güneş panelli inverter

CoraqLi55

Üye
Katılım
29 Nis 2014
Mesajlar
41
Puanları
1
Yaş
30
Herkese hayırlı günler benim sorum yapacağımız bu inverterin ev aletlerini çalıştırabilmesi için ne kadar güce sahip olması gerekir ve bunu hangi büyüklükteki güneş panelinden sağlayabiliriz?Proje ödevidir yardımlarınızı bekliyoruz :)
 
Öncelikle ev aletleri neler olacak bunları tespit edip ona göre hesap yapabilirsin.
örnek olması açısından ;
bulaşık makinası
çamaşır makinası
buzdolabı
tv
fırın
ütü
lamba
v.s.
 
Herkese hayırlı günler benim sorum yapacağımız bu inverterin ev aletlerini çalıştırabilmesi için ne kadar güce sahip olması gerekir ve bunu hangi büyüklükteki güneş panelinden sağlayabiliriz?Proje ödevidir yardımlarınızı bekliyoruz :)

Merhaba.Size verilen bu proje ödevinde de ev aletlerinin toplam güç değeri üzerinden,yani tersten gidilelerek "ev cihazları tüketimi toplamı-akü-regülatör-Panel seçimi" şeklindedir yapılacak olan bu seçim,çok yanlış da anlamadıysam eğer.

Kullanacağınız ev aletlerinin güçleri (Watt olarak) hangi değere karşılık geliyorsa,sabit güç harcayanalrın gün içindeki "X/24" saat gibi buradaki "X" değişkeni oraranında,yani bu etiket değeri üzerinden bir güç harcaması da söz konusu olur.Ve ne kadarlık periyotlarla da çalıştırılacağı ayrıca kesin bir hesap için önemlidir burada.Örneğin buzdolapları sabit bir etiket güç değerinde (Watt) olmalarına karşın,sizin termostatik olarak seçtiğiniz (SET) sıcaklık değeri,içinde çalıştığı ortam sıcaklığı,contalarının yalıtımdaki durumu,vb.birçak etkene bağlı olarak,ısıl kontrollü proses kontrollü bir işlemde bu donelere bağlı olarak yapar,kompresör motoru kontakları bu değerlere göre sık sık veya daha aralıklı (Fasılalı) açık veya kapalı kalır.Bu da enerji tüketimini doğrudan da etkilemiş olur.

Bir dimmer kontrollü lambada da sizin ayarladğınız ışık oranı ölçüsünce de asıl şebekeye (Veya invertöre göre) bir enerji harcanır.Oysa sabit watt değerli yanan flamanlı ve tasarruflu (Dimmersiz) ampullerde sadece 24 saat için; örneğin "8/24" oranında kendi etiketinde yazan 1 saatlik watt sarfiyatı kadar bir Elektrik tüketiminiz de olur.Tüm bu toplam ev cihaz ve makinelerinin toplamını aldıktan sonra da (Watt bazında) bunu VA değerine çevrilmiş ve emniyet payı da tam gözetilerek bir miktar kadar arttırırılmış haliyle bir invertör seçimini yapabilirsiniz.Güneş panelinde 12 veya 24 voltluk kullanılabilir bir dc sistemini tercihiniz panellerinizin, akülerin (Akülerin paralel bağlantısı da kapasite tamamlamak için genelde hiç de tercih edilmemelidir) seri veya paralel bağlantısını da doğrudan ilgilendirir.

Güneş panelinin büyüklüğü de seçilen bu ev cihazlarının 24 saatteki (Örneğin buzdolabı için bu 24/24'dür) X/24 şeklinde özel olarak da bu inverter devresinde çalışır durumunda sürekli de kalabilmesi ve hepsini aksama da olmadan (Örneğin akü ile beslenen inverterin,gece olduğunda panelden elektrik gelmediğinde,bu aküdeki şarj durumuna tam bağımlı kalmasında) çalıştırabilmesine bağlı olarak,bu seçilecek olan akünün amper-saat kapasitesini de seçersiniz.Seçilen akünün amper-saat kapasitesinin en fazla 1'10'unu akü şarj regülatöründen kayıplı olarak çıktıktan ve net amper değeri kaldıktan sonraki sonraki son durumuna bakarak bu güneş panellerinin güç (Watt =Volt * amper olarak) değerini seçerek bu projeyi de sonlandırmış olursunuz.Kolay gelsin.Başarılar dilerim.
 
