hocam peki nötre denk geldiğindeki kaçak ile faza denk geldiğindeki kaçak niye birbirinden farklı? nötre denk gelşnce niye daha az oluyor cihazın kaçırdığı akım iki durumdada aynı olmazmı?Rezistanslı cihazlarda çok karşılaştığım durum. Rezistansın bir ucuna çok yakın noktada kaçak olduğunda, fiş bir konumda iken kaçak olan noktaya faz ucu denk geliyor ve anında kaçak akım röle si devreyi açıyor. Fiş diğer türlü takılınca faz-nötr yer değiştirdiği için aynı uca nötr denk geliyor. Esasında yine kaçak var sistemde ancak yok denecek kadar az. O kadar küçük ki kaçak akım koruma şalteri algılama sınırından daha düşük. Kaçak akım rölesinin tepki vermemesinin sebebi bu.
hocam müthiş örnek vermişsiniz şuan anladım dediğinizi. dediklerinize göre kendi çapımda bir şekil çizdim buraya paylaşmak istiyorum. umarım şekilde doğru gösterebilmişimdirKaçak noktası faz ucuna ne kadar yakınsa kaçak noktası ile -toprak arasındaki gerilim, dolayısı ile kaçak akım fazla olacaktır. Kaçak noktası nötr e yakın olunca kaçak noktası ile toprak arasındaki gerilim düşük olacağı için kaçak akımıda çok az olacaktır. Umarım aktarabilmişimdir. Bilgisayardan bağlanıyor olsam resimler ile destekleyebilirdim. Saygılar.
Ekleme:
Şöyle düşünün, çeşmeye bağlı 100 metre bir bahçe sulama hortumu var. Eğer 2.metrede bir delik oluşursa ciddi manada bir kaçak su akacaktır. Fakat 95.metrede bir delik oluşursa en fazla damlama şeklinde bir kaçak olur. Buna benzetebilirsiniz. Hortumun uçlarını değiştirirseniz hortum aynı olmasına rağmen aynı noktalardan kaçak miktarları değişir.