Güneş Paneli İle Akü Şarjı

Eğer elinizdeki Panel 0,5 Amper Mpp akımı sağlıyor ise bu solar panel 10 Watt civarındadır.
Solar paneller sabit gerilim üretmezler.
Elinizdeki panelin 10 Watt olduğu varsayımı ile düşünürsek;
Bu panelin Mpp voltajı(Maksimum güç verebileceği voltaj) 15 ile 17 V civarıdır.
Açık devre (yüksüz-akım çekilmediği) anında verdiği voltaj ise 20 ile 22 volt arasında değişir. Eğer yırtılmadı ve yıpranmadı ise arka yüzdeki Panelin teknik veri etiketinden okuyabilirsiniz.

Panelin + çıkışını 1A lik bir diyot üzerinden direkt aküye bağlama ile şarj edebilirsiniz. Hiç merak etmeyin sorun olmaz. Şarj kesme işlemi için akü uçlarındaki gerilimi okumanız ve karşılaştırma yapmanız yeterli İstediğiniz gerilim seviyesine ulaştığınızda ise bağladığınız diyottan önce ki noktadan solar panelin uçlarını transistör veya sizin belirleyeceğiniz bir kompanetle 1-2 Ohm luk direnç üzerinden kısa devre etmeniz yeterlidir.

sn erdincotenbulbul ;
Panel etiketinde belirtmesi gerekmezmi sizin dediğiniz voltajı?

Konuyu açan nahit bey panel 12 volt diyor panele. Panel hakkında bilgim yok öğrenmek istediğim için soruyorum yanlış anlamayın.
 
Sayın greenyucel
Elbette tüm panellerde etiket vardır. ve teknik değerler verilir. Sadece 1-2Watlık panellerde etiket bulumaz. Fakat 10W ve üzeri olan tüm panellerde mutlaka vardır.
Arkadaşın elindeki panelde etiket yıpranmış veya sökülmüş olabilir eğer yoksa.

Etiket bulunmuyorsa kendi deney düzeneği ile çok basit bulabilir.

Panelin çıkışını yüksüz durumda tam güneş açısında ve güneşte ölçsün okuduğu değer açık devre gerilimidir.
Üzerinden 0,5A akım geçirecek şekilde bir yük bağlasın. Akımı ve gerilimi okusun. Okuduğu değer max güçteki vereceği gerilimdir.
 
Akü Şarj Cihazı (redresör):


Bir şarj cihazı akülerin ihtiyacı olan şarjı güneş panelinden sağlamak zodundadır. aynı zamanda akülerin aşırı yüklenmemesini de sağmalıdır. güneş panelinin akülere bağlantısında doğrudan bir bağlantı yaptığımızda akülerin zarar görmesine sebep olabiliriz. mutlaka akü şarj cihazıyla birlikte şarj edilmesi gerekmektedir.


Akü şarj cihazı (redresör) güneş panelinden gelen akıma göre seçilmektedir. eğer 20 amperlik bir şarj kontrol cihazınız varsa, güneş panelinden maksimum 20 amperlik bir bağlantı yapmak zorundasınız. şarj kontrolün en büyük avantajı (PWM) darbe genişlik modülasyonuyle aküleri şarj ettiği için akülerin ömrünü uzatmış oluyorsunuz. daha gelişmiş akü şarj cihazlarıda (MPPT) maximum güç noktası izleyicisidir ki bu dagüneş panelinin voltajı düşmesiyle birlikte maksimum akımı güneş panelinden almak için kullanılır. voltajı düşen güneş panelinin akımı artacaktır, böylece daha fazla akımla aküleri şarj edecektir. çünkü güneş paneli 60 watttır ve beraberinde 17.2 volt ve 3.5 amper çekmektedir, daha sonra eğer panelden gelen akım 14 volta düştürğünde, güneş panelindne çekeceğimiz akımda 4.28 amper olacaktır ( 14V x 4.28A = 60 watt). bu tür bir şarj etme yöntemiyle panelden gelen şarjı %19 arttırarak akülere depolamaktayız.

http://www.cimo.com.tr/cms.php?id_cms=9



Bir çok şarj kontrolcüsü düşük voltajda kesme (Low Voltage Disconnect = LVD)yapmaktadır ve akü sıcaklık düzenleyicini (Battery Temperature Compensation = BTC) isteğe göre sunmaktadır. LVD fonksiyonu voltajın hassas olduğu durumlarda kullanılmaktadır. eğer akü voltajı yük kesildiğinde çok düşükse, aküyü ve yükü potensiyel zararlardan korur. BTC fonksiyonu ise akü sıcaklığını belirli sıcaklıkta sabitlemek içindir.

yabancı kaynaklardan bulduğum bilgiye göre aşağıdaki linki bir inceleyebilirsin.

