Güneş paneli- solar kontrol cihazı - akü üçgeni sorunu?

Kemal3877

Üye
Katılım
14 Tem 2021
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
31
Merhaba,
Acemi olarak kampta kullanacağım sistemin hakkında birkaç sorum olacak cevaplayacak kişilere şimdide teşekkür ederim. Elimde 110 W monokristal güneş paneli (max değerler 18 V, 6 A), 300 W tam sinüs inverter (laptop kullanımı için), 30A PWM solar kontrol cihazı ve 12V 7A kuru akü. (not akü kapasitesini arttırmayı düşünüyorum az geldiğini biliyorum zaten sorularımda bunlar üzerine olacak)
1- ilk aşamada sırf sistemi kontrol amaçlı ilk önce aküyü solar kontrol cihazına bağladıktan sonra sisteme güneç panelini bağlıyorum. (ilk aşamada bunları sistemimde birbirine bağladım inverter dahil olmadı daha.) videoda göreceğiniz üzere solar şarj kontrol cihazı üzerinde yarım saniye 17-18 V yarım saniye 13,8 V değer görünüyor. İşin ilginç tarafı zaman geçtikçe 13,8 çok fazla değişmezken 17-18 V yavaş yavaş düşüyor. Yarım saat 45 dakika iki değişken arasında 13.8-14.4 V civarina düşüyor. Bu soruda şunları da belirteyim;
1-a- Güneş panelinin küçük bir kısmında gölge düştüğünde bu değişken değerler kayboluyor ve sabit değer olan 13,8 V civarı bir voltaj veriyor.
2-b- aküm fazla deşarj oldu 10 V civarında görünüyor.
ilk soruda sorum şu akü kaynaklı mı ?, solar şarj kontrol cihazı kaynaklı mı? yoksa güneş paneli kaynaklı bir arıza mı var ?

2- ikinci sorum şu güneş paneli max ışıkta 6 Amper değer veriyor. diyelim ki 20 Amper akü var ve şarj ederken öğrendiğim 1/10 Amperde şarj etmek gerekiyor. ancak solar şarj cihazı bunu bana sağlıyor mu yoksa 6 Amperi direk pompalıyor mu ? eğer öyleyse akülere zarar verir mi ? ona göre 60 ampere mi tamamlamak gerekir sistemi?

3- sadece laptop kullanacağım 90W enerji tüketiyor. gece de 12 V direk aküden alacağım led ile ormanda ortamı aydınlatacak ( ortam dediğim de masamı aydınlatacak kadar ) böyle bir kullanımda kaç Amper akü gerekir?
 

Ekli dosyalar

  • video.rar
    1.7 MB · Görüntüleme: 23
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Öncelikle bilinmesi gereken, güneş panellerinin tüm hücreler seri bağlı olduklarından gölgelenmeye tahammülleri yoktur. En azından yaygın satılanlarda. Her hücre için by-pass diyotlu olanlar kısmı gölgelenmeyi telafi edebilirler.

110 watt bir panelle günlük 400-600 watt enerji üretilebilir. Ortalama güneşlenme ülkemizde 5 saat kabul edilirse 500 watt'ı onda bir akımla şarej ettiğinizde 1000 watt güç saklayabilecek aküye ihtiyaç duyarsınız. Toplam günlük tüketime göre bu değer aşağı çekilebilir. Yukarı çıkarsa panel yetersiz kalır. 12V 7A akü ile olsa olsa led aydınlatmayı besleyebilirsiniz. Yeterli akü ile 200Watt civarı invertör ile dizüstü bilgisayarı besleyebilirsiniz. İnvertör işin içine girince epeyce bir kayıp enerjiiyi de hesaba katmak gerekiyor. Onun yerine uygun güçte ayarlı dc-dc voltaj regülatörü ile uygun bir cak girişi ile beslemek daha verimli olacaktır, başka AC220V'a ihtiyaç yoksa.
 
2- ikinci sorum şarj ederken 1/10 Amperde şarj etmek gerekiyor.

evet doğru ama basit PWM şarj cihazlarında max voltajı giriyorsun. Max A yok. (Mavi olanı kastediyorum)


Eğer MPPT'ye verecek paran varsa şurada da gösterildiği gibi charge current rate'i belirleyebiliyorsun.
 
Değerli arkadaşlar. Cevaplarınız için çok teşekkür ederim ancak verilen cevaplarda kendimi SS karşısında İsmail Saymaz gibi hissediyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,689
Mesajlar
929,033
Kullanıcılar
452,393
Son üye
teomann

Yeni konular

Geri
Üst