Çok sağolun ellerinize sağlık kafamda birşeyler şekillenmeye başladı. :) benim oluşturacağım sistemde güneş paneli,akü,regülatör ve inverter olacak sanırım benim atladığım farklı birşey var mı acaba ?
 
Çok sağolun ellerinize sağlık kafamda birşeyler şekillenmeye başladı. :) benim oluşturacağım sistemde güneş paneli,akü,regülatör ve inverter olacak sanırım benim atladığım farklı birşey var mı acaba ?

Merhaba.Bu konuda bir fikir sahibi olabilmenize de çok sevindim.Son bir detayı "güvenlik=yangın emniyeti" ve "çalışma koşulları" üzerinden de size vermek isterim.

Seçeceğiniz invertörün aküden emniyetli yüksek akım (Amper) çekebilmesi için iç yapsında mutlaka bu anma akım değerinde çalışacak şekliyle taşınacak amper değerinde kendi özel sigortası da mutlaka vardır.Ancak siz sadece 220 vac değil de akünün 12/24 volt dc. devresinden de direk dc.. akımla çalışan cihazlar (örenğin 12 volt dc. ile yanan tasarruf lambaları da var biliyorsunuz) da kullanmak istediğinizde invertör sigortası + kullandğınız dc. yüklerin amper değerinde sigortayı toplamda tek bir sigortanın taşyacağı bir Sigorta kutusunu oluşturabilrsiniz.Akü akımı böylece (Eğer dc. devresi de ayrıca evde kullanılacaksa) her iki hattı (ac ve dc hattını) tek bir sigorta (Araçlarda kullanılan sigorta olabilir bu) ile güvenle bu akımı taşımanız da söz konusu olabilir.

İkinci ve çalışma ortamı ile ilgili detay sadece güneş panelerinin tam güneş ışığına maruz kalacak şekilde konumlandırılması,regülatör,kuru (jel) akü ve diğer tamamalayıyıcı devre elemanlarının güneşe maruz kalmayacak şekliyle (Yaz aylarında aşırı ısınıp bozulma veya çalışma optimiasyonununda bir azalma da olmaması için) karanlık ve daha serin bir yerde çalıştırılması şartıdır.

Bir de schkotty (Hızlı) diyotlar ya Panel üzerinde siz montajlı gelecek veya regülatör deveresinden önce veri,lne bu diyodu siz monte etmiş olacaksınız.Bu diyot olmazsa eğer gece olduğunda aküden ve regülatörden panele ters yönde akımla akü boşalabilir.Aklıma gelen önemli detaylar sadece bunlardır.daha önemli detaylar aklıma gelire ve sizi de bu konuda uyarmam çok önemli olursa forumda genelden veya özelden size ulaşmaya da çalışırım.Kolay gelsin.
 
sistem on grid mo off grid mi olacak ona karar verirsen akü olup olmayacağı ortaya çıkar
on gridlerde akü yoktur.
 
Tekrardan teşekkür ederim ellerinize sağlık projeye başlamadık henüz senelik bir proje bende aklıma takılan yerlerde sizi rahatsız ederim :)
 
sistem on grid mo off grid mi olacak ona karar verirsen akü olup olmayacağı ortaya çıkar
on gridlerde akü yoktur.
Bu konuda hiç bir fikrim yok on grid ve off grid sistemlerin ne işe yaradığını bilmiyorum da sanırım akü kullanmalıyız çünkü devamlı değil ihtiyaç duyuldugunda kullanmak istiyoruz enerjiyi
 
Bu konuda hiç bir fikrim yok on grid ve off grid sistemlerin ne işe yaradığını bilmiyorum da sanırım akü kullanmalıyız çünkü devamlı değil ihtiyaç duyuldugunda kullanmak istiyoruz enerjiyi

On grid sistemler direk Panel-inverter etkileşimi ile de çalışır,ancak kendi ev ihtiyacı veya tesis ihtiyacı dışında bazıları fazla gücü interkonnekte sisteme sayaçtan ters geçirip de satabilir.Siz sanırım bu projenizde sadece de akülü sistemler üzerinde tam duruyor da gibisiniz.Çünkü benim de üzerinde asıl durduğum bu sistem üzerinden oldu.Ayrıntılara aşağıda da devam ediyorum,sizin bu konudaki seçiminizde yardımcı olabilmesi için.

