktörlere göre çok daha hızlı kapasiteleri devreye alıp çıkaracağı için bir sorun yaşamazsınız. Ayrıca kontaktörün yapışıp kapasitifin fazla basılması sorununuda halletmiş olursunuz...