Gürkanizmir
Katılımcı Üye
Aslına bakarsan şimdi şöyle bir şey var.
Genellikle şöyle bir mantık ile hareket ediliyor.
Benim klimam günlük 1.400 watt tüketiyor diyelim.
Sanki o klima 1.400 watt ile çalışıyor gibi düşünülüyor.
Halbu ki öncelik olarak şunu hesaplaman gerekiyor.
Benim cihazım kaç watt ile çalışıyor. Tüketim en son iş.
Mesala klima 1.400 watt ile çalışıyor ise 3.000 watt lık bir sistem kurmalısın.
Yoksa klimayı çalıştıramazsın.
Mantığını anlatmaya çalışıyorum. Hesap kitap işine girmiyorum haberin olsun yani
Ilk yazdığım da belirttim zaten cihaz gazlarsa anlik maksimum 1400 watt kendini kısarsa anlık 400 watt çekiyor minimum. Ortam isisina göre bazen 800 bazen 500 watt çekiyor. Ama 1400 u geçmiyor. Saatte ortalama 700 watt çekiyor. Bana anlık 1500 watt güç verecek Panel gerekiyor o zaman yanlış değilse. Cihaz kendini kısarsa az . çekecek. Ben mi anlatamadım. Aynı şeyi mi söylediniz anlamadım.
Bu ınverter klima için geçerli değil. İnverter hep devrede olduğu için sürekli bir enerji ihtiyacı gerekiyor. Eski tip klima olsa dediğiniz doğru azda olsa. Eskiler de ne kadar çalışıyor ne kadar duruyor hava sıcaklığı ortam daki isi kaybı gibi bi sürü değişkene göre hareket ediyorlar.Buzdolabı ve klima türü cihazlar belli süre çalışıp belli süre dinlenirler. Dolaysıyla satte hatta günlük tüketimi wattmetre gibi bir cihazla ölçmek en doğru ihtiyacı belirleyecektir. Ayrıca Elektrik motorlu cihazlarda ilk çalıştırmada motor kalkışı için demeraj denen aşırı yüklenmeyi kaldıracak bir sistem kurmak gerekir.
Gündüz destek verse yeter yinede. Akü ye masraf mantıklı değil bence. Yada su mümkün mu bilmiyorum. Bende 500 watt lik sistem olsa cihaz 500 watta kadar ki çalışma yükünde güneşten 500 u geçince 600 watt lik kisimda şebekeden 100 watt çekemez mi.Attığın taş, ürküttüğün kuş misali, sadece güneşli saatlerde yeterli panel ve uygun bir dc-ac tam sinüs invertör ile teorik olarak çalıştırmak mümkündür. Fakat kaç kuruş tasarruf edersiniz ya da zararda mı olursunuz onu ayrıca hesaplamak gerek. En az 1,5KW bir tam sinüs akıllı invertör ve güneş olmayan saatlerde de kaç saat çalışacaksa o kadar watt'ı karşılayacak akü gerek. Diyelim akşama doğru 16:00'dan sonra 6 saat daha sürekli çalışırsa, onun da yarısında tam güçte çalışırsa yaklaşık 3 saat x 1400W + 3 saat x 400W=5400W, Bu da P (Güç) = I (akım) x V (volt)' tan => I=5400/12=450Ah akü kapasitesi gerekir. Akülerin derin deşarja düşmemesi için yüzde ellinin altına boşaltılmaları önerilmez. O yüzden bunun iki katı alınır, 900Ah, 4 adet 12V 200Ah akü diyelim. Panellerle (kış aylarında verim aşırı düşer!) birlikte maliyet 10-15 Bin TL yi bulur. Ama güneşle ısınırsınız!