75 watt “Seg” marka 37 Ekran crt tv ve 20 watt.tasarruf lambasının günde yalnızca geceleri 6 saat tv+lamba çalışması üzerinden de hesaplanırsa eğer;

75+20=95 *6 =570 watt günlük güç ihtiyacı olur.

Bu 570 waat.’ı biz Elektrik yokken (gece) akü-inverterle sağlıyacağız.

12 voltluk akü seçtik.Bu 570 watt’ı 6 saatte verebilecek akü kapasitesi;yani karşılık gelen amper değeri;

570 /12=47.5 amper çıktı,yuvarlatıp 55 veya 60 amper-saat 12 voltluk bir akü emniyet payıyla (İnverterdeki ac/dc dönüşümdeki kayıpları da dahil edeceğiz buna) birlikte biraz artırılarak da seçilmiş olsun.

Üst değer 12 volt 60 amper kuru aküyü seçtik diyelim.Bunun şarjını ancak 6 amper (1/10’unda amper değeriyle) şarj ederiz.O zaman şarj kontrol ünitesinden schkotty diyottan geçip de gelen değer en az 6 amper olmalıdır.Şarj kontrol ünitesi (regülatör) 6 amperi taşımalı,ama 10 amperi veya 15-20 amperi taşıyan da seçilebilir.(Eğer ileride panel kapasitemizi artırmayı da düşünürsek eğer)

Panel gücü bu durumda da ne kadar olacaktır?

Panel gücü anma akımı (Yükteyken verdiği amper değeri) ve yükteyken panelden alınan voltaj değerinin tam olarak da çarpımı kadar olmalıdır.

Diyelim ki 17 volt panel çıkış voltu ve yükte 6 amper net çıkış akımı (Amper) olan bir panel 100 watt’lık var.Ama biz regülatörden geçerken de fire veren bu amper miktarını da hesaplamamız lazım.Bu değer örneğin 2 amperse eğer paneli 17 volt ve 8 amper yükte çıkış veren değerlisini yani yaklaşık 150 waat.lık tek bir paneli veya ayni toplamı veren 2 * 75 watt 17 volt 4 amper veren paneli paralel bağalyıp regülatörde 2 amper fire verdikten sonra aküye kalan 6 amperi şarj için 12 volt 60 amper akü için haesaplamış da olduk.

İnverter seçtiğimiz sistem 12 volt dc. olduğu için 12volt dc /220 volt ac veren gerçek sinüs veya modifiye sinüs vereni (Tv ve cfl lambası için her ikisi de olabilir) 12 volt dc yi alıp bizim bir saatlik güç ihtiyacımız olan 95 watt değerini en az da verebilmelidir.Ups mantığıyla çalışanını (Yani ne kadar yük,o kadar güç verenini) seçtiğimizi düşünürsek daha fazla watt değerlisini seçebiliriz.İleride lamba ve tv’ye ek bazı Elektronik ilaveler yapılacağı düşünülerek net 200 watt ac veren ve 12 volt dc. ile çalışan bir inverter de seçilebilir.Ama sistemde önemli bir değişiklik de daha ilerisi için söz konusu da değilse eğer,130-150 watt güç çıkışı olan 12 volt dc. ile çalışanı da yine tercihen seçilebilir,bu inverter seçiminde.

İnverter 95 watt ı üretmek için akünün dc. amper değerinden yaklaşık 8 amper çeker.Bu inverter içindeki Sigorta tarafından taşınır yani direk aküye bağlanabilir.Ama 12 volt dc. ile çalışan örneğin başka bir 60 watt tasarruf lambası veya 12 volt dc. ile çalışan 60 watt çeken peltierli mini bir soğutucu (Araç tipi portatif buzdolabı gibi) da varsa eğer bunların akımı da aküden geçerken ayrıca hesaplanır.panel seçimi hesabında bu durumda en başa dönüp tüm hesapları buna gör eyeniden yapmamız da gerekecektir.Ama şu anda bizim panel sistemi sadece saatte 95 watt üzerinden geceleri 6 saat çalışacak şekliyle hesaplanmış oldu.

60+60=120 watt 120/12=12 amper

12+8=20 amper Biz 20 amperlik tek bir sigortayı aküden sonraki sigorta kutusuna yerleştirip aküye bağlantıda eğer bu ek cihaz bağlantıları da olsaydı yapmış da bulunacaktık.Kolay gelsin.Başarılar dilerim.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,773
Mesajlar
929,958
Kullanıcılar
452,533
Son üye
basocak

Yeni konular

Geri
Üst