güç kaynağı

darrk74

Üye
kengi yaptığım güç kaynağına kısa devre koruması ekLemek istiyorum nasıL yapabiLirim güç kaynağında ;1 adet köprü diyot1 adet 78121 adet 78051 adet kondansatör2 adet 104 mercimek kondansatör1 adet 1 amper 13.5 voLt transformatör var

7812 ve 7805 olucak yanlış yazdım

devre şemasını ekleseydin iyi olurdu zener diyotla yapabilirsin kısa devre esnasında zener üzerinden ters gerilim akıtarak kısa devre esnasında led yakıp buzzerla seste ekleyeblirsin çıkış geriliminide kesebilirsin böylece

tek 7812 ve 7805 bağlı benimkinde

bu basit bir doğrultmaç devresi anladığım kadarıyla sana +12 volt ve+5 volt yeteli geliyor doğrumu? 7805 ve 1 den fazla akı çekeceksn bu devreye birde 2n3055 gibi bir power transistör bağlamalısın internette hazır şemalar var çalışan onlarla ilgilensen daha iyi bence

ben bununLa yaptığım devreLeri çaLıştırıyorum onun için daha iyi bir devreye ihtiyacım yok bu devreye kısa devre koruması yapmak istiyorum sadece

sayfada bir kısımda kısa devre koruma kısmı falan yazıyor bakabilirsin

Merhaba,

Bahsettiğin 78 serisi regulator entegrelerin dahili SCG Short Circuit Guard Kısa devre koruma devresi zaten var. Niçin Artı bir daha yapıyorsun. Amaç Devreyi artı korumak ise LM317 ile bir akım sınrlayıcı devresi eklenebilir. Ha hem devreyi hemde Trafoyu vs. korumak ise burada fiziksel bir takım kontroller gerekli; harici bir besleme kaynağı ile beslenen örn 5VDC bir rölenin bobin ucunun birini bizim güçkaynağının ucu kısadevre olduğunda anahtarlayacak (kapatacak) şekilde bu harici besleme kaynağına,bobinin diğer ucunuda yine bu harici besleme kaynağına direk bağlayalım. Bu rölenin normalde kapalı kontağınıda bizim asıl (korumak) istediğimiz güçkaynağınımzın Input ucuna seri bağlayararak bir anahtarlama işlemi yapalım. Netice olarak asıl güç kaynağımız çıkışdan fiziksel bir kısadevre ile karşılaştığında röle enirjileni ve normalde kapalı kontak açılarak Asıl (korunması gereken) güçkaynağına gerilim girişini engeller. Bundan daha iyi koruma bilmiyorum...İşyerinde kısadevre yüzünden ayda bir trafosu ve devresi yanıp duran cihazı bu şekilde kurtardım. Ayrıca diğer kontak üzerinden birde buzzer bağlayarak kısadevre olduğunda uyarı sesi alınabilir...

Forum istatistikleri

Konular
129,851
Kullanıcılar
452,705
Son üye
Payidarx

Yeni konular

Geri