Konu üzerinden çok zaman geçmiş durumda ama genel bilgi olarak vereyim istedim. Böyle hassas uygulamalarda tristör güç kontrollörü kullanmanız daha faydalı olur. Bütün endüstriyel tip uygulamalarda bu tip bir kontrollör kullanmak daha hassas daha güvenilir bir metodtur. Nedir bu derseniz şebekeden gelen sinüsü belirli periyotlarda tristör vasıtasıyla kıyarak ısıtıcı dirençlere uygulanan gerilim seviyesini ayarlar. Hem dirençleriniz için yumuşak yol verme sağlayarak anlık yüksek akımları önler hem de daha hassas bir sıcaklık kontrolü sağlar. Bu işi yapan çeşitli markalar var ama AEG, JUMO gibi markalar ön plana çıkıyor:
1.
http://www.artronic.com.tr/Upload/Sayfa/product_documents/AEG_Thyro_A_H1_HRL1_HRLP.pdf
2.
http://www.jumo.de/products/automat...-phase-thyristor-power-controller-709063.html
Tabi cihaz bu kontrolü tek başına yapamaz. Bunun için sıcaklık ölçer ve PID kontrollör lazım. Seçeceğiniz sıcaklık ölçer tamamen uygulamaya bağlı ama sizin RTD (PT100, PT1000 vb.) daha uygun gözüküyor. Bu konuyu internette araştırabilirsiniz:
http://diyot.net/termistor/
PID kontrollör için çeşitli markalar mevcut.
1.
https://www.eurotherm.com/pid-control-made-easy
2.
http://www.jumo.de/products/temperature/4247/measuring-control-and-automation-system.html
Yine JUMO firmasından da bulabilirsiniz kontrollörü. ENDA, ELIMKO markaları da iş görür.
Temel olarak sıcaklık ölçerden gelen bilgi PID kontrollörde işlenir ve bir analog çıkış olarak tristör güç kontrol ünitesine gelir. O da analog girişindeki değere göre dirençlere uygulanan gerilimleri ayarlar. PID kontrol paramterelerinin ayarlanmasında en zorlu alan sıcaklık kontrolüdür. Çünkü dirençler ısınmaya başladı mı soğuması zaman alır o arada sıcaklık değerini aşarsınız. O yüzden Autotune daha iyi bir seçenek gibi duruyor her zaman.
Dünyada endüstriyel ısıtma sistemlerinde söz sahibi uzman firma ise Chromalox firmasıdır. Komple endüstriyel çözümler istendiğinde dünyada tektir.
Ekte benim yaptığım örnek bir proje ve Chromalox firmasının anlatımı mevcut.