http://www.elecfree.com/electronic/...-solar-panel-battery-charger-by-attiny13v.jpg

genelde şarz etmek istiyorsan, basit bir solar çimenlik lambası alıp oradaki devreyide kullanabilirsin. çoğu panelde gördüğüm, doğrudan bağlantı şeklide var,
çünkü Panel gücün düşük

http://www.cimo.com.tr

Cimo Muhendislik Guneş ve Ruzgar Enerji Sistemleri
 
Sayın akyelhakki
Sitenizi inceledim. Bir şey sormak istiyorum.
Rüzgar türbini ve güneş panelleri fiyatları sadece satış fiyatımı, bu fiyatın içinde akü şarj, akü ve invertör fiyatları ve montaj işçiliği varmı ?
Yoksa herbiri ayrıca üzerine ilavemi ediliyor ?
 
arkadaşlar ben 4.8 amper 60 watt giriş gücü ile çalışan bir dolabı(12v) güneş paneli yardımıyla çalıştırmak istiyorum.soğutucu otomobillerdeki çakmak girişi ile çalışabiliyo.acaba 5w yada 10 w lık Panel yardımıyla soğutucu çalışabilirmi..5w lık panelden gelen enerjiyi 12 saaat depolayıp sonra soğutucuyu bu enerji ile 1 saat çalıştırmam mümkünmü?
 
10 W 'lık bir güneş paneli kullanırsan (16 V 0.625 A bu değerler değişebilir) basit bir hesap ile 12 saat şarj edicem diyorsun 12 saat x 0.625 A = 7.5 ah 'luk bir akü kullanman gerekir. Bu kapasite göz öünüde bulundurularak dolabından 4.8 A çekerek dolabını 7.5 ah / 4.8 A = 1.56 saat kullanabilirsin. Yani sorunun cevabı "evet uygundur".
 
Selamlar,
paralel bağlı 16 adet 12 v 7 amper kuru tip aküyü(16x7=112A olarak) portatif güç kaynağı olarak kullanmak istiyorum. şarj için seconder marka 10 Amperlik cihazım var. daha önce 12 adet paralel bağlı aküyü şarj ederken sıkıntı yaşamadım. ama 16 adetde şarj cihazı 36 saat olduğu halde şarjı kesmedi. 12li akü gurubunu şarj ederken şarj cihazının göstergesinden şarj esnasında 10 dan 0' a kadar gerileme izliyordum.ve 0 da şarjı kesiyordu. 4 adet daha ekleyerek 112 A ya çıkardığım akü grubunda ise 1.1 e kadar düştükten sonra tekrar yükselmeye başladı. şu anda 1.4 ve yükseliyor. şarj işleminin sağlıklı olup olmadığını nasıl anlayabilirim. sanırım bir sorun var. yardımcı olursanız sevinirim.teşekkürler
 
Merhaba arkadaşlar elimde 5W,18V,0.28A lik bir güneş paneli ve 12V luk bakımsız kuru tip bir akü var.Bu güneş paneli için bir akü şarj devresi yapmam gerekiyor.Ama işin içinden çıkamadım elinde konuyla ilgili kaynak olan arkadaş varsa paylaşabilir mi aceba?
 
Merhabalar (30 W) - (17.5 V) ve (1.7 A) Bi güneş panelim var ancak bu Panel ile neler yapabileceğimi daha dogrusu bununla neler çalıştırabileceğimi bilmiyorum. Şu an 20 W lık aküsüz direk bağlantı ile ses sistmini çalıştırıyor hatta transformatör ile şebeke elektriğinden daha net ses verir şekilde bunuda nasıl yaptığımı soracak olursanız hoparlörün içinde bulunan transformatörü söküp direk panel + / - sini ses kartındaki girişlere bağladım. Ancak Bu sistem beni kesmiyor isediğim ise daha farklı aletler çalıştırmak, Örneğin 16.inc. lik monitörü çalıştırabilmek ya da 15 W enerji lambalarını uzun süre yakabilmek sanırım bunu bir invertör ile 12 V Dc 220 V Ac şeklinde başarabiliyor muşuz ancak

1. - Bana uygun bir invertör bulabilir miyim, Önerir misiniz
2. - Fiyatı nasıl olur ?
3. - En uzun Deşarj süresi için en uygun kaç Amper akü almalıyım
4. - Bu Öncereceğiniz aküyü ve Amperi destekler bi Akü şarz aleti bulabilirmiyim Ya da
onuda önerebilir misiniz ?
 
Son düzenleme:
bu tip panelleri karavanda kullansak kapalı bir havada kaç ampe akım sağlayabiliriz???
 

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Mesajlar
931,002
Kullanıcılar
452,759
Son üye
imot

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst