Bu konuda hiç bir fikrim yok on grid ve off grid sistemlerin ne işe yaradığını bilmiyorum da sanırım akü kullanmalıyız çünkü devamlı değil ihtiyaç duyuldugunda kullanmak istiyoruz enerjiyi
On grid sistemler direk
Panel-inverter etkileşimi ile de çalışır,ancak kendi ev ihtiyacı veya tesis ihtiyacı dışında bazıları fazla gücü interkonnekte sisteme sayaçtan ters geçirip de satabilir.Siz sanırım bu projenizde sadece de akülü sistemler üzerinde tam duruyor da gibisiniz.Çünkü benim de üzerinde asıl durduğum bu sistem üzerinden oldu.Ayrıntılara aşağıda da devam ediyorum,sizin bu konudaki seçiminizde yardımcı olabilmesi için.
75 watt “Seg” marka 37 Ekran crt tv ve 20 watt.tasarruf lambasının günde yalnızca geceleri 6 saat tv+lamba çalışması üzerinden de hesaplanırsa eğer;
75+20=95 *6 =570 watt günlük güç ihtiyacı olur.
Bu 570 waat.’ı biz
Elektrik yokken (gece) akü-inverterle sağlıyacağız.
12 voltluk akü seçtik.Bu 570 watt’ı 6 saatte verebilecek akü kapasitesi;yani karşılık gelen amper değeri;
570 /12=47.5 amper çıktı,yuvarlatıp 55 veya 60 amper-saat 12 voltluk bir akü emniyet payıyla (İnverterdeki ac/dc dönüşümdeki kayıpları da dahil edeceğiz buna) birlikte biraz artırılarak da seçilmiş olsun.
Üst değer 12 volt 60 amper kuru aküyü seçtik diyelim.Bunun şarjını ancak 6 amper (1/10’unda amper değeriyle) şarj ederiz.O zaman şarj kontrol ünitesinden schkotty diyottan geçip de gelen değer en az 6 amper olmalıdır.Şarj kontrol ünitesi (regülatör) 6 amperi taşımalı,ama 10 amperi veya 15-20 amperi taşıyan da seçilebilir.(Eğer ileride panel kapasitemizi artırmayı da düşünürsek eğer)
Panel gücü bu durumda da ne kadar olacaktır?
Panel gücü anma akımı (Yükteyken verdiği amper değeri) ve yükteyken panelden alınan voltaj değerinin tam olarak da çarpımı kadar olmalıdır.
Diyelim ki 17 volt panel çıkış voltu ve yükte 6 amper net çıkış akımı (Amper) olan bir panel 100 watt’lık var.Ama biz regülatörden geçerken de fire veren bu amper miktarını da hesaplamamız lazım.Bu değer örneğin 2 amperse eğer paneli 17 volt ve 8 amper yükte çıkış veren değerlisini yani yaklaşık 150 waat.lık tek bir paneli veya ayni toplamı veren 2 * 75 watt 17 volt 4 amper veren paneli paralel bağalyıp regülatörde 2 amper fire verdikten sonra aküye kalan 6 amperi şarj için 12 volt 60 amper akü için haesaplamış da olduk.
İnverter seçtiğimiz sistem 12 volt dc. olduğu için 12volt dc /220 volt ac veren gerçek sinüs veya modifiye sinüs vereni (Tv ve cfl lambası için her ikisi de olabilir) 12 volt dc yi alıp bizim bir saatlik güç ihtiyacımız olan 95 watt değerini en az da verebilmelidir.Ups mantığıyla çalışanını (Yani ne kadar yük,o kadar güç verenini) seçtiğimizi düşünürsek daha fazla watt değerlisini seçebiliriz.İleride lamba ve tv’ye ek bazı
Elektronik ilaveler yapılacağı düşünülerek net 200 watt ac veren ve 12 volt dc. ile çalışan bir inverter de seçilebilir.Ama sistemde önemli bir değişiklik de daha ilerisi için söz konusu da değilse eğer,130-150 watt güç çıkışı olan 12 volt dc. ile çalışanı da yine tercihen seçilebilir,bu inverter seçiminde.
İnverter 95 watt ı üretmek için akünün dc. amper değerinden yaklaşık 8 amper çeker.Bu inverter içindeki
Sigorta tarafından taşınır yani direk aküye bağlanabilir.Ama 12 volt dc. ile çalışan örneğin başka bir 60 watt tasarruf lambası veya 12 volt dc. ile çalışan 60 watt çeken peltierli mini bir soğutucu (Araç tipi portatif buzdolabı gibi) da varsa eğer bunların akımı da aküden geçerken ayrıca hesaplanır.panel seçimi hesabında bu durumda en başa dönüp tüm hesapları buna gör eyeniden yapmamız da gerekecektir.Ama şu anda bizim panel sistemi sadece saatte 95 watt üzerinden geceleri 6 saat çalışacak şekliyle hesaplanmış oldu.
60+60=120 watt 120/12=12 amper
12+8=20 amper Biz 20 amperlik tek bir sigortayı aküden sonraki sigorta kutusuna yerleştirip aküye bağlantıda eğer bu ek cihaz bağlantıları da olsaydı yapmış da bulunacaktık.Kolay gelsin.Başarılar dilerim.