Faz farkı nedir?

Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Konu başlığı olarak "faz farkı nedir" diye genel bir soru sorulunca aklıma sesteki, ışıktaki veya elektrikteki ama mutlaka fizikteki bir faz farkı geldi. Forumumuz otomasyon ve elektrik-elektronik tam ağırlıklı olduğundan elektikteki faz farkını kastettiğiniz ilk önce benim de aklıma gelmişti.

Bobin ve kondansatör ac,dc elektrik akımına karşı birbirinin tam tersi olarak tepki gösterir, birinde akım gerilimden önde, diğerinde arkadadır. Ancak bobin, kondansatör ve direncin öncelikle iç elektronik yapısını normaldeki çalışma mantığını çok iyi bilirseniz ac,dcd akımdaki faz farkının otaya çıkabilmesi kavramlarını anlamak da o kadar kolaylaşacaktır. Elektriğe Giriş, Basit Elektronik Elemanlar, Elektronik Devre Elemanları konu başlıklı yazılı veya netteki megep türündeki yazılı kaynaklardan bobin, kondansatör ve direncin eleman olarak ne işe yaradığını, ac ve dc akıma karşı birbirlerinden tepki (Davranış) farklarını araştırıp öğrenerek bu konuyu iyice pekiştirirsiniz. Herşey bir merakla başlar ve neticesi ilerisi (Gelecekteki kariyer) için çok iyi olur. Başarılar dileğimle. Tebrikler.
 
Kondansatör, iki iletken plaka arasına yalıtkan bir malzeme konulması ile elde edilir. Temel görevi üzerinde gerilim depolamaktır, plakalardan biri + diğeri - olur.

KONDANSAToRLER-3.jpg


Kondansatör DC kaynağa bağlandığında devreden logaritmik olarak azalan bir Ic akımı geçer. Bu durumda kondansatör üzerindeki Vc gerilimi artmaya başlar. Buna kondansatörün dolması denir.

Kondansöter dolar ve üzerinden akım akmaz ama bir gerilim ile dolmuştur artık.

capacitor-charging.gif


Yani Kondansatör uçlarına uygulanan gerilimle dolar ve doldukça kendini oluşturan/dolduran gerilime ve akıma zorluk göstermeye başlayan bir elemandır, uygulana gerilim yükselmeye ama akım sıfırlamaya gider

Bu zorluk gösterme AC alternatif gerilim uygulandığında daha belirgindir ve akım ile gerilim arasında faz farkının oluşmasına sebep olur. Buda elektrik sektöründe bir çok yerde faydalı işler yapmak için kullanılır.


dogru-akım_img_32[1].jpg


Bobin içinde benzer durum akım için geçerlidir, bobinde elektrik depolama yapar ama manyetik alan olarak depolayan bir eleman, oda kondansatör gibi uçlarına gerilim uygulandığında doluyor ve depolama yapıyor, kondansatörden farkı akım gerilim grafiklerinin ters olması yani akımın sıfırdan yükselmesi yani ilk anda akım geçişine müsade etmemesi, akımı kendi üstünde depoladığını ve sıfır geçiş olduğunu düşünebilirsin, gerilim ise sıfıra doğru gitmesidir.

Sonuç: kendini besleyen dolduran akıma ve gerilime zorluk gösterir, AC gerilim uygulandığında bu daha belirgin hale gelir ve faz farkının oluşmasına sebep olur.


En basit bu şekilde yazabildim. Hatalar,yanlışlar ve eksikler varsa kusura bakmayın şimdilik bunlar yeterlidir ve öğrenci kardeşimizin aklındaki soru işaretlerini giderir umarım
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,969
Mesajlar
922,183
Kullanıcılar
451,164
Son üye
Yalpaslan

Yeni konular

Geri
Üst